Балкан и свемир: Како планете добијају имена

планета
Натпис на слици Шта бисте ви предложили?

Морава и Власина „одлетеле" су у свемир.

Да, добро сте прочитали.

У сазвежђу Пегаз, на око 1.304 светлосних година од Земље, налази се мала жута звезда - налик Сунцу. А око ње се окреће егзопланета. Личи на Јупитер, али је двоструко мања од њега.

Управо сте упознали звезду Мораву и планету Власину.

У оквиру конкурса Међународне астрономске уније, Србија је „кумовала" звезди WASP-60 и планети која кружи око ње и дала им имена по двема рекама.

Међународна астрономска унија је прикупила све резултате и именовала више од сто планета ван Сунчевог система и исто толико звезда.

Осим Србије, новим планетама и звездама имена је дало још 110 земаља. Од држава са Балкана, небеским телима су „кумовале" и Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Словенија и Румунија.

Албанија: Илирија и Арбер

Звезда ХД-82886, у сазвежђу Мали лав понела је име Илирија, а планета која се око ње ротира, сада се зове Арбер.

Из Албаније је стигло 120 предлога - победио је назив Илирија, а у објашњењу пише да се Албанци сматрају потомцима Илира.

Арбер је назив за средњевековне становнике те земље.

Босна и Херцеговина: Босона и Нарон

Из Босне и Херцеговине стигло је 256 предлога, а Босона и Нарон нови су називи звезде ХД 260610 и егзопланете која се врти око ње.

Босона је назив из 10. века за територију Босне, док је Нарон један од назива за реку Неретву који се користи у Херцеговини.

Босона и Нарон налазе се у сазвежђу Водолије.

Бугарска: Тангра и Бендида

У истом сазвежђу као и Морава и Власина, смештене су и Тангра и Бендида - звезда и егзопланета којима је Бугарска дала име.

Добиле су име по божанствима. Тангра је врховни бог неба ког су обожавали Бугари, а Бендида је у коју су веровали Трачани.

Хрватска: Стрибор и Велес

Нови назив звезди ХД 75898 и егзопланети која кружи око ње дала је Хрватска.

Стрибор тако више није само назив бога ветра у словенској митологији и јунака из књиге Приче из давнина Иване Брлић-Мажуранић, већ је и име звезде у сазвежђу Рис.

Велес је планета која се око ње окреће, а назив је инспирисан словенским богом земље, воде и подземног света.

Словенија: Ирена и Исток

Сазвежђе Херкул добило је два нова члана - односно нова имена за њих - Ирену и Истока.

Ови предлози Словеније добили су највише гласова, па је WASP-38 сада Ирена, по главном лику из дела Под слободним сунцем словеначког аутора Франца Финжгара.

Исток - нова егзопланета - добила је име по борцу за слободу из истог дела.

Румунија: Молдовеану и Негоја

Румунија је назвала звезду и планету по највишим планинским врховима у тој земљи.

Звезда и планета у сазвежђу Северна круна понеле су ова два имена.

Шта је забрањено?

Комплетна листа победничких предлога по земљама може се наћи на сајту Међународне астрономске уније.

Та организација је пре четири године организовала прво овакво такмичење. Имена 14 звезда и 31 егзопланете изабрана су 2015.

Натпис на слици Тито и Југославија - живе у свемиру

Имена која се дају небеским телима морају „припадати објектима, људима или местима од великог и дугог културног, историјског или географског значаја", или „бити тематски повезана са небом, астрономијом, сазвежђем у коме се систем налази".

Имена могу да имају од четири до 16 знакова латиничном транскрипцијом.

Како би избегли могуће конфликтне ситуације, организатори су одлучили да неће разматрати имена политичара, војних или верских личности, као и још увек живих људи или оних који су умрли пре мање од једног века.

Забрањена су и имена организација или производа, животиња, скраћенице и измишљена имена.

Организатори такмичења наглашавају да одобрена имена нису замена за традиционалне астрономске кодове, већ су пуна имена небеских тела „и могу се користити заједно са или уместо научних ознака".

Такмичење је трајало више од шест месеци, свако је могао да учествује у њему и понуди пар имена, као и да укратко објасни зашто су та имена важна.

Највише гласова између 12 српских предлога добила су имена која је дало Астрономско друштво Нови Сад. О избору имена гласало се у Ноћи истраживача.

Србија, Београд, Тесла, Мишковић, Тито...

Многе мале планете понеле су имена са ових подручја.

Тако у свемиру истовремено и даље постоје Југославија, Србија, Београд, Звездара - пошто су неке од планета ван сунчевог система понеле те називе.

Једна планета носи име Мишковић, по некадашњем директору Опсерваторије на Звездари која је за његово време и подигнута, Војиславу В. Мишковићу.

Дејан је једна од малих планета која носи име по сину астронома Пере Ђурковића. Ту је и планета Кнежевић, по српском астроному академику Зорану Кнежевићу. По астрономима са ових подручја имена носе и планете Новаковић, Ћук и Милошевић.

И Филип Цептер има планету која је назив добила по њему: 6589-Јанковић.

По српској краљици Симониди, трећој жени краља Милутина, носи име планета 1678-Симонида.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи