Убиство Оливера Ивановића: Две године касније, не зна се ни убица, ни налогодавац

Ивановић

Навршило се 730 дана откако је у северном делу Косовске Митровице убијен опозициони лидер косовских Срба Оливер Ивановић. И поред бројних, понекад и сензационалних, најава, наговештаја и обећања, до данас нису откривени ни убица, ни налогодавац убиства.

Ивановић је убијен из ватреног оружја 16. јануара испред канцеларије његове странке, грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда".

Истрагу су покренули правосудни органи и у Београду и у Приштини. Чак и у пословично спором истражном поступку, ни једни ни други нису далеко одмакли.

Косовско Специјално тужилаштво подигло је 2. децембра 2019, готово две године после убиства, оптужницу против шест особа. Међутим, у оптужници се не наводи ни осумњичени извршилац, ни ко је наручио ово убиство.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionТоком две године од убиства Оливера Ивановића вођене су две паралелне истраге.

Докле је стигао судски процес?

До почетка.

Суђење је требало да почне 30. децембра 2019. али је два дана пре тога косовски специјални тужилац Суљ Хоџа изменио 26 дана стару оптужницу. Јавност није упозната са изменама.

„Оно што збуњује у истрази и самој оптужници косовског тужилаштва је то што су све време помешане оптужбе за убиство Ивановића и за дела организованог криминала, која са тим убиством немају везе и за која се сумња да су почињена и годинама пре убиства", наводи се на сајту Инсајдера, чији је новинарски тим имао увид у првобитну оптужницу.

Шта каже косовско тужилаштво?

Оптужница за Ивановићево убиство Специјалног тужилаштва у Приштини, како преноси Јавно.рс, не открива много нових детаља о самом атентату, али даје ширу слику и осветљава атмосферу у којој је злочин планиран и извршен.

У овом документу, до ког је дошла и истраживачка новинарска мрежа БИРН, детаљно је приказана испреплетеност односа и веза између криминалаца, политичара и институција.

„Током фазе истрага и прикупљања материјалних доказа за случај убиства Оливера Ивановића сматрамо да је убиство извршено из политичких мотива и од стране криминалне групе организоване и руковођене од Милана Радоичића", дословно се наводи у првобитној оптужници, преноси Инсајдер у најави емисије Несавршен злочин.

Радоичић није оптужен јер, према косовским законима, то није могуће док осумњичени формално не буде саслушан. Тачније, није дозвољено суђење у одсуству.

Као организатор криминалне групе наводи се и Звонко Веселиновић, али се не доводи у везу с убиством Ивановића.

За двојицом осумњичених је суд у Приштини наложио расписивање међународних потерница - за Радоичићем због сумње у вези са убиством Оливера Ивановића и организованог криминала, а за Веселиновићем због сумње за организовани криминал.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionТиха шетња за Оливера Ивановића

Ко јесте првобитно оптужен?

Само они који су доступни косовском правосуђу.

Осим првооптуженог Недељка Спасојевића, на оптуженичкој клупи наћи ће се и још тројица припадника косовске полиције - Драгиша Марковић звани Лимај, Жарко Јовановић и Раде Басара.

Оптужени су и Марко Рошић, који има полицијски досије, као и секретарица и блиска сарадница Ивановића, Силвана Арсовић.

Они се терете за више кривичних дела - учешће или организовање организоване криминалне групе, злоупотребу положаја или службених овлашћења, помоћ у извршењу кривичног дела тешко убиство, неовлашћено поседовање оружја, откривање службене тајне, преправљање доказа.

Наводи се и да је та криминална група видела Ивановића као политичког ривала код становништва северног дела Kосова, преноси Јавно.рс.

Тужилаштво оцењује и да оптужени припадници криминалне групе спроводе наредбе Владе Србије на северу Kосова и организују нападе на тамошње институције.

За Рошића се наводи да је пре убиства пратио „сваки корак" Ивановића а касније његовог брата Мирослава.

Јовановић и Марковић, који су на увиђај дошли са првооптуженим Спасојевићем, оптужени су да су манипулисали доказима пронађеним на месту убиства.

Арсовић се сумњичи да је била свесна да су камере испред седишта странке биле искључене, и да их је одмах након убиства укључила.

Тајна једног аутомобила

Тужилаштво у Приштини је навело да су починиоци убиства из аутомобила опел астра испалили шест хитаца у Ивановића.

Овај аутомобил је, према одговору Инсајдеру из Тужилаштва за организовани криминал у Београду, продат још средином 2016. године у Србији.

Наводно је раније припадао српском држављанину који је дуже време живео у Аустрији, кажу из Тужилаштва које од дана убиства води предистражни поступак.

О потрази за власником возила непосредно након убиства говорио је и директор српске полиције Владимир Ребић, који је навео да је аутомобил више пута мењао власника.

Такође није познато откуд овај аутомобил на Косову.

Image copyright AFP
Натпис на слици Оливер Ивановић у својој канцеларији, 2017.

Хронологија догађаја

2018. година

 • 16. јануар Ивановић је убијен хицима из ватреног оружја испред партијске канцеларије у северном делу Косовске Митровице.
 • 18. јануар Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.
 • 19. јануар Косовска полиција је путем Интерпола проследила захтев Србији за сарадњу и размену информација у вези са убиством.
 • 25. јануар Министарка правде Србије Нела Кубуровић изјавила је да од Приштине није добила информације о убиству.
 • 2. фебруар Државни тужилац Косова Александар Љумези изјавио је да правосудни органи Србије нису доставили информације које имају о злочину.
 • 19. јул Председник Косова Хашим Тачи изјавио је да косовске институције раде на расветљавању убиства Ивановића и да ће изаћи са „конкретним резултатима од којих ће многи добити главобољу, и на Косову и у Београду".
 • 22. јул „Први пут имамо нека оперативна сазнања, иако нам није омогућено да водимо истрагу на било који начин", изјавио је председник Србије Александар Вучић. Тада је навео имена неколико Албанаца који се доводе у везу са убиством. али није представио доказе за ове тврдње.
 • 23. новембар Припадници специјалне косовске полиције РОСУ ухапсили су три, а привели још једну особу због супротстављања полицији. Трагало се и за четвртом особом - Миланом Радоичићем, потпредседником Српске листе. Полиција га није нашла у кући у којој живи.
 • 26. новембар Припадници МУП-а Србије су разговарали са Миланом Радоичићем о његовим сазнањима о убиству Оливера Ивановића. Вучић је тада рекао да полиција може да потврди да Радоичић није извршио убиство. Истог дана је на Косову одређено полицијско задржавање Силвани Арсовић, секретарици Оливера Ивановића. Пуштена је из притвора следећег дана.
Image copyright Getty Images
Натпис на слици Сахрана у Алеји великана

2019. година

 • 14. јануар Мурал са ликом Ивановића освануо је у Београду, уз речи „У атмосфери страха се не живи".
 • 16. јануар Годину дана од убиства, још увек нема званичних информација о починиоцима и налогодавцима.
 • 3. јул „Мислимо да имамо име убице, извршиоца. Албанци га немају. Ми се трудимо да дођемо до материјалних доказа и да изађемо у јавност", изјавио је Александар Вучић.
 • 21. новембар Косовска полиција, након 22 месеца истраге, тражи помоћ јавности у идентификовању две особе за које наводе да су осумњичени у случају убиства Ивановића, а који су, како тврде, снимљени у северном делу Косовске Митровице тог дана. Вучић саопштава да се ради о студентима који су саслушани пошто су се сами јавили српским властима.
 • 2. децембар Специјално тужилаштво Косова подигло је оптужницу против шест особа које се терете за умешаност у убиство.
 • 3. децембар Ивановићева странка сматра да „решење није подизање оптужнице без икаквих доказа". „Међу лицима против којих је подигнута оптужница је и Силвана Арсовић, најближа сарадница и најискренији пријатељ Оливера Ивановића, што је тотални апсурд", изјавила је потпредседница странке Ксенија Божовић, која је на превременим косовским изборима у октобру 2019. наступала заједно са Српском листом.
 • 20. децембар Оптуженима за умешаност у убиство Ивановића и њиховим адвокатима уручене су оптужнице.
 • 30. децембар Саслушање пред Специјалним судом шесторо Срба оптужених за учешће у убиству одложено за 11. фебруар 2020. године. Разлог је што је два дана раније тужилац доставио нову, измењену оптужницу, која није била преведена на српски.
Image copyright AFP
Натпис на слици Против страха - мурал у Београду

Шта каже Србија?

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је да је подизање оптужница представља наставак „организоване хајке, са циљем да се за тај злочин окриви српски народ на Косову и Србија".

Ђурић је у писаној изјави навео да је крајњи циљ оптужнице „слабљење позиција Срба у покрајини и делегитимизација српских представника".

Председник Србије је више пута за две године истицао невиност Радоичића.

„Милан Радоичић није цвећка, али са сигурношћу могу да кажем да он није повезан са убиством Ивановића", изјавио је Вучић у јулу 2019. године.

То је, како је рекао, потврђено кроз различите методе испитивања, проверавања и праћења Радоичића.

Сам Радоичић је у писаној изјави медијима навео да се неће предати косовским органима, јер они и нису дошли да га „ухапсе живог".

„Нисам био најближи пријатељ са Оливером Ивановићем, али нисам убица и никакве везе са убиством немам", навео је Радоичић.

Шта каже Косово?

Председник Kосова изјавио је крајем 2018. да се главни осумњичени за убиство Ивановића „налазе у Београду".

„На основу информација којима располажем, иако су власти подељене, истрага је у веома важној фази. Главни осумњичени се налазе у Београду, а преостаје да радимо и са међународним актерима да Београд буде кооперативан, како се не би претворио у уточиште за осумњичене за убиство Оливера Ивановића", навео је Тачи.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи