Оливер Ивановић, Србија и Косово: После 1.000 дана случај опет на почетку

 • Наташа Анђелковић и Урош Димитријевић
 • ББЦ новинари
Спомен плоча у Косовској Митровици

Ни 1.000 дана откако је у северном делу Косовске Митровице убијен опозициони лидер косовских Срба Оливер Ивановић ни извршилац, ни налогодавац убиства нису познати.

У оптужници косовског Специјалног тужилаштва, која је на рочишту 11. фебруара 2020. прочитана на албанском и српском, наводи се да је за убиство Ивановића „одговорна криминална група предвођена Звонком Веселиновићем и Миланом Радоичићем".

Њих двојица су у бекству од косовских власти, а шесторо људи на оптуженичкој клупи, терети се за помагање у убиству, као и за низ других кривичних дела.

Свих шесторо су пред судом рекли да нису криви за учешће у овом злочину. Ивановић је убијен из ватреног оружја 16. јануара 2018. године испред канцеларије своје странке - Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда".

У међувремену је у септембру 2020. оптужница враћена на поновни поступак, на основу одлуке Апелационог суда Косова, који је усвојио жалбе одбране оптужених.

У понедељак, 12. октобра у Београду ће у вечерњим часовима бити организована акцијом „Хиљаду свећа за Оливера Ивановића" испред цркве Светог Марка којом ће бити обележено 1.000 дана од убиства.

„1.000 свећа за 1.000 дана тишине"

Да ће се симболично окупљање „1000 свећа за 1000 дана тишине" одржати и у Косовској Митровици, преко друштвених мрежа најавио је Ивановићев некадашњи сарадник у странци - Марко Јакшић.

Он је из странке изашао у септембру прошле године када је председница Ксенија Божовић одлучила да иницијативу стави на заједничку листу „Српска листа - Александар Вучић".

Јакшић је сада позвао поштоваоце убијеног политичара да се у 18 часова сутра окупе испред канцеларије у којој је Ивановић радио и где је било седиште његове СДП-а, преноси Коссев.

„Надам се да ће нам се придружити сви Оливерови пријатељи, познаници, поштоваоци његове политичке заоставштине али и сви други људи добре воље из овог града и околине којима он недостаје и који сматрају да је громогласна тишина у вези са његовом ликвидацијом недопустива", навео је Јакшић.

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Оливер Ивановић - фотографија из 2017. године

Где је тренутно случај

На основу жалби одбране оптужених за убиство Оливера Ивановића, Апелациони суд је 25. септембра 2020. донео одлуку да предмет врати на почетак, потврдила је за РТВ Ким бранилац оптужене Силване Арсовић, адвокатица Јована Филиповић.

„У овом случају то значи да оптужница још није потврђена", каже Филиповић, додајући да је Тужилаштво сада у обавези да је усклади са Законом о кривичном поступку - треба да се утврди време, место и начин извшења кривичног дела и потврди да ли има основање сумње да су лица којима се стављају на терет кривична дела заиста то и учинили.

У одлуци Апелационог суда наводи се да се укида претходно решење којим су одбачени захтеви за одбацивање оптужнице и приговор на доказе које је одбрана оптужених уложила, додаје она.

„Предмет се враћа на поновни поступак и одлучивање", каже Филиповићева.

Додаје да је у образложењу решења наведено да је оптужница контрадикторна, да није у складу са постојећим доказима, те да није могуће поступати по таквој оптужници с обзиром на правну квалификацију кривичног дела организовани криминал, тешко убиство, помагање у извршењу кривичног дела тешког убиства.

Адвокат који у предмету убиства Оливера Ивановића брани полицајца, Драгишу Марковића, рекао је у телефонској изјави за РТВ Ким да је одлука Апелационог суда само потврда онога што је одбрана од почетка заступала као тезу.

„У оптужници, нити у истрази, никада нису постојали било који елементи који упућују на то да је постојала било каква организована криминална група на Северу Косова и да је непостојећа криминална група извршила то што је извршила.

„Апелациони суд је на неки начин рекао, да овде не постоје елементи за постојање огранизоване криминалне групе нити елементи помагања окривљених у убиству политичара Оливера Ивановића", навео је он.

Ко је био на оптужници

На оптуженичкој клупи су четири припадника косовске полиције - првооптужени Недељко Спасојевић, Драгиша Марковић звани Лимај, Жарко Јовановић и Раде Басара.

Оптужени су и Марко Рошић, који има полицијски досије, као и секретарица и блиска сарадница Ивановића, Силвана Арсовић.

Шесторо оптужених се терете за учешће или организовање организоване криминалне групе, злоупотребу положаја или службених овлашћења, помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства, неовлашћено поседовање оружја, откривање службене тајне и преправљање доказа.

Оптужени Спасојевић, Рошић, Арсовић и Марковић изјаснили су се на рочишту да нису криви за дела која им се стављају на терет, преноси Коссев са лица места,.

Међутим, Спасојевић је признао кривицу за недозвољено поседовање оружја, као и Марковић.

Погледајте видео: Две истраге о убиству Оливера Ивановића

Потпис испод видеа,

Током две године од убиства Оливера Ивановића вођене су две паралелне истраге.

Раде Басара, такође се изјасно невиним, наводећи да је у време убиства Ивановића, а све до 23. фебруара 2018, био у Хрватској.

Жарко Јовановић се изјаснио да није крив по прве две тачке оптужнице.

Суд је донео решење да се прихвата признање кривице двојице оптужених за кривично дело недозвољеног поседовања оружја, али и да ће пресуда бити донета када и она за сва кривична дела која им се стављају на терет.

Ивановићева сарадница Силвана Арсовић је окривљена за помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства.

У оптужници се наводи да је Арсовић била свесна да су сигурносне камере у канцеларијама странке искључене, те да су ове камере потом, убрзо после убиства, укључене.

Уместо тужиоца Суља Хоџе, на рочишту је био присутан тужилац Бљерим Исуфај.

Хоџа није присуствовао ни иницијалном рочишту које је било заказано за 30. децембар.

Суђење је требало тада да почне, али је померено јер је два дана раније, Хоџа изменио првобитну оптужницу.

Шта каже косовско тужилаштво?

Оптужница за Ивановићево убиство Специјалног тужилаштва у Приштини, како је пренео Јавно.рс, није откривала много нових детаља о самом атентату, али је дала ширу слику и осветљава атмосферу у којој је злочин планиран и извршен.

У овом документу, до ког је дошла и истраживачка новинарска мрежа БИРН, детаљно је приказана испреплетеност односа и веза између криминалаца, политичара и институција.

„Током фазе истрага и прикупљања материјалних доказа за случај убиства Оливера Ивановића сматрамо да је убиство извршено из политичких мотива и од стране криминалне групе организоване и руковођене од Милана Радоичића", дословно се наводи у првобитној оптужници, преноси Инсајдер у најави емисије Несавршен злочин.

Радоичић није оптужен јер, према косовским законима, то није могуће док осумњичени формално не буде саслушан. Тачније, није дозвољено суђење у одсуству.

Као организатор криминалне групе наводи се и Звонко Веселиновић, али се не доводи у везу с убиством Ивановића.

За двојицом осумњичених је суд у Приштини наложио расписивање међународних потерница - за Радоичићем због сумње у вези са убиством Оливера Ивановића и организованог криминала, а за Веселиновићем због сумње за организовани криминал.

Потпис испод видеа,

Тиха шетња за Оливера Ивановића

Шта са онима који нису на оптужници?

На оптужници у се нашли само они који су доступни косовском правосуђу.

Наводи се и да је та криминална група видела Ивановића као политичког ривала код становништва северног дела Kосова, преноси Јавно.рс.

Тужилаштво оцењује и да оптужени припадници криминалне групе спроводе наредбе Владе Србије на северу Kосова и организују нападе на тамошње институције.

За Рошића се наводи да је пре убиства пратио „сваки корак" Ивановића а касније његовог брата Мирослава.

Јовановић и Марковић, који су на увиђај дошли са првооптуженим Спасојевићем, оптужени су да су манипулисали доказима пронађеним на месту убиства.

Арсовић се сумњичи да је била свесна да су камере испред седишта странке биле искључене, и да их је одмах након убиства укључила.

Тајна једног аутомобила

Тужилаштво у Приштини је навело да су починиоци убиства из аутомобила опел астра испалили шест хитаца у Ивановића.

Овај аутомобил је, према одговору Инсајдеру из Тужилаштва за организовани криминал у Београду, продат још средином 2016. године у Србији.

Наводно је раније припадао српском држављанину који је дуже време живео у Аустрији, кажу из Тужилаштва које од дана убиства води предистражни поступак.

О потрази за власником возила непосредно након убиства говорио је и директор српске полиције Владимир Ребић, који је навео да је аутомобил више пута мењао власника.

Такође није познато откуд овај аутомобил на Косову.

Хронологија догађаја

2018. година

 • 16. јануар - Ивановић је убијен хицима из ватреног оружја испред партијске канцеларије у северном делу Косовске Митровице.
 • 18. јануар - Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.
 • 19. јануар - Косовска полиција је путем Интерпола проследила захтев Србији за сарадњу и размену информација у вези са убиством.
 • 25. јануар - Министарка правде Србије Нела Кубуровић изјавила је да од Приштине није добила информације о убиству.
 • 2. фебруар - Државни тужилац Косова Александар Љумези изјавио је да правосудни органи Србије нису доставили информације које имају о злочину.
 • 19. јул - Председник Косова Хашим Тачи изјавио је да косовске институције раде на расветљавању убиства Ивановића и да ће изаћи са „конкретним резултатима од којих ће многи добити главобољу, и на Косову и у Београду".
 • 22. јул - „Први пут имамо нека оперативна сазнања, иако нам није омогућено да водимо истрагу на било који начин", изјавио је председник Србије Александар Вучић. Тада је навео имена неколико Албанаца који се доводе у везу са убиством. али није представио доказе за ове тврдње.
 • 23. новембар - Припадници специјалне косовске полиције РОСУ ухапсили су три, а привели још једну особу због супротстављања полицији. Трагало се и за четвртом особом - Миланом Радоичићем, потпредседником Српске листе. Полиција га није нашла у кући у којој живи.
 • 26. новембар - Припадници МУП-а Србије су разговарали са Миланом Радоичићем о његовим сазнањима о убиству Оливера Ивановића. Вучић је тада рекао да полиција може да потврди да Радоичић није извршио убиство. Истог дана је на Косову одређено полицијско задржавање Силвани Арсовић, секретарици Оливера Ивановића. Пуштена је из притвора следећег дана.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Сахрана у Алеји великана

2019. година

 • 14. јануар - Мурал са ликом Ивановића освануо је у Београду, уз речи: „У атмосфери страха се не живи".
 • 16. јануар - Годину дана од убиства, још увек нема званичних информација о починиоцима и налогодавцима.
 • 3. јул - „Мислимо да имамо име убице, извршиоца. Албанци га немају. Ми се трудимо да дођемо до материјалних доказа и да изађемо у јавност", изјавио је Александар Вучић.
 • 21. новембар - Косовска полиција, након 22 месеца истраге, тражи помоћ јавности у идентификовању две особе за које наводе да су осумњичени у случају убиства Ивановића, а који су, како тврде, снимљени у северном делу Косовске Митровице тог дана. Вучић саопштава да се ради о студентима који су саслушани пошто су се сами јавили српским властима.
 • 2. децембар - Специјално тужилаштво Косова подигло је оптужницу против шест особа које се терете за умешаност у убиство.
 • 3. децембар - Ивановићева странка сматра да „решење није подизање оптужнице без икаквих доказа". „Међу лицима против којих је подигнута оптужница је и Силвана Арсовић, најближа сарадница и најискренији пријатељ Оливера Ивановића, што је тотални апсурд", изјавила је потпредседница странке Ксенија Божовић, која је на превременим косовским изборима у октобру 2019. наступала заједно са Српском листом.
 • 20. децембар - Оптуженима за умешаност у убиство Ивановића и њиховим адвокатима уручене су оптужнице.
 • 30. децембар - Саслушање пред Специјалним судом шесторо Срба оптужених за учешће у убиству одложено за 11. фебруар 2020. године. Разлог је што је два дана раније тужилац доставио нову, измењену оптужницу, која није била преведена на српски.

2020. година

 • 11. фебруар - Одржано припремно рочиште на ком су се сви осумњичени изјаснили да нису криви.
 • 22. фебруар - Суд у Приштини укинуо је притвор Драгиши Марковићу, једном од осумњичених за учествовање у убиству Оливера Ивановића, уз обавезу да се редовно јавља полицијској станици. Из притвора су касније пуштени и Силвана Арсовић и Жарко Јовановић.
 • 16. март - Суђење је прекинуто због пандемије корона вируса.
 • јун - Бранилац Марка Рошића, адвокат Махмут Хаљими уложио је жалбу на предлог о потврђивању оптужнице. Жалбу је поднео Апелационом суду у Приштини.
 • 25. септембар - На основу жалби одбране оптужених за убиство Оливера Ивановића, Апелациони суд је донео одлуку да предмет врати на почетак.

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Против страха - мурал у Београду

Шта каже Србија?

„Приштини не одговара да се сазна истина о убиству Оливера Ивановића, јер би у супротном они већ открили и налогодавце и убице", изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић, након што је оптужница враћена у септембру 2020. године.

Брнабић је рекла да ће се до „правде доћи кад тад и да то убиство неће бити заборављено".

Она је рекла да, „нажалост, истрага мора да се води у Приштини" и подсетила да је Београд тражио да учествује у њој, што није дозвољено, те да је апеловао и на УНМИК и на ЕУЛЕX да се убиство Ивановића истражи, да се дође до истине и да се починиоци казне.

„Нажалост, из Приштине имате само мук о тој теми.

„Ми ту тему нећемо заборавити и наставићемо да тражимо истину и да тражимо ко су убице и због чега је убијен Оливер Ивановић. И ако то траје 10 година и ако траје 100 година нећемо заборавити. До правде ће се доћи кад-тад", рекла је председница Владе Србије.

Досадашњи директор Канцеларије за Косово и Метохију, нови амбасадор Србије у САД, Марко Ђурић оценио је у фебруару 2020. да подизање оптужница представља наставак „организоване хајке, са циљем да се за тај злочин окриви српски народ на Косову и Србија".

Ђурић је у писаној изјави навео да је крајњи циљ оптужнице „слабљење позиција Срба у покрајини и делегитимизација српских представника".

Председник Србије је више пута за две године истицао невиност Радоичића.

„Милан Радоичић није цвећка, али са сигурношћу могу да кажем да он није повезан са убиством Ивановића", изјавио је Вучић у јулу 2019. године.

То је, како је рекао, потврђено кроз различите методе испитивања, проверавања и праћења Радоичића.

Сам Радоичић је у писаној изјави медијима навео да се неће предати косовским органима, јер они и нису дошли да га „ухапсе живог".

„Нисам био најближи пријатељ са Оливером Ивановићем, али нисам убица и никакве везе са убиством немам", навео је Радоичић.

Шта каже Косово?

Председник Kосова изјавио је крајем 2018. да се главни осумњичени за убиство Ивановића „налазе у Београду".

„На основу информација којима располажем, иако су власти подељене, истрага је у веома важној фази.

„Главни осумњичени се налазе у Београду, а преостаје да радимо и са међународним актерима да Београд буде кооперативан, како се не би претворио у уточиште за осумњичене за убиство Оливера Ивановића", навео је председник Косова Хашим Тачи.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk