Загађење ваздуха: Које трикове користе суседи са Балкана

Загађење у Сарајеву Image copyright Anadolu Agency
Натпис на слици Они који проводе зиму у Сарајеву готово сваке године размишљају о ношењу маски због загађења

Скупљи паркинг, бесплатан јавни превоз, мање обука у ауто школама - из градске управе Скопља одлучили су да оду корак даље.

Уместо да, као Београд, Загреб и Сарајево, грађанима дају препоруке шта да чине да би избегли загађење ваздуха, у Скопљу су донели конкретне мере.

Упоредите како се суседи боре са отровним честицама у ваздуху на Балкану.

Скопље

Град Скопље увео је бесплатан превоз у градском саобраћају и удвостручио цене паркинга, у склопу хитних мера за смањење енормног загађења ваздуха.

Апеловали су на запослене у градској управи да на посао долазе аутобусима градског превоза.

Хитне мере су предузете након што су градске власти добиле обавештење Министарства за животну средину да су, два дана узастопно на две мерне станице у Скопљу, регистроване количине отровних ПМ 10 честица биле изнад прописаних 175 микрограма по метру кубном.

Скопско градско јавно комунално предузеће је задужено да настави интензивно чишћење градских улица и булевара у надлежности Града Скопља, а то је препоручено и градским општинама.

Градске власти су, да би се смањило загађење, наводи се, прекинуле све грађевинске активности на градилиштима у њиховој надлежности и позвале челнике свих градских општина да учине исто.

Још неке мере:

  • Инспекцијски надзор над фирмама које управљају отпадним гумама и отпадним уљима
  • Ограничавање обука у ауто-школама од 9.30 до 14.30 и после 18.00 часова
  • Учестале контроле издувних гасова возила у саобраћају и појачана контрола поштовања забране кретања тешких теретних возила чије је крајње одредиште Скопље
Image copyright Getty Images

Загреб

Обавештење о препорукама за становништво града Загреба стигло је из Наставног завода за јавно здравство.

Грађанима Загреба се препоручује:

  • да избегавају дуготрајне и интензивне телесне активности на отвореном ваздуху, посебно уз путеве
  • да обрате посебну пажњу ако се налазе међу критичним групама - деца, труднице, особе старије животне доби, особе оболеле од хроничних болести дијаних путева и кардиоваскуларних болести, особе нарушеног имунолошког одговора и особе које конзумирају дуван и дувански сродне производе (пушачи и пасивни пушачи)
  • да потраже савет лекара ако имају хроничне проблеме са респираторним здрављем, а осете погоршање
  • да избегавају непотребне додатне изложености респирабилним честицама из других извора, попут пушења, коришћења хемикалија, лепкова, боја, лакова и сличног
  • да се возе градским превозом
  • да избегавају коришћење аутомобила
  • да се не греју на чврста горива
Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionmaska - zaštita ili mit?

Сарајево

Градске власти Сарајева грађанима препоручују и да носе маске преко лица, не отварају прозоре и не користе аутомобиле.

Локална Влада је прогласила „узбуну" због загађења ваздуха и позвала грађане да не излазе напоље осим у хитним случајевима.

Сарајевске власти смањиле су и цене карата за градску жичару која води до оближње планине Требевић, јер су многи отишли на популарна скијалишта како би избегли загађење.

Image copyright Марјолеин Костер
Натпис на слици Фотографија из Сарајева

Шта ради Београд

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут" издао је препоруке грађанима поводом загађења ваздуха у градовима у Србији.

Те препоруке се посебно односе на јутарње и вечерње сате.

Истовремено, у саопштењу на сајту ове установе наводи се да Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије апелују да нема потребе за паником, већ указују на значај примене наведених мера заштите у условима аерозагађења.

Када је у питању здрава популација, препоручује се да се у данима са повећаним степеном загађења физичка активност не обавља на отвореном простору.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Загађење ваздух је присутно у свим градовима Србије

Провери ниво загађења сам

Ниво загађења ваздуха у градовима и општинама у Србији могуће проверити је и преко мобилне апликације AirCare, објавила је прошле године иницијатива Не давимо Београд.

„Наш основни циљ је да грађани и грађанке Србије могу сами да провере стање квалитета ваздуха у својим заједницама и да реагују на аларматно стање загађености", рекао је за ББЦ на српском Влада Радојчић, активиста иницијативе Не давимо Београд.

Апликација AirCare преузима и приказује податке са више од 65 мерних станица широм Србије.

Овај софтвер направио је активиста и програмер Горјан Јовановски из Македоније. Македонска верзија апликације преузета је више од 100.000 пута чим се појавила.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи