Јосипа Лисац и „Лијепа наша": Извођење химне поделило Хрватску

  • Слободан Маричић
  • ББЦ новинар
Јосипа

Аутор фотографије, FoNet/Kostadin Kamenov

Потпис испод фотографије,

Извођење Јосипе Лисац је поделило Хрватску

Два дана су прошла од инаугурације новог хрватског председника Зорана Милановића, а бура око случаја „Лијепа наша" и Јосипе Лисац не јењава.

Хрватска дива је на инаугурацији отпевала хрватску химну и то... Па, на Јосипин начин.

То је, наравно, довело до поделе на друштвеним мрежама, али и кривичне пријаве против једне од највећих музичких звезда са ових простора.

Јавности до сада непознати Бошко Жупановић поднео је пријаву против Јосипе Лисац, тврдећи да је она изводећи химну „користила изругљиве артикулације и тоналитете", преноси загребачки Индекс.

„То је можда за неке перформансе, али не за инаугурацију. Химна се тако не изводи, химна се никада не би тако смела изводити. То је изругљиво", рекао је Жупановић за Индекс.

А шта каже Јосипа? „Био је мрак", преноси новинарка Н1 из Загреба.

Кад је химна била проблем

Случај Јосипа није први пут да је начин (не)извођења химне постао проблем на овим просторима.

Један од најпознатијих примера је звиждање публике током извођења химне „Хеј Словени", пре меча фудбалске репрезентације Југославије са Холандијом 1990. у Загребу.

Химна Југославије је годинама после тога често била мети и у Србији - док није промењена.

После распада државне заједнице Србије и Црне Горе 2006, за химну је изабрана песма „Боже правде", али је и са њом било проблема.

На пример, фудбалер Адем Љајић одбио је да је пева током мандата Синише Михајловића на клупи репрезентације, због чега је избачен из националног тима.

Током извођења химне у Скупштини Србије 2012. године, лидер ЛСВ-а Ненад Чанак питао лидера СДПС-а Расима Љајића: „Је л' певаш Расиме?"

Овакве ствари не дешавају се само на Балкану.

Један од најпознатијих је случај НФЛ звезде Колина Каперника који је клечао током америчке химне, што је у САД изазвало велику буру. После Колина, многи спортисти урадили су исто протестујући против неједнакости у Америци.

Прича о химни

„Лијепа наша" је заправо део песме Хорватска домовина из 1853. године, песника Антуна Михановића. Музику је 1846. године написао Јосиф Руњанин.

Стихови су се током година мењали, а данашња верзија утврђена је 1990. године Законом о грбу, застави и химни Републике Хрватске.

„Лијепа наша" је још крајем 19. века и у периоду између два светска рата помињана као незванична химна Хрвата, да би нешто касније постала службена химна Независне државе Хрватске.

Уставом СФРЈ из 1974. године постала је званична химна Социјалистичке републике Хрватске.

Иначе, многи су приметили да је Јосипа Лисац на инаугурацији погрешила речи - отпевала је „теци Саво, Драво теци", а у тексту се прво помиње Драва, па Сава.

Аутор фотографије, FoNet/Kostadin Kamenov

Потпис испод фотографије,

Јосипа Лисац је већ деценијама једна од највећих звезда региона.

Друштвене мреже узавреле

На друштвеним мрежама се многима Јосипино извођење химне не допада.

„Постоји и време и место за уметнике да експериментишу са њиховом вештином. Пантовчак - део Загреба у којем се налази службена резиденција хрватског председника - то није", написала је ова твитерашица.

Аутор фотографије, FoNet/Kostadin Kamenov

Потпис испод фотографије,

Једни кажу да је оскрнавила химну, други да Лисац не треба да се мења због химне

Али је многи и бране.

Или једноставно мисле да кривична пријава против ње нема смисла.

Прича о Јосипи

  • Рођена је 14. фебруара 1950. године у Загребу.
  • Музиком је почела да се бави још као дете, а успех је остварила већ првим албумом Дневник једне љубави из 1973. године.
  • У каријери дугој више од пола века снимала је поп, рок и џез, а неке од њених најпопуларнијих песама су Магла, Где Дунав љуби небо, Срела сам се с њим, То је оно што ме чини сретном, Данас сам луда, О једној младости...
  • Током каријере се бавила и глумом, а играла је у неколико телевизијских филмова.
  • Препознатљива је по авангардној фризури и одећи, а током година је постала једна од највећих звезда региона.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk.