Фест 2020. и Беким Фехмиу: „Он је симбол наших компликованих односа“

Беким Фехмиу Image copyright Mondadori Portfolio
Натпис на слици Беким Фехмиу

Овогодишњи 48. Фест одржава се под слоганом „Скупљачи емоција" у знаку звезде југословенског филма Бекима Фехмијуа.

Фехмиу је већ годинама симбол фестивала Мирдита, добар дан, специфичне културне размене између Срба и Албанаца, а који се од 2014. одржава у Београду и Приштини.

„Он има посебну ауру, кључна је фигура фестивала - Беким Фехмиу је симбол наших компликованих односа", каже Куштрим Колићи, редитељ и активиста у области људских права из организације Интегра.

Како се на Косову сећају Бекима Фехмијуа?

И док се Фехмиу у Србији памти као Бели Бора из Скупљача перја и „прва филмска звезда која је пробила Гвоздену завесу", његов филмски опус, то јест улоге снимљене у Југославији, нису познате широј јавности на Косову.

Ревије његових филмова организоване су у седам градова на Косову 2016. године.

Реакције су биле добре, али Колићи каже да су организатори желели да се обрате широј публици, да филмове види више од 200 људи који стају у биоскоп.

Из тог разлога избор његових филмова приказан је на телевизији са националном покривеношћу КТВ током јесени 2019.

Image copyright Integra NGO
Натпис на слици Недеља са Беким Фехмијуом - ревија филмова на косовској телевизији

Осам филмова снимљених у Југославији, између осталог Скупљачи перја Александра Саше Петровића, Рој Миће Поповића, Узрок смрти не спомињати Јована Живановића и Девојка Пурише Ђорђевића, били су део ревије Недеља с Беким Фехмијуом.

Иако су чули за његово име, већина људи на Косову није гледала ни један филм Бекима Фехмијуа, тврди Колићи.

Он каже да је иницијаторима ове филмске ревије било важно да покажу да није све на Косову почело после рата.

„Већина реакција су позитивне, јер и ми бисмо да уживамо у томе да је Беким Фехмиу наш, иако је углавном снимао на српском и другим језицима", каже Колићи.

На чињеницу да није снимио ниједан филм на албанског језику осврнуо се и брат глумца, Арсим Фехмиу у интервјуу датом агенцији Анадолија 2015, рекавши да су „позитивне критике о Бекиму као глумцу, уметнику и човеку, увек биле задовољство за породицу, али и цели албански народ".

У другом делу мемоара Блиставо и страшно, Фехмиу описује пропале покушаје да игра Хамлета у приштинском позоришту, као и да сними филм са албанским филмским ствараоцима.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionДесничарски протести нису спречили отварање фестивала.
Image copyright Michael Ochs Archives
Натпис на слици Фехмиу у филму „Дезертер"

Српски језик у филмовима снимљеним током периода бивше Југославије, приказаним у ударном термину косовске телевизије привукао је и негативне коментаре.

„Телевизија се обраћа већини, а многи људи на Косову су националисти", објашњава Колићи, додајући да уметничка заједница поштује рад познатог глумца.

У Приштини једна улица носи име Бекима Фехмијуа, мада се налази на периферији града, каже Колићи.

Крајем јануара 2020, Фахри Муслиу, косовски новинар и дугогодишњи дописник из Београда, најавио је почетак снимања документарног филма о Фехмијуу, за који је написао сценарио.

Тим поводом споменуо је да је филм добио финансијску подршку из Албаније, али не са Косова.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionVoloniranje na festivalu koji čuva policijski kordon

„Југословенски глумац, албанског порекла": Ко је Беким Фехмиу?

  • Рођен је 1936. у Сарајеву, јер је његов отац Ибрахим Фехмиу морао да бежи са Косова због отварања албанских школа што тадашње власти нису одобравале, детињство је провео у Призрену.
  • Прве глумачке кораке направио је у Приштини, а први је Албанац примљен на Академију за позориште филм и телевизију 1956. Професор Мата Милошевић га је примио у класу под условом да научи српскохрватски. Почетком осамдесетих изјавио је да је захвалан уметницима „јер што се тиче тадашње политике, требало би да будем онај који чисти и пере београдске улице".
  • После успеха с филмом Скупљачи перја, опробао се као глумац у међународним продукцијама као Одисеј у филму Авантуре Одисеја (1968), Дакс Ксенос у Авантуристима (1970) са Кендис Берген, у Дезертеру (1971) глумио је с чувеним редитељем Џоном Хјустоном, а имао је дугогодишњи уговор са италијанским продуцентом Дином Де Лаурентисом.
  • Мемоаре Блиставо и страшно о одрастању у Призрену написао је 1985, али је књига објављена тек 2001. Други део објављен је 2012.
  • Био је ожењен глумицом Бранком Петрић, са којом има синове Уликса и Хедона.
  • Извршио је самоубиство 15. јуна 2010. у стану на Звездари.

Хамлетовско ћутање

Глуму је напустио 1987. изашавши из поставе представе Госпођа Колонтај у Југословенском драмском позоришту, где је играо улоге Лењина и Стаљина.

Дао је опроштајни интервју Политици, где је објаснио овај чин као протест против третмана Албанаца у тадашњој Југославији.

„Осећао сам се као кад Хамлет каже 'ово је време изашло из зглоба'", тада је рекао.

Забринутост због нарастајућег национализма у друштву је исказао неколико година раније у интервјуу датом новинарки Јасмини Лекић.

„Толико ме је обузело ово стање у земљи, толико ме све тангира, да ја ово доживљавам као најкритичнији тренутак нашег битисања у заједници", изјавио је годину дана након немира на Косову.

Image copyright Mondadori Portfolio
Натпис на слици Одисеј је једна од најпознатијих улога Бекима Фехмијуа

Писац Миљенко Јерговић у тексту објављеном у Јутарњем листу после глумчеве смрти описује како га је једном приликом питао зашто је напустио глуму, на шта му је Фехмиу одговорио да је „за њега глума игра, премда врло озбиљна игра, и како се он више не може играти након што су се догодиле страшне ствари".

Мирољуб Стојановић, филмски критичар и публициста, каже да је утицај Фехмијуовог политичког става несумњив.

„Беким је до последњег часа био и остао југословенски глумац у најбољем смислу те речи. Након његове смрти, Уликс Фехмиу је рекао како је Беким године провео одлазећи на Косово бранећи Србе и у Србији бранећи Албанце", изјавио је Стојановић за ББЦ на српском.

Већина људи на Косову, па и оних који га оспоравају због живота у Београду, није упозната са тим аспектом деловања Бекима Фехмијуа, каже Куштрим Колићи.

„Није било лако заузети такав став у сред Београда током режима Слободана Милошевића", сматра он.

О разлозима повлачења из глуме и јавности, његова супруга, глумица Бранка Петрић говорила је у интервјуу датом магазину Недељник у јануару 2020.

„Беким није хтео нигде да га стављају и сврставају. Он је припадао својој породици и нашој породици. И веома и истински је доживљавао оно што је почело да нам се дешава и што ми сада живимо. Јер данас нам делује да се све урушило."

Обавезна филмска лектира

Десет година од смрти чувеног глумца биће обележено ретроспективом његових филмова на Фесту, међу којима ће се наћи наслови који су га прославили по свету попут Авантуре Одисеја Франка Росија и Авантуристе у којем глуми са Кендис Берген и Шарлом Азнавуром, затим британски филм Дозвола за убиство, где поред Фехмијуа играју Ава Гарднер и Дирк Богард.

Жеља уметничког директора Феста Југослава Пантелића је да „промовисање великана филмске уметности на званичним плакатима постане још једна традиција међународног филмског фестивала", која је започета ликом Милена Дравић на плакату за Фест 2015.

Image copyright FEST
Натпис на слици Слоган овогодишњег Феста је „Скупљачи емоција"

Иако је било глумаца из источне Европе који су играли на Западу, попут Збигњева Цибулског, Данијела Олбрицког, Јежија Радзивиловича из Пољске, „Беким и јесте био прва велика звезда која се на Запад пробила иза Гвоздене завесе" каже Мирољуб Стојановић.

Међу филмовима које обавезно морате погледати, ако будете у прилици, Стојановић издваја Топле године Драгослава Лазића из 1960. „у коме Беким бриљира у улози Марка".

Такође, наводи Протест Фадила Хоџића и Специјално васпитање Горана Марковића.

„Нема дилеме око најбољег Бекимовог југословенског филма - то је Скупљачи перја, Александра Саше Петровића, у којем он тумачи улогу Боре", закључује наш саговорник.

Током селекције филмова за приказивање на КТВ, било је важно уврстити и наслове у којима Фехмиу не игра главну улогу.

Image copyright Ron Galella
Натпис на слици Кендис Берген и Беким Фехмиу у филму „Авантуристи"

Херој и космополита

Био је велики човек и велики уметник, стоји у већини изјава колега након што су сазнали за Фехмијуову смрт.

„Био је и остао космополита у најбољој традицији. То нас опет враћа питању колико су глумци изван политичког ангажмана и колико је то данас уопште могуће", каже Мирољуб Стојановић.

Одлуке познатог глумца остају као инспирација, каже Куштрим Колићи.

„Не верујем у суперхероје, али он је стварно мој херој", закључује он.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи