Србија, Грчка и туризам: На море уз потврду о вакцинацији било којим цепивом или негативним ПЦР тестом

плажа

Аутор фотографије, ББЦ/Предраг Вујић

Потврде о вакцинацији свим вакцинама доступним у Србији, као и негативан резултат на ПЦР и антигенском тесту биће довољне српским држављанима за одлазак у Грчку, договорено је на састанку представника министарстава турзима ове две земље у Београду.

Хари Теокарис, министар туризма Грчке, рекао је да ће за улазак у ову земљу бити прихваћене и потврде о вакцинацији кинеском и руском вакцином, поред оних које су већ прихваћене у Европској унији - а то су: Фајзер, Модерна и АстраЗенека.

Србија ће тако бити пета земља у свету, уз САД, Велику Британију, Израел и Малту, чији ће држављани моћи да уђу у Грчку.

После састанка у Београду, на којем је потписан овај договор две земље, саопштено је да туристичка сезона почиње 14. маја, односно да се тада отварају границе.

Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација је са грчким колегом потписала изјаву о сарадњи два министарства током и после пандемије.

Министар Грчке је током састанка рекао да постоји „могућност да земље које имају успех у имунизацији, попут Србије, буду укључене у пилот пројекат где ће можда пустити и туристе и у априлу".

„Али то зависи од здравствене ситуације", рекао је Теокарис.

На састанку је одлучено и да ће за децу старију од 10 година бити потребно ПЦР тестирање.

За децу до 10 година старости неће бити потребна ни потврда о вакцинацији, јер нису у категорији за вакцинацију нити тест.

Шта су још рекли министри две земље?

Теокарис је најавио да ће, осим граничног прелаза са Бугарском, његова земља отворити још два гранича прелаза са Северном Македонијом за долазак туриста из Србије како се не би стварале гужве.

Грчки министар је најавио и да ће Грчка од маја почети вакцинацију свих својих радника из туристичког сектора како би здравствена безбедност била обострана.

Истакао је да вакцинација у Грчкој тече добро, да имају око 1.000 вакциналних центара у земљи, али да и даље не предњачи у свету и Европи по броју вакцинисаних као Србија.

Министри Матић и Теокарис потписали су Заједничку изјаву о сарадњи два минстарстава током и после пандемије корона вируса којом је, како су навели, формализован обострани интерес да се упркос здравственој кризи одржи сектор туризма.

Матић је најавила да ће у наредном периоду бити потписан и посебан меморандум са грчким Министрством за дигиталну управу о признавању наших дигиталних сертификата и потврда о вакцинацији или негативним тестовима.

Додала да два министарства чине све како би путовања ове године била што безбеднија.

„Јасно је да ове године нећемо моћи да путујемо како смо навикли претходних година, али начин путовања ове године биће адекватан у односу на епидемиолошку ситуацију и број вакцинисаних", рекла је Матић.

С обзиром да је, додаје, Србија лидер у Европи и свету по броју вакцинисаних то значајно, како каже, олакшава преговоре у вези са путовањем држављана Србије у друге земље.

„То је један од кључних разлога што нам се указује поверење и могућност нашим грађанима да путују у Грчку", истакла је Матић.

Шта друге земље припремају?

Европска комисија одобрила је дигиталне зелене сертификате, како би се „олакшало слободно кретање унутар Европске уније током пандемије Ковида-19".

Дигитални зелени сертификат биће доказ да се неко вакцинисао против Ковида-19 или добио негативан резултат теста или се опоравио од заразе и има антитела.

У ЕК кажу да сертификат прихвата потврде о имунизацији вакцинама које су одобрене за употребу широм ЕУ, али да државе чланице могу да одлуче да прихвате и друге вакцине као услов слободног путовања на њиховој територији.

Сертификати ће бити доступни за све становнике ЕУ, признати у свим земљама ЕУ, биће бесплатни и издавани у дигиталном или папирном формату.

Поједине земље попут Израела већ су увеле такозване ковид пасоше, а поједине европскје државе попут Данске и Естоније, већ су разрадиле сопствене планове за увођење таквих докумената.

Једна холандска туристичка агенција је, у договору са владом, одлучила да направи експеримент - одвешће скоро 200 људи на осмодневни одмор у Грчкој са циљем да се утврди да ли је туризам изводљив током пандемије Ковида-19.

Они који буду изабрани имаће ол-инклузив одмор на острву Родос по цени од 399 евра по особи, али има неких услова.

Неће им бити дозвољено да напусте хотел, што значи да неће моћи да иду на плажу и мораће да остану у карантину до десет дана по повратку кући.

Да ли су вакцина пасоши исправна ствар?

Многе земље од раније траже од путника доказ о вакцинацији против неких болести попут жуте грознице.

Али неки академици и групе за људска права страхују да би ковид или вакцина пасоши могли да дискриминишу оне који чекају вакцину, не могу да је приме или не желе.

Тим из Окфордског центра за практичну етику Уехиро сугерише да је „неетично" изоловати људе који немају или имају мали ризик од ширења корона вируса.

„Ако имамо технологију да одлучимо ко није ризичан, требало би да је искористимо", кажу у чланку објављеном у медицинском часопису Лансет.

Попуштање ограничења за појединце са ниским ризиком доносе корист друштву у целини, тврде они.

Такође може да подстакне људе да приме инјекцију.

„Постоје људи који желе да се вакцинишу, а постоје и други који су мање сигурни и додатне слободе могу бити подстицај", рекла је др Ребека Браун за ББЦ.

Текст је ажуриран у понедељак, 29. марта.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk