Саранда Богујевци: Од жртве масакра до гласа нове генерације политике на Косову

Саранда Богујевци: Од жртве масакра до гласа нове генерације политике на Косову

Када је крајем марта 1999. године четрнаестогодишња Саранда Богујевци у дворишту куће у Подујеву само чудом избегла сигурну смрт, није могла ни да сања да ће се 22 године касније наћи међу кључним људима косовске политике.

У акцији српске паравојне формације Шкорпиони, убијено је 14 жена и деце, док је петоро деце преживело масакр иако су била тешко рањена.

Пре 22 године, у дворишту породичне куће Халима Гашија, убијени су: Шпетим (10 година) и Шпенд (13 година), синови Сафета Богујевција, његова супруга Сала (39 година), ћерка Сељатина Богујевција Нора (15 година), његова супруга Шефкате (43 године), Шехиде Богујевци (67 година), Нефисе Богујевци Лугаљију(54 године), сестра Сељатина и Сафета, њена снаја Фездрије Лугаљију (21 година), Дафина (9 година), Арбер (7 година), Мимоза (4 године) и Аљбин (2 године), деца Енвера Дурићија, Фитнете (36 година), Енверова супруга и Исма (69 година), Енверова мајка.

Припадници Шкорпиона су за злочине осуђени у Београду, на казне затвора од 15 до 20 година

Пошто се опоравила и вратила на Косово, Богујевци је постала чланица странке Самоопредељење премијера Косова Аљбина Куртија.

У актуелном сазиву Скупштине Косова, готово на годишњицу маскра у Подујеву, Богујевци је изабрана за потпредседницу парламента.

У разговору за ББЦ на српском, она говори о животном путу у претходне 22 године - од Подујева, преко долазака у Београд на суђење убицама, па до уласка у косовску политику.

Припремио: Александар Миладиновић

Тринаест година после проглашења независности, Косово је признало око 100 земаља. Ипак, тачан број није познат.

Приштина наводи бројку од 117 земаља, а у Београду кажу да их је далеко мање.

Међу земљама Европске уније које нису признале Косово су Шпанија, Словачка, Кипар, Грчка и Румунија, а када је реч о светским силама, то су Русија, Кина, Бразил и Индија.

Косово је од 2008. године постало члан неколико међународних организација, као што су ММФ, Светска банка и ФИФА, али не и Уједињених нација.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk