Хрватска, Супер Вили и гејминг: Када министар послужи као инспирација за главног јунака у видео игри

  • Немања Митровић
  • ББЦ новинар
Супер Вили

Аутор фотографије, Sonja Hranjec i Ivana Vidović

Потпис испод фотографије,

Хрватски министар здравља Вили Берош послужио је као инспирација за видео игру

Раздраганог лица, одевен у црно са розе краватом и маском на бради, главни јунак храбро језди хрватским жупанијама хватајући се у коштац са корона вирусом и сакупљајући медицинску опрему и остале потрепштине које ће мештанима помоћи у борби против пандемије.

Делује као опис радње неког филма, а заправо је реч о компјутерској видео игри Супер Вили, у којој играча кроз несвакидашњу авантуру води управо хрватски министар здравља Вили Берош.

„Сваки дан је некаква вест о стожеру (штабу), мерама, епидемији и вероватно је то утицало да направимо игрицу на ту тему", говори за ББЦ на српском Соња Храњец из Загреба, једна од ауторки видео игре.

У реализацији ове замисли која је трајала шест месеци програмерски и музички део посла припао је њој, док је Супер Вилија и други визуелни садржај нацртала Ивана Видовић из Задра.

Видео игра је светлост дана званично угледала априла ове године и до сада је допала шака гејмерима широм света, од Кине до Канаде.

За Супер Вилија је сазнао и главни јунак - министар Берош, који је према писању хрватских медија, позитивно одреаговао и обећао да ће је заиграти.

Аутор фотографије, Sonja Hranjec i Ivana Vidović

Потпис испод фотографије,

Величина видео игре је 63 мегабајта

„Ослободи целу земљу од смртоносног вируса"

Уводна графика приказује главног јунака за говорницом док иза њега стоје још три члана кризног штаба, а ту је и текст на енглеском језику који јасно поручује - помози министру здравља да уништи смртоносни вирус!

Хрватска је административно подељена на 21 целину - 20 жупанија и Град Загреб, баш колико нивоа има Супер Вили.

Игра почиње у Лично-сењској жупанији - хрватска административна јединица која одговара српским управним окрузима, где је у октобру прошле године, у тренутку када су девојке почеле да раде на игри, био најмањи број заражених у земљи.

На почетку сваког нивоа, Супер Вилија у авантуру испраћа неко од чланова хрватског кризног штаба за борбу против корона вируса.

Да би успешно прешао ниво мора да сакупи најмање 50 различитих врста предмета који су поиспадали из камиона и тако помогне локалном становништву да преброди пандемију.

Неки од њих су тоалет-папир, брашно, квасац, протеински напици, вакцине и остала медицинска опрема.

На путу ка успеху, поред многобројних препрека, вреба главни непријатељ - корона вирус, који се налази на готово сваком кораку.

Постоје само два начина како га уништити - скакањем и гађањем маскама, јединим оружјем којим Супер Вили барата.

„Неке вирусе треба погодити два, три, па и више пута, а то је фора да ни маске нису 100 одсто делотворне, али помажу", каже Соња.

Сваки ниво прати јединствена музичка подлога коју је компоновала на синтисајзеру, користећи се музичким искуством из претходних бендова, међу којима предњачи њен дугогодишњи панк пројекат Абергаз.

По успешно обављеном задатку, Супер Вилија поново дочекује неко из кризног штаба не би ли се овог пута захвалио на сакупљеној помоћи коју управо деле мештанима.

Пошто играч пређе све нивое, очекује га финална борба са хрватским сојем вируса на торњу на Сљемену, највишем врху планине Медведнице надомак Загреба.

Поред победе у последњој мисији, циљ је и постављање највишег рекорда у поенима које играч прикупља током игре, што се посебно допада другој ауторки Ивани Видовић.

„Не мора се само једном прећи, него можеш сваки следећи пут када играш постизати већи број бодова, ако одлучиш да рескираш и скачеш на корону, што доноси више бодова него пуцање", говори магистарка маркетинга и продаје из Задра за ББЦ на српском.

Игра је за сада доступна једино за кориснике Windows, Linux и Mac оперативних система за рачунаре и може се преузети преко сајта за независне видео игре - itch.io и платформе Steam.

Аутор фотографије, Sonja Hranjec i Ivana Vidović

Потпис испод фотографије,

Први ниво се одвија у Личко-сењској жупанији где Супер Вили треба да сакупи 50 тоалет-папира

Како је текао процес рада?

Идеја за стварањем једне овакве дводимензионалне видео игре налик Супер Марију, јавила се прошле јесени.

„Кренуле смо прво из зезања да радимо, па смо виделе да то можемо да уобличимо, да има смисла и тако наставиле даље", објашњава Соња.

Пошто обе воле да играју видео игре, ствари су се одвијале релативно лако, као и сама подела посла.

Соња се латила програмирања и компоновања музике, док је Ивана узела мобилни телефон у шаке и преко апликације почела да црта прву верзију Супер Вилија, а потом и остатак хрватског кризног штаба.

„То је најслађи део посла, у пар линија и минимални број пиксела, успеш да направиш да људи стварно буду препознатљиви", говори Ивана.

Заједно су разрађивале игру, осмишљавале причу и договарале се око детаља.

Тако су дошле на идеју да у свакој жупанији прикажу нешто по чему је она карактеристична.

На пример, Бјеловарско-билогорску представља кваргл - врста заштићеног полутврдог крављег сира, док у Личко-сењској жупанију, усред игре, као у пећини из праисторије, мирним сном снева медвед у народној ношњи.

Такође, због разорних земљотреса који су од краја прошле године неколико пута погодили Сисачко-мославачку жупанију, убачен је ефекат да се слика затресе када Супер Вили прође кроз одређени део нивоа.

„Преточиле смо све што се догађа током пандемије, па има и тих црњак фора које су у складу са хумором цртаних филмова, да се ништа не узме за озбиљно, и које су се савршено уклопиле у гејмплеј (процес играња)", истиче Соња.

Она је, каже, данима „учила о томе како извести физику игре" преко програма који је користила, па је тако проучавала разне интернет водиче и форуме, као и стручну литературу, како би финални производ био што квалитетнији.

Девојке су, темељно радећи, прву верзију игре објавиле тек после шест месеци.

„Кад бисмо завршиле један ниво, није било само 'ајмо одмах идемо радити други, него је било - у реду, прво морамо да размислимо шта тачно желимо постићи, јер треба се замислити како ће изгледати, пошто нису сви исти", наглашава Ивана.

Заједно су, додаје Соња, одлучивале и о социологији игре, где је Иванина помоћ била кључна јер је завршила филозофију и социологију.

„Посебно када је требало да је прилагодимо, да остане у том свету цртаћа, да има некакав чврст темељ у томе, а да опет показује и неки облик емпатије", истиче програмерка.

Аутор фотографије, Privatna arhiva

Потпис испод фотографије,

Соња Храњец и Ивана Видовић

Шта каже министар?

Вест о игрици у којој је главни јунак инспирисан његовим ликом и делом, стигла је и до министра Вилија Бероша.

„Када сам чуо за Супер Вилија, мислио сам да је реч о некој шали.

„Међутим, када сам схватио да иза тога стоји озбиљан пројекат две младе ауторке, био сам угодно изненађен", рекао је Берош за хрватски Вечерњи лист.

Додао је да верује да ће ова компјутерска игра унети преко потребну дозу позитивне енергије и додатно приближити важност борбе против корона вируса.

Хрватски лист је пренео и да је министар јавно обећао да ће заиграти Супер Вилија.

ББЦ на српском је покушао да ступи у контакт са хрватским министром, али до објављивања текста нису стигли одговори на питања да ли је у међувремену одиграо неку партију и какав је први утисак.

Девојкама је драго што је министар ову информацију прихватио крајње позитивно и са одобравањем.

„Нико се није увредио и сви су се насмејали, што је најбољи резултат који смо могле очекивати од реакција", каже Ивана.

Додаје да се на месту главног лика у видео игри министар нашао природно.

„Мислим да је велика ствар што је на почетку пандемије, он први почео у медијима иступати, преузео је све на себе и људи су му веровали и били су одушевљени.

„Свако је на почетку херој", оцењује Задранка.

Касније се, истиче, и сам стожер компромитовао појединим одлукама, па је популарност и поверење почело да опада.

Соња каже да је још један од разлога зашто је изабран као идеалан лик за ову видео игру, његова улога у Националном здравственом вијећу Министарства здравства.

Према хрватским законима Сабор на предлог министра бира и разрешава чланове овог већа, које је, између осталог, задужено и за „давање мишљења у вези са променом пола".

То се директно тиче Соње, која је трансродна жена.

„Кад се спојило то што је јавно иступао као гласноговорник стожера и Националног здравственог вијећа, а опет му ја приватно пишем писма, односно он мени одговара коју документацију још морам доставити за доказивање мојег родног идентитета, онда је некако испало да је он прави избор", осмехујући се говори програмерка.

Аутор фотографије, Sonja Hranjec i Ivana Vidović

Потпис испод фотографије,

Вакцине су такође на листи предмета које је потребно сакупити

Реакције, планови…

Супер Вилија је за сада, према подацима којима девојке располажу, купило више од 200 људи.

Сигурне су да је овај број већи јер се видео игра по преузимању може слободно даље делити пошто нису ставиле никакву заштиту од пиратерије.

Највише играча долази из Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине и Словеније.

Неколико гејмера купило је игру и у Кини, Јужној Кореји, Сједињеним Америчким Државама, Канади и Немачкој.

Девојке кажу да су реакције које за сада добијају искључиво позитивне.

„Не знам да ли је шала или збиља, али смо на Steam платформи добиле једну рецензију - GotY (Game of the year - Игра године)", препричава Соња уз осмех.

Што се даљих планова тиче тренутно раде на верзији за андроид мобилни оперативни систем, као и на допуни постојеће варијанте за рачунаре.

Док се та замисао не оствари, објавиле су две мање, бесплатне игре за мобилне телефоне из чаробног света Супер Вилија - Flappy Vili и Whack-a-Vili, по узору на постојеће, популарне игре Flappy Bird и Whack-a-Mole.

„У првој Вили пролази између фасцикала о пандемији, док у другој вирус узвраћа ударац.

„Али га не можеш поразити, јер Вили је Супер па увек на крају побеђује", осмехујући се закључује Загрепчанка.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk