Америчке санкције, Веселиновић и Радоичић: Шта значи када Америка уведе санкције појединцима

  • Катарина Стевановић
  • ББЦ новинарка
веселиновић и радоичић

Аутор фотографије, Бошко Карановић/Фонет

Потпис испод фотографије,

Сједињене Државе увеле су санкције Звонку Веселиновићу и Милану Радоичићу и са њима повезаним људима

Србија и Косово нашли су се поново на дневном реду америчке администрације.

Овог пута, у средишту пажње нашли су се појединци и фирме са севера Косова који су умешани у криминалне активности, према којима су Сједињене Америчке Државе увеле санкције.

Амерички Трезор објавио је 8. децембра нову листу лица и фирми према којима су уведене санкције, а на њој се нашло 16 појединаца и 24 фирме.

На црну листу су, због криминалних и илегалних активности, како је наведено, стављени браћа Звонко и Жарко Веселиновић, Милан Радоичић и људи и фирме повезани са њима.

Санкцијама САД, имовина појединаца на листи се углавном блокира и америчким држављанима је забрањено да сарађују са њима.

На овој листи од раније је, између осталих, и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.

Како одлуке о санкцијама утичу на однос државе из које су људи који су се нашли на листи и САД-а зависи од одговора власти из које су појединци против којих су уведене санкције, објашњава стручњак за међународне односе Бојан Елек из Београдског центра за безбедносну политику.

Милан Радоичић је потпредседник Српске листе, политичке организације косовских Срба блиске владајућој Српској напредној странци Александра Вучића.

Звонко Веселиновић и Милан Радоичић су међу оптуженима за убиство Оливера Ивановића 16. јануара 2018. године, али нису доступни косовском правосуђу.

Премијер и председница Косова хвале ову одлуку америчке администрације, док председник Србије најављује истрагу.

Шта значе америчке санкције?

Сједињене Америчке Државе уводе санкције појединцима и фирмама по основу закона Магницки због кршења људских права и забрањују било какво пословање са фирмама које су на илегалан начин стекле капитал.

Увођење санкција америчког Трезора значи да је сва имовина људи којима су уведене санкције, а која се налази у САД, блокирана.

Такође, блокиране су и све фирме које су у њиховом директном или индиректном власништву.

„Забране укључују давање било каквог доприноса или пружање средстава, добара или услуга ових фирми, или у корист било које блокиране особе или примање било каквог доприноса или пружање средстава, добара или услуга од било које такве особе", наведено је у одлуци.

Аутор фотографије, Bosko Karanovic

Потпис испод фотографије,

Звонко Веселиновић (лево) је међу отпуженима за убиство Оливера Ивановића

Бивши амбасадор Србије у Сједињеним Државама Иван Вујачић објашњава да увођење санкција значи да се прогањају фирме и појединци који су умешани у коруптивне и криминалне активности.

Каже да се санкције траже да би се спутао рад појединаца и фирми које су уплетене у радње које америчка администрација сматра коруптивним, штетним и илегалним.

„С друге стране, увођење санкција скреће пажњу државама у којима су ти појединци да би требало да мало више воде рачуна о томе шта се ради у њиховим државама", објашњава Вујачић.

Додаје да, уколико државе не реагују правним и свим другим доступним средствима за сузбијање активности појединаца против којих су уведене санкције, постепено то може утицати на односе са САД.

„Санкције су за почетак сигнал да нешто није у реду, да су неки људи уплетени у коруптивне и илегалне активности и да државе то треба озбиљно да схвате, да се побрину о томе да истраже и да испитају о чему се ради, те да стану на пут таквим активностима", објашњава Вујачић.

Овакав потез америчке администрације показатељ је и доказ да је администрација Џозефа Бајдена решила да се усмери на регион Балкана, каже стручњак за међународне односе Бојан Елек.

„За Србију, то је још један у низу доказа да власти раде са криминалцима.

Ово је, морам да кажем, додатни ударац на криминално окружење власти", каже Елек.

Додаје да оваква одлука може да утиче на односе између држава, а да све зависи од реакције државе из које су појединци према којима су санкције уведене.

„Ако се сетимо да је председник Александар Вучић бранио Веселиновића и Радоичића када су оптужени за убиство Оливера Ивановића, односи сада могу да зависе и од тога како ће Србија реаговати.

„Једно је када их брани од косовских институција, а друго када то ради према Америци", поручује Елек.

Председник Србије Александар Вучић тврдио је да је Милан Радоичић прошао полиграфско испитивање српских органа у истрази о убиству Оливера Ивановића.

Шта пише у образложењу за случај Веселиновића и Радоичића?

Амерички Трезор саопштио је да је најновија одлука о увођењу санкција донета на основу извршне уредбе председника Бајдена која представља примену глобалног закона Магницки за одговорност због кршења људских права.

У образложењу америчког Трезора наведeно је да је Звонко Веселиновић „вођа Групе за организовани криминал и једна је од најозлоглашенијих корумпираних личности на Косову".

Како је наведено, Веселиновићева група „је укључена у схему подмићивања великих размера са косовским и српским безбедносним званичницима који омогућавају групи илегалну трговину робом, новцем, наркотицима и оружјем између Косова и Србије".

„Група је такође склопила заверу са различитим политичарима у неколико споразума, који се односе и на подмићивање косовских безбедносних званичника почетком 2019. како би се омогућиле њихове операције кријумчарења између Србије и Косова и поткупљивање косовских званичника граничне безбедности крајем 2017. како би се омогућио безбедан пролаз кријумчарима."

Звонко и Жарко Веселиновић, како се даље наводи, крајем 2017. имали су договоре са политичарима да помогну странци да победи на изборима, обезбеде политичке победе кандидатима и да доприносе великим сумама новца кандидатима.

„Заузврат, ови политичари би браћи дали контролу над одређеним областима за њихово пословање и где би могли да обављају своје незаконите пословне активности без мешања српских власти."

Крајем 2017. браћа Веселиновић користили су донације за прање новца који потиче из њиховог злочиначког подухвата, наводи се у образложењу.

Додаје се да су Веселиновић и његова група оптужени за наводну умешаност у убиство лидера политичке странке Оливера Ивановића у јануару 2018.

Веселиновић и Милан Радоичић, Жељко Бојић и Марко Рошић именовани су у оптужници за убиство, наведено је.

Према свима њима сада су уведене санкције.

Какве су реакције?

Поводом навода америчких власти, огласили су се и српски и косовски званичници.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, коментаришући одлуку Сједињених Држава, да ће надлежни органи Србије испитати све уколико постоје „неке озбиљне оптужбе", преноси Радио Слободна Европа.

Он је на конференцији за медије 8. децембра рекао да је добио неформални извештај од Амбасаде САД о овој одлуци.

„Они су њих оптужили пре свега за илегалну трговину. На крају ће их оптужити што не поштују границу између Косова и Србије, али то је већ њихова ствар. Ако постоје неке озбиљне оптужбе, наши државни органи ће их и те како испитати", рекао је Вучић.

Вучић је негирао да је Српска напредна странка (СНС), на чијем је челу, узимала новац од Звонка Веселиновића.

„Ни динара нам нису дали, што се тиче осталих не знам. Странка коју водим има више него довољно новца захваљујући државним средствима и чланарини. То су наши основни извори. Никакве потребе немамо за било каквим додацима", рекао је Вучић.

Погледајте видео председнице Косова за ББЦ пре него што је изабрана на ту функцију

Потпис испод видеа,

Наследница Хашима Тачија, Вјоса Османи за ББЦ

Одлуку америчког Трезора поздрaвили су председница Косова Вјоса Османи и премијер Косова Аљбин Курти.

Вјоса Османи је навела да су косовске институције у потпуности посвећене владавини закона и да ће сарађивати са САД како би осигурале да регион не постане уточиште за криминалне групе.

„Поздрављам санкције САД Веселиновићу и његовој међународној организованој криминалној групи са севера Косова.

Институције под заставом Косова су у потпуности посвећене владавини закона и сарађиваће са Сједињеним Државама како би осигурале да наш регион не постане сигурно уточиште за такве криминалне групе", написала је Османи на Твитеру.

Премијер Курти је на Фејсбуку написао да веома поздравља одлуку Сједињених Америчких Држава да уведе санкције против Звонка Веселиновића и организоване криминалне групе која делује на северу Косова.

„Одговорни за трговину робом, новцем, наркотицима и оружјем између Косова и Србије, ова група је најбољи доказ да је криминал на северу Косова свакодневна реалност која крши владавину права, слободу и добробит грађана", написао је Курти на Фејсбуку.

Курти је додао да овом одлуком САД дају легитимитет акцији Полиције Косова у општинама на северу, где живи већинско српско становништво, против кријумчарења робе.

„Организовани криминал је претња националној безбедности. Влада Косова има за циљ борбу против организованог криминала и корупције", поручио је Курти.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен саопштио је да су санкције, које су уз Србе са Косова, уведене против појединаца и ентитета из неколико земаља Европе, у складу са циљевима Самита за демократију.

„У складу са циљевима овонедељног Самита за демократију, Сједињене Државе уводе санкције за 16 појединаца и 24 ентитета из неколико земаља Европе и западне хемисфере.

Ове санкције су усмерене на починиоце корупције у складу са Извршном наредбом 13818, која се надовезује и примењује Глобални закон о одговорности за људска права Магницког", наводи се у саопштењу.

Додао је да ће САД наставити да користи сва расположива средства да разбије везе између криминалних активности и корупције.

„Данашње акције, са одељењем Министарства финансија за корумпиране актере повезане са транснационалним криминалним организацијама у Ел Салвадору, на Косову и у Србији, део су наших напора целе владе да прекинемо ове везе и унапредимо одговорност за корумпиране актере", наводи се у саопштењу објављеном у среду.

Ко су Звонко Веселиновић и Милан Радоичић?

„Вођа чувара моста", организатор барикада и заштитник Срба са Косова или контроверзни бизнисмен, „криминалац" и „господар севера Косова" - то су две крајности којима се у јавности описује Звонко Веселиновић.

Иако је његов пословни успон честа тема новинарских истраживања, његове фотографије у јавности није лако наћи.

Према писањима косовских медија, Основни суд у Приштини расписао међународну потерницу за Веселиновићем због догађаја који су уследили након интервенције специјалних јединица Косова 2011.

У то време су Срби са севера Косова поставили барикаде на административним прелазима са циљем да спрече припаднике мисије Европске уније, Еулекс, да ту довезе албанске царинике.

Више пута је било сукоба са полицијом, а током једног од инцидената, убијен је припадник специјалне полиције Косова.

Веселиновић је у јавности тада постао познат као организатор барикада, а према наводима Специјалног тужилаштва Косова, он се данас терети за низ кривичних дела, као и за предвођење организоване криминалне групе.

Милан Радоичић је потпредседник Српске листе, политичке организације косовских Срба блиске владајућој Српској напредној странци Александра Вучића.

Био је недоступан косовским властима од новембра 2018. и неуспелог покушаја привођења, због сумње да је повезан са убиством Оливера Ивановића, када га полиција није пронашла на адреси становања у северној Митровици.

Председник Вучић је 26. новембра 2018. за РТС рекао да Радоичић сигурно није убио Ивановића и да „није учествовао у организацији, логистици, подстрекавању" на убиство.

Додао је да је Радоичић „увек био први на бранику Северне Митровице", наводи се у биографији на сајту Истиномер.

Тринаест година после проглашења независности, Косово је признало око 100 земаља. Ипак, тачан број није познат.

Приштина наводи бројку од 117 земаља, а у Београду кажу да их је далеко мање.

Међу земљама Европске уније које нису признале Косово су Шпанија, Словачка, Кипар, Грчка и Румунија, а када је реч о светским силама, то су Русија, Кина, Бразил и Индија.

Косово је од 2008. године постало члан неколико међународних организација, као што су ММФ, Светска банка и ФИФА, али не и Уједињених нација.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk