Сазнајте како ББЦ ради на јачању истинитости и транспарентноси у свету дигиталних њуз медија

Публика у Великој Британији као и широм света препознаје ББЦ као извор вести и информација којем можете да верујете. Наша интернет страница, као и наше телевизијске и радио станице, теже новинарству које је тачно, непристрасно, независно и поштено.

У нашим уредничким начелима каже се: „Поверење које наша публика има у сав наш садржај провлачи се кроз све што радимо. Ми смо независни, непристрасни и искрени. Посвећени смо постизању највиших стандарда тачности и непристрасности, и тежимо да избегнемо да свесно или материјално обманемо нашу публику.

„Наша посвећеност непристрасности је у сржи тог односа поверења. У свој нашој продукцији опходићемо се према свакој теми са непристрасношћу која одражава читав дијапазон ставова. Узећемо у обзир све релевантне чињенице праведно и отвореног ума."

Знамо да препознавање кредибилног новинарства на интернету уме да буде збуњујуће искуство. Такође знамо да публика жели да зна више о томе како настаје ББЦ новинарство.

Због тога се ББЦ Њуз се додатно труди да објасни какву врсту информација читате или гледате на нашој интернет страници, од кога и одакле информације потичу, и како је прича написана у форми у којој је објављена. Кад то урадимо, можемо да вам помогнемо да сами за себе процените зашто ББЦ Њузу може да се верује.

Ми правимо ове показатеље поузданог новинарства и тако да буду „пријемчиви за машинско читање", што значи да могу да их препознају претраживачи и платформе друштвених мрежа, а то им додатно помаже да препознају поуздане изворе информација.

НАЈБОЉА ПРАКСА

ББЦ одавно има сопствене Уредничке смернице које важе за сав наш садржај и постављају стандарде који се очекују од наших новинара. Да бисмо вам олакшали да видите како се ББЦ смернице користе у нашој редакцији, навели смо све релевантне одељке на овој страници.

Изјава о мисији: Мисија ББЦ-ја је да поступа у јавном интересу, служећи свакој публици пружањем непристрасног, квалитетног и препознатљивог садржаја и услуга које информишу, образују и забављају. Детаљне информације се могу прочитати у ББЦ повељи.

Структура власништва, финансирање и грантови: Независни смо од спољних утицаја и споразума који би могли да наруше наш уреднички интегритет. Наша публика може да буде сигурна да на наше одлуке не утичу спољни интереси, политички или комерцијални притисци, нити било какви лични интереси. Сазнајте више о томе како се ББЦ Њуз финансира, у Великој Британији и иностранству у ББЦ повељи, у делу о независности ББЦ-ја.

Датум оснивања: ББЦ је основан 18. октобра 1922. године. Прочитајте нешто више о историји ББЦ-ја.

Етичка политика: ББЦ уредничке смернице наводе уредничке вредности и праксе, и од наше комплетне продукције очекује се да их се придржава.

Други линкови:

Политика различитости: Сазнајте нешто више о посвећености ББЦ Њуза различитости у ББЦ повељи.

Извештај о различитости у редакцији: Сазнајте како ББЦ Њуз ради на повећању различитости у ББЦ извештају о равноправности.

Исправке: ББЦ је посвећен постизању неопходне тачности. Наша политика у вези са исправкама може се пронаћи у следећим одељцима наших Уредничких смерница.

Наша продукција мора да буде заснована на поузданим изворима, чврстим доказима, темељно испитана и изложена јасним, прецизним језиком. Морамо да будемо искрени и отворени поводом онога што не знамо и да избегавамо неосноване спекулације. Тврдње, наводи, материјалне чињенице и други садржај који не могу да се потврде морају да буду приписани изворима који износе тврдње.

Отворени смо у признавању грешака када су оне начињене и подстичемо културу спремности учења на њима.

Уколико је чланак измењен после објављивања да би се исправила некаква материјална нетачност, на крају текста ће стајати напомена о томе како би се читаоцу дало до знања да је дошло до допуне или исправке, уз датум те измене. Уколико постоји некаква ситна грешка у чланку која не мења њено уредничко значење (на пример, погрешно написано име), грешка ће бити исправљена без додатне напомене.

Сем уколико садржај није конкретно прављен тако да буде доступан на неки ограничен временски период, претпоставка је да ће материјал објављен онлајн постати део трајно доступне архиве и обично се неће склањати. Изузетне околности могу да укључују правне разлоге, ризик по личну безбедност или озбиљно кршење уредничких стандарда који не могу да се исправе сем уклањањем материјала.

Други линкови:

Стандарди верификације/проверавања чињеница: ББЦ политика тачности и верификације наведена је у Уредничким смерницама о тачности.

Неименовани извори: ББЦ-јева политика и смернице о употреби анонимних извора детаљно су наведени у Уредничким смерницама.

Други линкови:

Повратне информације као основ за тужбу: ББЦ процедура за жалбе наведена је у ББЦ упутству за жалбе.

Уредништво: Упознајте виши извршни тим који води редакцију за вести: ББЦ Њуз борд.

НОВИНАРСКА ЕКСПЕРТИЗА

Чланци ББЦ Њуза засновани на оригиналном извештавању потписани су именом новинара, баш као и они које су написали новинари задужени за неку специјализовану област.

Опште вести, које обично комбинују информације из више извора, укључујући новинске агенције, BBC Њузгедеринг и ББЦ емитерску продукцију, или које је током дана можда произвело више чланова редакције, по правилу нису потписане.

ТИПОВИ РАДОВА

ББЦ Њуз разликује чињенично извештавање и мишљења. Користимо етикете прилагођене машинском читању у шест категорија:

  • Вест - Новинарство засновано на чињеницама, које је новинар видео или директно потврдио, или је о њему известио и потврдио из поузданог извора
  • Анализа - Продукција примарно заснована на специјалистичком знању аутора, било да је ББЦ новинар или спољни експерт, како бисмо вам помогли да разумете сложене текуће догађаје и трендове
  • Питајте публику - Садржај прављен примарно да изазове директну реакцију публике
  • Иксплејнер (објашњење) - Садржај који пружа јасно чињенично објашњење узрока или контекста неке вести
  • Мишљење - Сам ББЦ Њуз је непристрасан и не даје мишљења, али понекад објављујемо личне ставове спољних експерата, који заговарају идеје и извлаче закључке засноване на ауторовом тумачењу чињеница и података
  • Рецензија - Садржај заснован на критичкој процени догађаја, уметничког дела, и тако даље, који укључује мишљење из прве руке

ЦИТАТИ И РЕФЕРЕНЦЕ

Наша продукција, у складу са темом и њеном природом, мора да поседује уредно наведене изворе, да буде заснована на чврстим доказима, темељно испитана и изнесена јасним, прецизним језиком. Тежимо да будемо искрени и отворени поводом онога што не знамо и да избегавамо неосноване спекулације.

Тамо где се ББЦ Њуз ослања на један једини извор за кључни аспект извештавања, тежићемо да наведемо тај извор, где год је то могуће. Обично постављамо линкове на званичне извештаје, статистику и друге изворе информација, како бисмо вам омогућили да процените сами за себе пропратну информацију о којој извештавамо.

Где год је прикладно, нудимо и линкове за релевантне интернет странице треће стране које пружају додатне информације, извор материјала или стручни коментар.

МЕТОДОЛОГИЈА

За темељне и детаљне новинарске форме, као што су сложене истраге или пројекти дата новинарства, помоћи ћемо вам да схватите како смо приступили послу приказујући пропратне податке и наводећи неопходне ограде, претпоставке или друге методолошке оквире који су коришћени - на пример, дизајн студије; величину узорка; репрезентативност; маргине грешке; како су подаци сакупљени; географску релевантност и временске периоде.