Ко са ким због политике не може да игра фудбал

Загреб, 3. септембар 2017. Image copyright STRINGER/AFP/Getty Images
Натпис на слици Репрезентација Косова може да игра против Хрватске, али не против Србије и БиХ

Репрезентације Србије, Босне и Херцеговине и Косова спаја још нешто, сем успешне јесени у новом такмичењу Лиги нација - део су листе политички проблематичних репрезентација УЕФА.

Европска фудбалска федерација дефинисала је пет политички осетљивих односа међу земљама због којих те репрезентације не могу бити спојене жребом за квалификације за Европско првенство 2020. године

„Могу постојати политички или безбедносни разлози који онемогућавају да тимови играју једни против других због чега су раздвојени на жребовима јер желимо да мечеви могу бити одиграни и да се победници одређују на терену", кажу у УЕФА-и за ББЦ на српском.

Чињеница да је и српска репрезентација међу онима о чијем се жребу посебно води рачуна није изненадила Фудбалски савез Србије (ФСС).

„УЕФА увек води рачуна да искључи могућност да се састану у истој групи земље где постоје политичке тензије.

То ни до сада није било могуће", каже за ББЦ на српском генерални секретар ФСС Јован Шурбатовић.

Ипак, оно што је могуће је да се спорни сусрети догоде у каснијим фазама такмичења - када жреб не игра улогу, већ резултати.

„Уколико би се десио такав случај, анализирали бисмо могућности како би мечеви могли да буду одиграни - на пример, играње на неутралном терену, играње утакмица са или без навијача", појашњавају у УЕФА-и.

ББЦ на српском доноси разлоге због којих је пет фудбалска сусрета у овом тренутку - тешко могуће.

Србија - Косово

Иако је Србија тврдила да је УЕФА прекршила свој Статут пријемом Косова у пуноправно чланство, Европска фудбалска федерација такву одлуку донела је 3. маја 2016. године, након чега је Косово постало чланица и Светске фудбалске федерације (ФИФА).

За разлику од гласања за пријем у неке друге институције, Косову је за улазак у УЕФА била потребна проста већина - 28 савеза је гласало „за", 24 савеза „против", док су два била уздржана.

УЕФА се од тада труди да раздвоји клубове и репрезентације ове две фудбалске федерације.

Србија не признаје самосталност Косова, а део клубова са територије Косова где живе Срби такмичи се у лигама под окриљем ФСС.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Реновирани стадион у јужном делу Косовске Митровице носи име команданта ОВК Адема Јашарија

УЕФА је на овај начин желела да избегне и проблеме до којих је долазило у другим спортовима.

Када је женска јуниорска рукометна репрезентација Косова требало да игра против Србије на турниру у Крагујевцу, одлучено је најпре да се меч игра без националних обележја, потом да буде пребачен у Београд, да би коначно на крају био - отказан.

Полиција отказала меч Србије са Косовом

Албанац на српским теренима

Славље са 'двоглавим орлом' испровоцирало Србију

Косово - Босна и Херцеговина

Једини преостали визни режим на Балкану важи за Косово и Босну и Херцеговину.

Док грађани у региону могу да путују и са личном картом, везе између Косова и Босне и Херцеговине значајно су отежане.

На сајту Министарства спољних послова Босне и Херцеговине стоји упутство на чак три стране, у десет чланова, о визама за грађане Косова који желе да уђу у ову земљу.

Ни позиви из Европске уније, нити апели грађана Косова и Босне и Херцеговине нису уродили плодом - одлуке потврђене још 2012. године, које имају упориште у чињеници да БиХ није признала косовску независност, нису ни близу промене.

Због тога су млади кошаркашки репрезентативци Косова неколико дана каснили на квалификациони турнир за Европско првенство који се одржавао у Сарајеву.

Ситуација је била толико заоштрена да је Европска кошаркашка федерација (ФИБА Европа) дала временски ултиматум Кошаркашком савезу БиХ да омогући долазак косовских кошаркаша или ће сносити озбиљне последице.

Главно противљење, па потом и пристанак, долазио је из Кошаркашког савеза Републике Српске - на шта је јавно указао и министар спољних послова БиХ Игор Црнадак, и сам из овог ентитета.

Последњих 11: Репрезентација земље које нема

„Враћа се кући" или близу је комшилука

Русија - Украјина

Полуострво Крим и регион Донбас у Украјини поприште су ратних, и различитих других, сукоба Русије и Украјине од 2014. године.

У ратним разарањима, страдали су и фудбалски стадиони.

Најпознатији пример је велелепни стадион клуба Шахтјор у Доњецку - тима који се привремено иселио из свог града.

Од тада УЕФА пажљиво раздваја ове две репрезентације и клубове, посебно имајући у виду проблеме са хулиганима који се представљају као навијачи фудбалских тимова.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Велелепни стадион у Доњецку оштећен је у експлозији у оближњој фабрици

Гибралтар - Шпанија

Слично као Србија, Шпанија се противила пријему Гибралтара у пуноправно чланство УЕФА, али је 2013. године још само Белорусија била против овакве одлуке.

Шпанија је успешно спречавала Гибралтар да уђе у УЕФА 1999. и 2007. године, износећи чак и претње да ће повући све своје тимове из такмичења под окриљем УЕФА - што је било довољно да се очува утицај ове снажне фудбалске федерације.

„Закон вероватноће" већ на жребу за прво такмичење - квалификације за Европско првенство 2016. године - сместио је Гибралтар и Шпанију у исту групу.

Истог тренутка, жреб је промењен, да би се избегли политички проблеми.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Стадиони на Гибралтару имају живописан поглед

Јерменија - Азербејџан

Сукоби у региону Нагорно-Карабах још из последње деценије 20. века и даље утичу на фудбалске токове.

Фудбалски проблеми кулминирали су у квалификацијама за Европско првенство 2008. године, када су две екипе завршиле у истој групи - у којој је, иначе, била и Србија.

Јерменија је желела да се мечеви играју по уобичајеном принципу - на домаћем терену, док је Азербејџан предлагао да се утакмице играју на неутралној територији.

Док се разматрало да ли би неутрална територија могла да буде у Украјини, Швајцарској, Аустрији или Шпанији, испоставило се да фудбалски савези две земље не могу никако да се договоре.

УЕФА је донела одлуку да поништи обе утакмице - тимови се никада нису састали, па су тиме изгубили и могућност да освоје потенцијалних шест бодова у својој квалификационој групи.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи