Фејсбук спаја Воцап, Инстаграм и Месинџер

Фејсбук Image copyright Reuters
Натпис на слици Према плану, корисници ће моћи да комуницирају са било ким на све три апликације

Фејсбук планира да интегрише своје сервисе за размену порука - Инстаграм, Воцап и Фејсбук Месинџер.

Док ће сва три сервиса остати као посебне апликације, на дубљем нивоу ће бити повезани тако да ће поруке моћи да се размењују између различитих сервиса.

У Фејсбуку је за ББЦ речено да је ово почетак „дуготрајног процеса".

О плану је најпре известио Њујорк Тајмс, а верује се да је то лични пројекат оснивача Фејсбука Марка Закерберга.

Када план буде спроведен, омогућиће да корисник Фејсбука може да директно комуницира са неким ко има само Воцап налог. Ово је тренутно немогуће јер апликације немају заједничко језгро.

Рад на спајању три сервиса већ је почео, пише Њујорк Тајмс, a очекује се да буде завршен до краја 2019. или на почетку наредне године.

Дељење података

Закерберг наводно инсистира на плану за интеграцију своја три сервиса да би их учинио кориснијим и повећао време које људи проводе на њима.

Спајајући све кориснике у једну велику групу, Фејсбук би могао ефикасније да се такмичи са Гугловим сервисима за размену порука и Епловим сервисом ајмесиџ, сматра Макена Кели са сајта о новим технологијама „Верџ".

„Желимо да створимо најбоље искуство у размени порука, а људи желе да размена порука буде брза, једноставна, поуздана и приватна", наводи се у саопштењу Фејсбука.

„Радимо на увођењу енд-ту-енд енкрипције у што више наших производа и тражимо начине да олакшамо контакт са породицом и пријатељима на различитим мрежама", додаје се у саопштењу.

Фејсбук наводи и да је било „пуно разговора и дебатовања" око тога како ће систем на крају функционисати.

Фејсбук против говора мржње, насиља

Шта очекује Фејсбук у 2019. години

Ако ја имам ваш број телефона - има га и Фејсбук

Воцап ограничио прослеђивање порука

Повезивање три апликације представља озбиљан заокрет у стратегији Фејсбука јер је компанија до сада у великој мери допуштала самостално пословање Инстаграма и Воцапа.

Њујорк Тајмс тврди да је Закербергово промовисање плана о интеграцији створило „унутрашње сукобе". Они су делимично и узрок зашто су оснивачи и Инстаграма и Воцапа напустили компанију претходне године.

Одлука је донета у тренутку када је Фејсбук изложен бројним истрагама и критикама због начина на који поступа и чува корисничке податке.

Дубинско повезивање база података о корисницима може привући пажњу регулаторних органа и проузроковати нове провере.

Комисија за информације Велике Британије већ је почела истрагу о томе колико података деле Воцап и Фејсбук.

Повезане теме

Више о овој причи