Напуштање Фејсбука крајњи корак у заштити података

Круг пријатеља Image copyright Getty Images
Натпис на слици Све више људи жели да зна колико информација о њима поседују друштвене мреже

Оптужбе да је компанија Кембриџ аналитика злоупотребила податке 50 милиона корисника Фејсбука поново је покренула расправу о томе како се информације с друштвених медија користе и са ким се деле.

Подаци су Фејсбуку попут мамца - тиме се привлаче оглашивачи, који их затим користе како би зарадили.

Више се ни не поставља питање да ли је Фејсбук у стању да изгради детаљне и софистициране профиле на основу лајкова, дислајкова, животног стила и политичких преференци.

Много важније питање је шта Фејсбук дели с другима и шта корисници могу да ураде да поврате контролу над својим информацијама?

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Директор Кембриџ аналитике Александар Никс тврди да је компананија користила податке из "Фејсбук анкета"

Сви смо видели те квизове - можете да сазнате свој коефицијент интелигенције, откријете који сте тип личности или видите како бисте изгледали да сте познат глумац.

Информације са једног таквог Фејсбук квиза - Ово је ваш дигитални живот - Кембриџ аналитика је наводно користила како би прибавила податке више десетина милиона корисника.

Многи слични квизови вас обавештавају да се ваши подаци не користе.

Игрице и квизови су осмишљени да намаме кориснике, а заправо су само фасада за масовно прикупљање података, а то омогућавају правила коришћења Фејсбука.

Група за заштиту приватности Фондација електронска граница (Electronic Frontier Foundation) тврди да начин на који ови квизови прикупљају податке „осликава како су правила коришћења Фејсбука и апликациони програмски интерфејс (АПИ) постављени у тренутку када је ова платформа почела с радом".

Фејсбук је променио правила коришћења како би ограничио количину података које трећа страна може да прибави, поготову њихов приступ подацима о пријатељима корисника.

Није још увек познато које је податке ова фирма прибавила, што је сада предмет истраге Комесара за информације, тела за заштиту података у Великој Британији.

Шта могу корисници да ураде како би заштитили своје информације?

  • Улогујте се на Фејсбук и посетите страницу с подешавањима (Аpp Settings)
  • Кликните на „уреди" у одељку Апликација, веб сајтови и додаци (Apps, Websites & Plugins)
  • Онемогућите ову платформу

То значи да нећете моћи да приступите различитим сајтовима преко Фејсбука, а ако вам се чини да је ово корак предалеко, можете да ограничите које су ваше информације доступне апликацијама, док их користите:

  • Улогујте се у Подешавање апликација
  • Немојте да обележите категорије којима не желите да апликација има приступ (подаци о имену, дану рођења, члановима породице, религији), као и постовима на профилу, активностима и интересовањима
Image copyright Getty Images
Натпис на слици Остављамо све више дигиталних трагова

Постоје још неки савети за решавање овог проблема.

„Немојте да кликћете 'лајк' на страници неког производа, а ако желите да играте игрице и квизове, немојте то да радите преко Фејсбука, већ идите директно на њихов сајт", изјавио је Пол Бернал, предвач на предметима информационе технологије, интелектуална својина и медијски закон на Правном факултету, Универзитета у Источној Англији.

„Коришћење апликација на Фејсбуку је лако, али тиме омогућавате програмерима приступ информацијама на вашем профилу", додао је.

Шта још можете да урадите да заштитите податке на Фејсбуку?

Он није усамљен у овој иницијативи - хештег #DeleteFacebook је један од тренутно најпопуларнијих на Твитеру.

Али и сам Бернал признаје да није вероватно да ће многи напустити Фејсбук, поготову ако је ова мрежа „саставни део њиховог живота".

Да ли можете да сазнате које податке о вама поседује ова мрежа?

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Макс Шремс је поднео неколико жалби против Фејсбука од 2011.

У складу са важећим правилима о заштити података, корисници могу да поднесу захтев компанијама како би сазнали које податке оне поседују о њима.

Када је адвокат који се бави приватношћу Макс Шремс поднео такав захтев Фејсбуку 2011, добио је компакт диск са 1.200 складиштених фајлова.

Сазнао је да ова друштвена мрежа чува податке о ИП адресама свих уређаја са којих је приступио сајту, комплетну архиву порука и четова, локације на којима је био, чак и ствари које је обрисао, попут порука, статуса и постова на профилу.

Али у свету у коме Фејсбук све чешће дели информације с другим компанијама, овакви захтеви постају све компликованији.

Доктор Бернал каже: „Како да захтевате своје податке, кад не знате од кога да их тражите?"

То ће се највероватнији променити наредног лета када у Европи почне примена Опште уредбе о заштити податка о личности, која ће омогућити корисницима да лакше контролишу своје податке.

Претња великим казнама компанијама које не испуне ове захтеве значи да ће оне пристати да деле овакве информације, које морају бити представљене корисницима у „јасној и читљивој форми".

Колико дуго се чувају подаци?

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Да ли можете да уклоните свој онлајн профил?

Закони о заштити података у Европи предлажу да компаније чувају податке корисника „колико год је да је потребно", али интерпретације ове одредбе могу бити јако флексибилне.

У случају Фејсбука, ово значи да докле год корисник не обрише нешто што је објавио, то ће заувек остати на интернету.

Да ли можете да обришете податке?

Корисници могу да обришу своје налоге, чиме у теорији „уништавају" своје постове из прошлости, али Фејсбук охрабрује оне који само желе да се одморе од ове друштвене мреже, да само деактивирају свој профил, у случају да пожеле да се врате.

Важно је имати у виду да ће ова платформа имати доста информација о вама и даље, које су преузете из постова ваших пријатеља.

Једна од највећих промената коју уводи Уредба је право људи да буду заборављени и у складу с овим променама требало би, барем у теорији, да буде лакше да обришете ваш профил на друштвеној мрежи или вашу онлајн историју.