Ако ја имам ваш број телефона - има га и Фејсбук

  • Рори Селан-Џонс
  • Дописник за технологију

Одједном, многи се буде и постављају питања о Фејсбуку. Колико сам података поделио са гигантом међу друштвеним мрежама? Да ли сам заиста дао дозволу да подаци буду прикупљени и сачувани?

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Фејсбук сакупља податке са неочекиваних места

И, што је још важније, да ли сам предао на чување на неком серверу у Калифорнији и податке мојих пријатеља?

Ја сам један од тих људи, а оно што сам открио ме је запањило. Током викенда, докопао сам се својих података са Фејсбука. Врло је једноставно - одете на подешавања, затим у општа подешавања налога и кликнете на сачувај моје податке.

За нешто више од сат времена, у мејлу ми је стигао линк који је водио до 675 мегабајтова хронике мог живота на мрежи од 2007. године, када сам се прикључио.

Велики бројеви

На први поглед, нема ту ништа спорно - очекивао сам да се ту нађу све фотографије и видео снимци које сам икада окачио, па је њихов преглед представљао забавни увид у мој живот током последње деценије.

Приметио сам да је свака песма коју сам слушао на Спотифају током неколико година била наведена, што је био добар подсетник да, када дозволите спољној апликацији приступ Фејсбуку, много више информација о вама буде сакупљено.

Онда сам отворио фајл назван "Контакти". Запањио сам се када сам ту пронашао своју целокупну листу контаката, стотине телефонских бројева. Ова колекција није била ограничена само на пријатеље на Фејсбуку, већ и на многе људе који би се веома узнемирили када би сазнали да се њихови приватни бројеви чувају на овај начин.

Не сећам се шта се десило када сам отворио налог на Фејсбуку 2007. године. Био сам наиван - можда сам и кликнуо на "Да" када сам упитан да ли да дозволим приступ мојим контактима, не би ли открио ко је још део ове, тада нове, заједнице. Дакле, моја грешка, претпостављам.

Приметио сам онда да су се први врху листе налазили и бројеви који никак нису могли да буду увучени у Фејсбукову машину пре деценију - и сам сам их добио у последњих неколико недеља. Посебно је иронично да се међу њима налазио и број Керол Кадваладр, новинарке која је разоткрила читаву причу о Кембриџ Аналитици и Фејсбуку.

То значи да сваки пут када сам додао нови број у свој именик, он би некако завршио на Фејсбуку - компанија ме успешно пратила.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Фејсбук бележи селфије, поруке, фотографије и контакте

Ово није најстрашнији пример како Фејсбук прикупља податке. Најмање један корисник пријавио је да су све његове СМС поруке са Андроид телефона некако завршиле на серверима компаније Марка Закерберга.

Чак и када корисници пристану да деле своје податке, то свакако не учине њихови пријатељи чији се бројеви и поруке такође прикупљају. Чак и ако ти људи никада нису отворили Фејсбук налог, или су одлучили да своје налоге обришу, чини се да њихови подаци остају на мрежи све док на њој остају људи који те податке имају.

Фејсбук тврди да је преузимање ваших контаката нормалан део процедуре учлањивања у многе друштвене мреже или апликације и инсистира да су корисници имали јасан избор.

Људи су експлицитно били питани за дозволу за учитавање контаката са њихових телефона, а то је објашњено у самој апликацији када је покрећете. Људи могу да уклоне претходно учитане информације у било ком тренутку.

Компанија је у праву када тврди да је ово уобичајена пракса. Ако мислите да је необично да Фејсбук чува ове информације, шта ћемо онда са Епловим Ајклаудом у коме милиони људи чувају податке са својих Ајфона, укључујући и контакте?

У сваком случају, Фејсбук тврди да никада није делио податке са трећим лицима. Проблем настаје јер Фејсбуков пословни модел, за разлику од Епловог, почива на коришћењу података о корисницима. Имајући у виду шта су у последње време све открили о начинима коришћења тих информација, многи корисници Фејсбука неће тако радо дати ту привилегију Фејсбуку.