Дипломатија на менију: Како храна утиче на политику

Рости за Ким Џонг Уна Image copyright The Blue House
Натпис на слици Можда овај рости не изгледа најпривлачније, али кувар се нада да ће се лидеру Северне Кореје допасти

Од кавијара који је послужен погрешним председницима до политичара који су повраћали, храна је одувек играла значајну улогу у дипломатским сусретима.

Светски лидери и политичари често раде прековремено, покушавају да преговорима превазиђу тешке ситуације, проводе доста времена у разговорима с другима, а некад и не спавају. Али сигурно и они морају, као и сви ми, да једу сваког дана.

Ове недеље одржавају се два значајна дипломатска сусрета светских лидера, па су кувари морали добро да размисле шта ће бити на менију.

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун се састаје с председником Јужне Кореје Муном Џае Ином , што је први сусрет лидера те две земље од 2007. Филет морске рибе ће бити сервиран, као подсећање јужнокорејском председнику на његов родни град Бусан, као и швајцарски рости - палачинка од струганог кромпира, што је наводно Ким Џонг Ун волео да једе током школовања у Швајцарској.

С друге стране, француски председник Емануел Макрон је први председник стране земље у званичној посети током Трамповог мандата. Трампови су током државне вечере послужили најбољу храну коју Америка може да понуди, уз благ утицај француског стила.

Мени који уједињује

Да ли је сервирање швајцарског јела лидеру Северне Кореје, који наводно воли француске сиреве и вина, свесни покушај Јужнокореанаца да га обрлате?

„То је сигурно део тактике", каже Џоана Менделсон Форман, вандредна професорка на Америчком универзитету у Вашингтону и експерт на пољу гастрономске дипломатије.

„Мени је фасцинантан", каже истраживач и консултант Сем Чепл Сокол, који тврди да самит, и буквално и фугуративно, поставља сто за позитивне дискусије.

"Зато што обухвата регије обе Кореје, то је мени који уједињује. Циљ вечере је уједињење на столу."

Самит Северне и Јужне Кореје: који су могући резултати

Севернокорејска криза у 300 речи

Image copyright The Blue House
Натпис на слици Риба ће подсетити председника Јужне Кореје на родни град

Он указује да влада Северне Кореје никада није потврдила да је Ким Џонг Ун живео у Швајцарској, тако да је вечера „ нека врста ризика и претпоставка креатора менија да је ово швајцарско јело права ствар".

Он додаје: „Ко зна, можда он никада то није ни пробао, а можда му се више свиђа фонди или раклет".

Срамоте с храном

Бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон изјавила је како је "храна најстарији дипломатски алат" у стварању веза. Она се користи у нади да ће се сарадња поправити, али како Сокол објашњава ствари често не иду по плану.

Када је Џорџ Буш посетио Јапан 1992. на државној вечери у паузи између другог јела (сирови лосос с кавијаром) и трећег (јунетина на жару у сосу од бибера) дошло је до непријатног догађаја, јер је Буш први амерички председник који је повратио на тадашњег јапанског премијера.

Наводно, с храном је све било у реду, а амерички медији су извештавали да је председник имао грип.

Image copyright AFP
Натпис на слици Не служите кавијар председнику социјалисти

„Сигурно није постојала лоша намера", каже Сокол, „али мислим да је тај инцидент утицао на погоршање односа с Јапаном, где људи и данас праве шале на ту тему".

Постоји још несрећних примера из дипломатије.

Када је бивши амерички председник Барак Обама угостио тадашњег председника Француске, Франсоа Олана на званичној државној вечери, на менију је између осталог био кавијар из Илиноја.

Ово није неочекиван састојак отмених државних вечера. Међутим, за Олана, чија је социјалистичка влада била осетљива на критике јавности да је чине припадници "кавијар левице", овакав мени могао је да изазове реакције Француза, тврди Сокол.

Ломљење хлеба

"Храна је невероватно снажан алат", верује аналитичарка Марија Велез де Берлинер. "Ко год има приступ храни, контролише шта се дешава у простоји."

Овог става се држала некадашња британска премијерка Маргарет Тачер. На састанку Европског савета 1979. тадашњи француски председник Жискар Дестен, желео је да се направи пауза за вечеру, али то Тачер није дозволила док се није постигао договор.

Image copyright PA
Натпис на слици Маргарет Тачер: Нема хране, док се не договоримо

Очекивано, Дестен је постајао попустљивији како је вече одмицало.

Менделсон Форман тврди да храна сервирана на састанцима дипломата има могућност да сруши границе.

"Храна хуманизује људе - она чини да наши противници делују хуманије", објаснила је.

Током двадесетомесечних преговора о престанку развоја иранског нуклеарног програма, тензије су биле опипљиве, а најмање пет пута могло је да дође до престанка разговора, писало је у магазину Њујоркер.

Преговарачи су увек ручали одвојено, али 4. јула, што је амерички празник Дан независности, Иранци су позвали колеге да заједно ломе хлеб и не разговарају о теми преговора.

„То је био први пут да су Иранци и Американци једни друге гледали другачије", каже Менделсон Форман.

„До тада су увек једни друге видели као преговараче", каже доктор Берлинер, „али тада су се по први пут срели као људи."

У наредних десет дана договор је коначно постигнут, оба стручњака које смо консултовали за овај текст, верују да је то било могуће због персијског ручка на коме су обе стране биле присутне и везе коју су остварили.

Такав дух ће доминирати и оводнедељним разговорима и оним који се одржавају у блиској будућности.

Али следећи дипломатски преседан биће састанак Доналда Трампа и Ким Џонг Уна - да ли ће оно што ће бити на тањиру довести до помака у односима?