Како се носити са налетом нових обавештења о заштити приватности

  • Лео Келион
  • Уредник деска технологије
Пар који гледа таблет

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Могуће је да се осећате преплављено новим политикама о приватности

Многи инбокси су ових дана испуњени захтевима за упознавање са новим условима одређених сервиса и правилима о заштити приватности.

Није случајност ни то што многи програмери у исто време преправљају све оно што пише ситна словима.

За мање од месец дана Европска унија ће представити нови закон о заштити приватности који ће Европљанима гарантовати нова права у области заштите података, а организацијама наметнути огромне казне у случају да га не поштују.

Ипак, није лако пронаћи смисао у новим условима.

Неке компаније, попут Фејсбука, од корисника траже експлицитан пристанак за коришћење нових услуга попут препознавања лица.

Други - попут Твитера и Јахуа - обавестили су кориснике да ће, ако наставе да користе њихове услуге, то схватити као пристанак на промењене услове.

На крају крајева, ко уопште чита те ствари?

Са друге стране, то може да значи да пропуштате прилику да разумете и поставите границе на то како се ваши лични подаци експлоатишу зарад нечијег профита.

Увек је значајно знати на шта сте пристали пре него што избије следећи скандал у вези за заштитом приватности.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Брза претрага кључних речи може помоћи корисницима да се упуте у основне детаље

Организација за заштиту дигиталних права Прајваси Интернешнл, на пример, предлаже да кроз прегршт докумената претражите следеће речи:

„Провајдери података" (Data providers)

Могуће је да се ова фраза помиње у делу који објашњава какви се подаци прикупљају и на који начин.

Конкретно, корисници би требало да обрате пажњу на детаље у вези са личним подацима које прикупља трећа страна, а која омогућавају сервисима да их обраде на неочекиване начине.

„Подаци о локацији" (Location data)

Нови закон по први пут експлицитно дефинише да су места која је особа посетила у прошлости, или садашњости - лични податак.

Организације су због тога принуђене да детаљно објасне како ће се таква информација користити да би се идентификовао појединац.

„Пристанак" (Affirmative act)

Када се захтева пристанак, то сада мора бити много јасније.

Прошли су дани када сте аутоматски пристајали на све за потребе маркетиншке компаније само зато што нисте одштиклирали одређено поље.

Али вреди проверити на који начин се захтева пристанак како бисте избегли да кликнете на нешто, а нисте сигурни какве су последице.

„Контролер" (Controller)

Корисници ван региона ЕУ би требало да провере где је седиште њиховог енитета. Фејсбук је недавно пребацио милионе корисника ван контроле њихове канцеларије у Ирској, што значи да их више не штите европски посматрачи који спроводе нови закон.

„Циљеви" и „Примаоци" ('Purposes' and 'Recipients')

Ови термини се обично користе да би се корисници информисали шта ће компаније урадити са њиховим подацима и са ким ће их делити.

Удружење потрошача Уједињеног краљевства издало је сопствени водич кроз нову регулативу.

У њему су наглашени неки од начина на који се могу искористити предности и права новог закона.

Између осталог, то је право да приговорите било којој одлуци одређене организације која се заснива искључиво на томе да алгоритам анализира ваше личне податке. На пример, можете да се жалите на одлуку компаније која је одбила да вас интервјуише за посао ако је то учинила само на основу компјутерске анализе ваше радне биографије.

Такође можете тражити копију личних података који се обрађују сврху софтверског доношења одлука.

Рачунарска уредница удружења потрошача рекла је за ББЦ да људи треба да знају да уколико нису задовољни тиме што се њихови лични подаци користе за циљане рекламе, могу да захтевају да се делови или комплетни подаци избришу.

Додала је и да људи треба да обрате пажњу на „мамце".

„Видела сам на Твитеру пре неки дан да је неко поделио имејл... у коме је писало да ћеш добити бесплатну пицу ако даш пристанак", каже Кејт Веван.

„То је једно велико не - пристанак не може да иде у пакету са нечим другим."

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Можда ћете морати да постављати потпитања да бисте добили одговоре које желите

Чак и они који не журе са проласком кроз документа могу имати додатна питања.

На пример, док апликација мора да нагласи да ће податке делити са трећим лицем, не мора да наведе име тог лица осим ако корисник лично не затражи ту информацију.

„Требало би увек да вам дају неки контакт", каже Никола Фулфорд, шеф заштите података и приватности у адвокатској фирми Кемп Литл.

„Ако вам пошаљу мејл, а ви имате питања, онда би требало да одговоре на њих, мада очигледно у овом тренутку вероватно имају много посла."