Зашто сам узео супругино презиме

Rori i Lusi Dirlav

Ових дана многе жене задржaвају своје презиме кад се удају, а парови се све више одлучују за двоструко или спојено презиме. Али мушкарци који узимају женино презиме и даље су прилично ретки. Кирсти Бруер је причала са тројицом.

Рори, учитељ у основној школи из југоисточног Лондона, отишао је на летњи распуст 2016. године као господин Кук, а за нову школску годину вратио се као господин Дирлав. То је изазвало одређену количину збуњености у његовом одељењу седмогодишњака и осмогодишњака. Неколико учитељица је променило своје презиме кад се удало - али никада мушкарац.

„Зашто сте променили презиме у Дирлав?", питала је једна девојчица из одељења док је Рори био дежурни на одмору.

„Зашто што сам се оженио. Гледај!", рекао је Рори, показујући јој бурму.

„Али зашто?", инсистирала је она.

„Зато што кад се ожениш можеш да изабереш презиме које желиш. Можеш да задржиш своје или да обоје узмете исто или да изаберете неко ново. Ја сам изабрао женино презиме, Дирлав", објаснио је Рори.

„Ствари које деца виђају у школи прихватају као нормалне - промена мог презимена била је добра прилика да им представим нове идеје", каже Рори, који је упознао супругу Линду пре четири године преко дејтинг апликације Тиндер.

Мењање свог презимена за Лусино није била тешка одлука за Рорија.

„Нисам био нешто посебно везан за презиме Кук и није ми било битно на послу", каже он. Није му било тешко да он буде тај који ће увежбавати нов потпис. „Мислио сам да би било лепо да обоје имамо исто презиме, а мислим да је Дирлав боље."

Луси, радио-продуценткиња, већ му је јасно ставила до знања да не намерава да промени своје презиме, баш као и у случају све већег броја британских жена. Али је очекивала и да Рори задржи своје.

„Испочетка сам мислила да се шали", каже она. „Не би ми било битно - има право да задржи своје, као што ја имам право да задржим своје."

Јесте, међутим, освојио поене код њених пријатеља.

„Рекли су да је то заиста освежавајуће и веома лепо."

И док су осмогодишњаци прихватили новост о Роријевом новом презимену у ходу, било је подсмеха међу тридесетогодишњим мушкарцима са којима Рори рекреативно игра фудбал.

„То је баш чудно", рекао је један од њих погледавши га испод ока.

„Модерни мушкарци", рекао је други преврнувши очима.

Али то је било отприлике то што се тиче критике и Рори је све брзо заборавио.

„Још једна неједнакост у браку"

Аутор фотографије, Getty Images

У Енглеској и Велсу, венчани листови наводе само очеве пара који се венчава. Мајке се уопште не помињу. Неки активисти тврде да ови венчани листови нису у складу са модерним временима.

„То је огроман прст у око мајкама", рекао је посланик Френк Филд, члан међустраначке групе на челу са Каролином Спелман, која је прошле године предложила закон да се уврте имена оба родитеља.

Након легализације истополних бракова 2014. године, премијер Дејвид Камерон обећао је да ће се позабавити „још једном неједнакошћу у браку која се није променила од почетка владавине краљице Викторије."

Посланици су 2015. и 2016. године предлагали законе који нису били изгласани.

Ово, међутим, уме да изазове већи проблем. Знам човека чији су родитељи одбили да иду на венчање кад су сазнали да ће њихов син узети презиме своје веренице. За њих је то било несхватљиво и доказ да је њихов син марионета чврсто под контролом будуће супруге.

Рејчел Робнет, истраживачица са Универзитета у Невади, недавно је анкетирала групу људи у Сједињеним Државама и Уједињеном Краљевству и открила да се мушкарац чија жена задржи своје презиме често сматра „женскастим".

„Људи су им придавали негативне конотације као што су 'пасиван' и говорили ствари као што су: 'Очигледно је она та која носи панталоне у кући'", каже Робнет. Али су људи наводили и позитивне описе као што су „великодушан" и „брижан".

Жене у вези су, с друге стране, доживљаване као мање посвећене, амбициозне, пуне самопоуздања и снажне.

Иако су људи спремни да попусте кад су у питању родне норме у неким областима - на радном месту, на пример - и даље се чврсто држе традиције у романтичним везама, примећује Робнет.

Како би људи доживели мушкарца који је узео женино презиме, питам.

„Прилично сам сигурна да би налази које сам добила с овом последњом студијом били још наглашенији", каже она.

Ипак, сви знакови указују на то да је број мушкараца који узимају презиме супруге у порасту. Анкета коју је прошле године спровео Опинијум на 2.000 Британаца показује да један на сваких 10 миленијумских мушкараца (узраста између 18 и 34 година) спада у ту категорију. (Било је немогуће одредити колико је тачно мушких испитаника спадало у ову старосну групу.)

Чарли Шо, инструктор тибетанско-будистичке медитације, који је узео женино презиме кад су се венчали прошле године, каже да је „смешно" што се и даље прихвата здраво за готово да жена узима мужевљево презиме.

„Није то био никакав грандиозни феминистички гест, већ само исказивање верности - искористио сам прилику да покажем да у нашем друштву постоји невидљива патријархална пристрасност и сексизам, и да ствари можемо да радимо другачије."

Потпис испод фотографије,

Тренутак када је Чарли Морли постао Чарли Шо (Фото: Милу Робсон)

Сасвим случајно, то није било први пут да је то урадио неки мушкарац у његовој породици. Чарлијев прадеда био је Грк и презивао се Аспиотис - што је некога навело да му разбије прозор циглом у ратном Лондону.

Променио је име у женино - Морли - да би био мање упадљив. Чарли наставља да користи презиме Морли у професионалне сврхе.

Неке младожење, пак, искористе ову прилику да се реше родитељског презимена са болним асоцијацијама.

„То што носим његово презиме дуго ми је сметало и никад се нисам осећао као да је моје", каже двадесетдеветогодишњи Кајо Ланглоа из Сао Берндардо до Кампа у Бразилу, која с оцем не говори 10 година.

Потпис испод фотографије,

Кајо је једва дочекао да се реши свог презимена и постане Кајо Ланглоа

Као Луси Дирлав, Кајова жена Џил, канадска новинарска, саопштила му је да намерава да задржи своје презиме након што су се венчали пре седам година.

Кајо је ту прилику искористио да замени своје презиме Переира њеним.

„Кад смо се венчали, била је то сјајна прилика да узмем Џилино презиме и коначно постанем свој као одрасла особа", каже Кајо.

„Џил је једна невероватна жена и њено име са собом носи само позитивне, добре конотације."

„Једно за обоје, обоје за свако од нас"

Аутор фотографије, Getty Images

Кајо је велики обожаватељ Битлса и свидела му се идеја да су Џон Ленон и Јоко Оно узели презиме једно другог као своје средње кад су се венчали.

„Јоко је променила своје име због мене. Ја сам променио своје име због ње. Једно за обоје, обоје за сваког од нас. Она носи прстен. Ја носим прстен. Заједно имамо девет слова 'O', што доноси срећу. Десет не би било срећно", тврди се да је Ленон рекао ономад.

Џил каже да би многи Бразилци сматрали знаком слабости кад би се мушкарац оглушио о мачо традицију своје земље, али нико од њихових пријатеља и рођака није довео ту одлуку у питање.

„Моја мушкост није у мом имену. Мушкост се заснива на вашем карактеру, поштовању које указујете другима и свести о томе ко сте као особа", објашњава Кајо.

„Људи се понекад смеју кад чују да сам променио презиме, обично се веома шокирају и питају ме зашто - али у 21. веку смо, ми смо нова генерација и ствари можемо да радимо другачије."

Дан после венчања Кајо каже да се пробудио осећајући се као други човек. „Осетио сам велико олакшање", каже он. „Постигао сам нешто што ме је мучило дуго времена."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk