Тражила сам преко огласа мушкарца са којим ћу затруднети – потом се заљубила

  • Клер Бејтс
  • ББЦ
Огласна табла: рекламе са Креглисте, слике дабл-декер аутобуса

Пре десет месеци, тридесетогодишња Џесика једва је чекала да затрудни. Прошла је кроз низ неуспешних веза тако да је пробала радикално другачији приступ - објавила је оглас на интернету. Исход је испао много боље него што се надала.

„Безбедно прављење бебе без презерватива", гласио је оглас.

„У тридесетим сам годинама и одустала сам од тражења Правог и Погрешног. Желим бебу."

Овај пост објављен је на Крегслисту, интернет страници познатој по продаји половне робе.

Потенцијални отац морао је да буде висок преко 175 центиметара, млађи од 40 година и спреман да се подвргне тестирању на сексуално преносиве болести. Од њега се такође очекивало „неколико дана учесталог секса".

Џесика нема жељу да се правда због пословног приступа читавој ствари.

„Наше баке и деде нису проводили године и године у кохабитацији и гледајући бокс-сетове", каже она.

„Главни циљ њиховог подухвата био је заснивање породице."

Гледала је и како многе њене пријатељице заснивају породице након што су се „лудо заљубиле", само да би се развеле у облаку бесних узајамних оптужби.

„Одлучила сам да могу да жртвујем испуњење у љубави док год моје дете има два родитеља који га воле и брину за њега", каже она.

Објавила је оглас на Крегслисту док је путовала аутобусом из дома у предграђу у централни Лондон - а док је стигла до Оксфорд Стрита, већ је добила бројне одговоре.

Уговорила је састанак исте вечери са најизгледнијим од кандидата.

Годину дана раније, Џесика је била у дугогодишњој вези са Дејвидом. Као и она, и он је желео децу... али није му се баш журило.

„Није имао циљ у животу. Желео је да чека све док не буде задовољнији животом и каријером. Просто да помислите: 'Ма дај, сабери се!'", каже Џесика.

Желела је децу откако је напунила 30. годину и завидела је пријатељицама које су заснивале породице. Потресла ју је и посета тетки у болници. Њена тетка нема децу, а Џесика је веровала да је лекари игноришу само зато што није било никога да инсистира на бољој нези.

„Мислила сам да постоји велика могућност да завршим у сличној ситуацији ако не будем имала децу. Она могу да вам послуже као осигурање кад остарите."

Окончала је везу са Дејвидом у марту 2016. године и готово одмах почела да се забавља са колегом са посла Скотом. Он је желео бебу, али после шест месеци покушавања, није било никаквих резултата. И тако су отишли код лекара опште праксе, који је предложио анализу крви - и док су Џесикини резултати били добри, Скотови су показали читав низ проблема са плодношћу.

„Није добро реаговао на ту вест и практично се распао. Нисам мислила да имам снаге да га подржим док се не избори с тим", каже Џесика. „Такође, нисам желела да пролазим кроз вантелесну оплодњу."

Раскинули су након божићних празника 2016. који је требало да буду преломни период.

Потпис испод видеа,

Да ли вам се дешава да се не разумете са партнером? Можда говорите различитим језицима.

Џесика је потом разговарала са гинекологом, који је предложио вештачку оплодњу уз помоћ сперме донатора. Џесика је желела да њено дете има брижног оца, тако да јој се та идеја баш и није допала, али је ипак попричала о томе са пријатељицом.

„Она ме је питала: 'А зашто би трошила 700 фунти на сперму кад можеш да одеш у 'Јејтсов бар' и нађеш неког ко ће ти је радо уступити бесплатно?'", каже Џесика.

„Али нисам желела да идем у паб ради незаштићеног секса са неким ко се није тестирао на сексуално преносиве болести. Такође нисам желела да на превару неког претворим у родитеља."

То ју је, међутим, нагнало да објави оглас на страници за заједничко старатељство. Скролујући кроз избор потенцијалних очева, наишла је на бројне венчане геј парове, али се плашила да ће је они истиснути као једног од три родитеља.

„Плашила сам се да ће подела 50-50 одсто врло брзо прећи у 70-30 у њихову корист", каже она.

Потом је почела да разговара са једним сингл мушкарцем са странице, све док се није испречила непремостива препрека - Брегзит.

„Он је гласао за излазак из Европе, а ја се веома залажем за останак", каже Џесика. „Рекла сам му: 'Нисам баш сигурна да можемо да будемо заједнички родитељи у таквим условима.'"

Џесика се одјавила са сајта, који наплаћује месечну чланарину, и почела да размишља о дејтинг апликацијама. Али као професорица није желела да поставља своју слику. Онда јој је на памет пао Крегслист.

„Нисам желела да користим дејтинг сајтове или Тиндер у случају да неки мој ђак види моју слику. Плус, знала сам да Крегслист има велику посећеност и да је бесплатан", каже она.

Прошле године у марту, откуцала је оглас у аутобусу до Оксфорд Стрита и објавила га у одељку са личним огласима.

„Не користим пипету за пуњење ћурки ни кад кувам, па је сигурно нећу користити ни приликом зачећа", гласила је једна реченица из огласа.

„Боже, звучи потпуно сулудо кад данас помислим на то", каже Џесика.

Али није поставила превише параметара за потенцијалног оца свог будућег детета, само висину, годиште и сексуално здравље.

„Желела сам само да упознам добру особу са сличним ставовима" каже она.

Била је затрпана одговорима, укључујући обавезни лавину слика пениса. Бројни мушкарци су јој писали хвалећи се да су помогли великом броју жена, што је Џесику само одбило.

„Последња ствар коју сам желела била је да моје дете заврши на некој журки и смува се са крвним сродником а да ни не зна за то", каже Џесика.

Један други младић писао јој је да очајнички жели дете након што је његова претходна партнерка побацила. Џесика је сматрала да је сувише осетљив.

А онда је добила имејл од Роса.

„Имао је 33 године и такође је живео у Лондону. Рекао је да је прошао кроз катастрофалне везе, али му се допало да буде ујак и желео је да има своју децу", каже Џесика.

Договорили су се да се исто вече нађу на пићу.

Џесика (чији глас даје глумица) говори Еми Барнет о првом сусрету са Росом

„Мислила сам да изгледа много боље уживо него на фотографији коју је послао", каже она.

Открили су да су различите вере, али су се сложили да желе да примене „лондонски приступ" религији.

„Сложили смо се да постоји један Бог који воли скоро све људе и да желимо дете које неће имати проблема са људима ниједне вере или ако нису верници."

Џесика и Рос су се пољубили на крају првог састанка. „Било ми је веома пријатно у његовом друштву", каже она.

Неколико дана касније, изашли су на вечеру и договорили се да се тестирају на сексуално преносиве болести. После четвртог састанка, одлучили су се на секс, да виде да ли су физички компатибилни.

„Било је стварно добро", каже Џесика.

„Одлучили смо да наставимо да покушавамо да добијемо бебу, знајући да ће то потрајати."

Али после свега неколико недеља, Џесика је у рукама држала позитивни тест на трудноћу. Затруднела је током првог наредног циклуса.

„Сазнала сам да сам трудна отприлике шест недеља након што сам објавила оглас", каже Џесика. „То је било изненађење. Дефинитивно нисам то очекивала."

Није било времена чак ни да Рос уради анализу броја својих сперматозоида.

Нису имали писани уговор, али су се сложили да неће спавати ни са ким другим.

„Нисам желела да етикетирам однос са Росом", каже Џесика. „Била сам одушевљена што сам трудна, али сам се плашила да бих због тога могла да помислим да сам заљубљена у њега."

Рос је био веома ангажован током трудноће и ишао је са Џесиком на све заказане болничке прегледе. Није, међутим, све ишло тако глатко.

Посвађали су се око тога ко ће задржати оригиналне снимке за ултразвука и да ли да троше новац на сазнавање пола детета унапред.

То је, међутим, Џесику довело до неочекиваног открића. Дала је оглас за оца свог детета уместо партнера, али је на основу њихових свађа схватила да заправо гаји извесна осећања према Росу.

„Схватила сам да сам веома тужна кад се љутим на њега, јер га заиста волим."

„Али бринуло ме је да је можда брижан и пажљив према мени само зато што носим његову бебу."

Пар је испричао њиховим родитељима да Џесика чека бебу након што је била трудна 12 недеља, али им нису открили како су се упознали.

„Наше породице се добро слажу. То је можда зато што је дете у игри, али сви су били веома предусретљиви и толерантни једни према другима", каже Џесика.

Џесика је живела сама и Рос се уселио код ње два месеца пре заказаног термина за порођ

Имала је царски рез након што је установљено да беба стоји карлично и провела недељу дана опорављајући се у болници.

„Рос је све време спавао у врећи за спавање на поду крај мене. Био је тамо још један отац, али је издржао свега једну ноћ пре него што је рекао да му је сувише неудобно и отишао кући."

Откако су добили бебу, Џесика и Рос се „распадају од умора".

Међутим, Џесика мисли да је тиме њихова веза само постала још јача.

„Носимо се с тим и издржавамо - можда зато што немамо снаге да се свађамо!"

Џесика је на породиљском, а Рос неколико дана недељно може да ради од куће. То значи да деле многе родитељске обавезе.

„Ма то је сјајно, после сваке дремке са посебно унеређеним пеленема, можеш само да предаш бебу оцу и кажеш му: 'Ово је твоје'", каже Џесика.

Пар је сада заједно нешто мање од годину дана, а родитељи су два месеца. И даље откривају нове ствари једно о другом.

„Пре неки дан, у размени текстуалних порука открила сам да воли Били Холидеј", каже Џесика.

„Сјајно је кад ухватимо мало времена за себе и увек једемо заједно кад се врати кући с посла. Волимо да будемо заједно, а тако је и лакше подизати дете."

Већ су причали о томе да имају још једно.

Џесика каже да јој је драго што је испробала неконвенционални пут до заснивања породице.

„Не жалим што сам дала оглас", каже она.

„Мислим да не можете да добијете оно што желите само ако седите и стрпљиво чекате да вам то падне у крило."

Сва имена су измењена

Клер Бејтс твитује на @batesybates

Илустрације: Кејти Хорвичај.