„Шер родитељством“ ризикујете да вам деца буду преварена

  • Шон Кохлин
  • ББЦ новинар за теме образовања и породице

„Шер родитељство", када родитељи деле личне информације о својој деци на друштвеним медијима, представља „најслабију карику" у покушају онлајн преваре и крађе идентитета, упозорава Барклиз банка.

Из банке кажу да родитељи доводе у питање финансијску сигурност своје деце шеровањем по друштвеним мрежама.

Барклиз банка предвиђа да ће до 2013. године обим преваре на интернету износити 670 милиона фунти.

Стручњаци за безбедност у овој банци кажу да крађа идентитета преко друштвених медија „никад није била лакша".

Барклиз упозорава да родитељи се „уљуљкују у лажном осећају сигурности" и не схватају да од своје деце праве будуће „мете за превару", тиме што објављују велики број личних података који ће остати у онлајн сфери.

Крађа идентитета

Родитељима је поручено да је податке на друштвеним медијима врло лако злоупотребити како би се хаковале лозинке или украо нечији идентитет.

У овој банци кажу да родитељи откривају имена, узраст и датум рођења, преко честитки за рођендан, адресу, место рођења, мајчино девојачко презиме, школе, имена животиња, спортских тимова за које навијају и фотографије.

Барклиз упозорава да ти детаљи, који ће бити доступни и када деца одрасту, могу да се користе за лажне кредите или преваре с кредитним картицама.

Банка предвиђа да ће „шер родитељство" бити одговорно за две трећине свих крађа идентитета с којим ће се суочити млади људи крајем следеће деценије и како ће штета износити 667 милиона фунти годишње.

„Још једна деценија у којој ће родитељи шеровати превише личних информација" ће резултирати 7,4 милиона случајева крађе идентитета годишње до 2030. године, тврде у Барклиз банци.

Банка је упозорила родитеље да провере одредбе које се односе на приватност на друштвеним мрежама и да се информишу који подаци о њиховој деци ће бити доступни и коме.

„Коришћењем друштвених мрежа никад није било лакше преварантима да прибаве кључне информације које су неопходне за крађу нечијег идентитета", рекла је Џоди Гилберт, запослена у Барклиз банци задужена за дигиталну безбедност.