Превара и манипулација: Исповест обмањивача који се служи „плинском светлошћу“

  • Меган Мохан
  • ББЦ
Илустрација жене која види свог дечка на састанку са другом женом

Грег, адвокат из Канаде, има 28 година, али за собом има већ 11 озбиљних веза.

Он каже да су се све те везе завршиле неверством с његове стране и тешком сумњом у себе код жена.

По сопственом признању, он је обмањивач који се служи техником званом „плинска светлост".

„Кад се данас осврнем, јасно је да сам излагао жене 'плинској светлости' и лагано их терао да сумњају у сопствену верзију стварности", каже он.

Са тим је одлучио да изађе у јавност да би пружио увид у то како ради мозак једног обмањивача и да женама укаже на ране знакове упозорења.

„Плинска светлост" описује се као психолошко злостављање у ком се жртва намерно обасипа лажним информацијама - са циљем да жртва почне да преиспитује сопствено памћење и поимање догађаја.

Грег је тек недавно сазнао да се служио „плинском светлошћу", док је био на терапији.

Корене овог понашања први пут препознао је у вези коју је имао као двадесетједногодишњи студент.

Пола је била четири године старија од њега и завршавала је мастер. Грег ту везу описује као „романтичну али нестабилну". Убрзо је почео да има сексуалне односе са другим женама њој иза леђа.

Али Пола је била интелигентна жена и брзо је схватила да јој Грег није веран. Да би могао да настави да је вара а ипак остане с њом, Грег каже да је морао да „измени њену стварност".

Почео је да препознаје „технике и стазе" којима је могао да манипулише њом - постављајући камен темељац за лажи које ће касније постати још уверљивије.

„Пола је била изузетно интелигентна, али сам био свестан да остављам трагове неверства у дигиталном свету, на друштвеним мрежама", каже Грег.

Рекао је да је збијао шале током дужег временског периода на рачун њене „опседнутости" друштвеним мрежама, терајући је да се осећа сумњичавом на нездрав, чак „луд" начин.

„Намерно сам користио понижавајући речник да би изгубила поверење у сопствено тумачење ситуације, у моје неверство. Била је 'параноична', била је 'луда', стално је нешто 'драмила'.

„Све бих јој то рекао у шали. Али она би се временом примала и почела да верује у то."

Жељени ефекат је постигнут. Пола, која је сумњала у његово неверство, почела је наглас да се пита да ли можда греши што сумња у њега, да ли је изгубила способност здравог расуђивања. Док се преиспитивала, Грег каже да је почела да сумња у себе и извињава му се што је сумњала у њега, заричући се да ће проводити мање времена на друштвеним мрежама.

„'Плинска светлост' као термин излизан је од употребе", каже доктор Џорџ Сајмон, психолог и аутор међународног бестселера У овчијој кожи: Разумевање манипулативних људи и излажење на крај с њима.

„'Плинска светлост' је оно кад дубоко у себи осећате да сте добро протумачили ситуацију, али вас друга особа убеђује да сте је потпуно погрешно протумачили. Ако се то дешава током дужег временског периода, нечији осећај за реалност почиње да се урушава. Постоји скала 'плинске светлости', од лагања и претеривања до контроле и доминације. Грег се налази на мање екстремној страни скале, али је дефинитивно на њој."

Још једна тактика коју је Грег користио била је дискредитовање других жена. Неке су биле жене које Пола никад није упознала - жене са којима ју је варао. Друге су биле Полине пријатељице.

„Исконструисао бих сценарије у којима тим другим женама, онима које би могле да разоткрију моје понашање, не може да се верује, у којима су оне лажови."

„И упркос Полином здравом расуђивању, упркос томе што се изјашњавала као феминисткиња, веровала би ми и почела да гаји антипатије према женама чијим верзијама сада више не би поверовала, чак и да их сретне и увиди да нису ужасна људска бића каквим сам их представљао."

„Изоловао сам је од оних који би могли да јој испричају истину."

После Поле, Грег се упустио у низ нових веза. Он каже да су жене потицале из најразличитијих окружења и имале различите личности. Образац се наставио.

„Имате две особине заједничке људима - а морамо рећи да су и мушкарци рањиви - подложним 'плинској светлости'", каже Џорџ Сајмон.

„Једна је савесност. Људи који имају савест, људи који уопште гледано увек раде праву ствар и верују другим људима, јер по природи ствари може и њима да се верује."

„Друга је попустљивост. Желе да се према другима опходе добро и да се слажу са свима. Не желе непотребно да таласају у везама."

За Грега, постојала је и трећа особина заједничка за жене на којима је примењивао 'плинску светлост'. Све су биле интелигентне и успешне. Да све буде чудније, он каже да је то био кључни фактор за њихову подложност 'плинској светлости'.

„Забављао сам се са докторком, инжењерком и јавном личношћу са друштвених мрежа."

„У мом искуству, није истина да су рањиве или несигурне жене подложније 'плинској светлости'. Све су то биле успешне жене, али је то ишло са представом шта оне мисле како једна 'успешна' веза треба да изгледа и то је оно што им је било заједничко. Пружиле су ми модел за оно што траже код мушкарца."

Те жене су, каже он, приступале везама као пословним каријерама. Постојао је списак одређених квалитета, најчешће преузети из веза описаних у филмовима и настао на основу високих очекивања.

Желеле су стимулативне разговоре зачињене пажњом, шармом и хумором. Тражиле су и мушкарце који би били дорасли њиховом успеху - мушкарце са импресивним каријерама који су поседовали куће и имали финансијску сигурност.

Тај списак значајно је сужавао поље потенцијалних кандидата, каже он, и олакшавало му да игра на карту њихових жеља.

„Кад играте на 'плинску светлост', ви видите сценарио који друга особа жели да веза следи и онда гледате како то да уклопите у оно што ви желите. Као последица тога, радите ситне ствари током дужег временског периода које увећавају вероватноћу да ће партнер прихватити ваш сценарио пре него сопствени."

„У мом случају, никад нисам био агресиван, насилан, нисам претио нити било кога уцењивао. Буквално ништа није спречавало ниједну од мојих партнерки да ми каже да се носим. Али ниједна од њих то није урадила."

„И тако, један дужи временски период нисам се осећао као зликовац."

Али сада, каже он, свестан је последица својих дела.

„Те жене биле су интелигентне и осећао сам да, ако то желе, могу да доведу у питање сценарио који сам им сервирао. Али сада сам свестан да је то веома танак аргумент кад је љубав у питању."

„Желео сам искуство више партнера и подстрек егу који иде с њим, тако да сам годинама правдао своје понашање пред самим собом."

„Мислим да сам, као адвокат, био способан да објасним несклад моје приче са причом мојих девојака и убедим се да нисам лош човек."

Неке тактике 'плинске светлости', укључујући изоловање жртве од извора подршке и ускраћивање средстава неопходних за самосталност, могу да потпадну под одељак „Контролишуће и изнуђивачко понашање у интимном или породичном односу" Закона о тешком кривичном делу из 2015. године за Енглеску и Велс.

Али контролишуће или изнуђивачко понашање није злочин у Канади, а исто важи за многе друге делове света.

Недавно је Грег испричао пријатељу за своје понашање, а његов пријатељ је признао да је и он примењивао 'плинску светлост'.

„Мој пријатељ је писац, тако да претпостављам да је добар у конструисању сценарија."

Он каже да ако постоји један савет који би дао женама на којима се врши 'плинска светлост', он је да се повере мушком пријатељу.

„Жене у пријатељствима често говоре једне другима оно што желе да чују. Или ако жене имају непријатно искрене пријатељице, то пријатељство се нађе на проби кад једна од жена уђе у везу са злостављачем."

„Из неког разлога, чини се да жене боље прихватају искреност од мушких пријатеља него од пријатељица."

„Зазирао сам од мушких пријатеља мојих бивших девојака. Они би често прозрели моје понашање, а добри мушки пријатељи не дозвољавају да се пријатељство изгуби."

Грег каже да није постојала једна ствар која га је навела затражи помоћ како би изашао на крај са својим понашањем - само му се згадило како се понашао.

Не жели да каже да је још излечен, али се нада да је на добром путу.

Џорџ Сајмон каже да питање да ли Грег уопште може да се излечи зависи од тога који је тип корисника 'плинске светлости'. Постоје два типа, каже он.

„Неки појединци су се на ово понашање научили на основу искустава из раног детињства. Њихова манипулација проистекла је из неке врсте личног бола и они на тај начин функционишу у свету. Развили су стратегију за сналажење у животу које је проистекло из трауме. За те појединце има наде."

„А потом су ту нарциси. Они не верују да постоји било шта веће од њих самих. За њих има мање наде и свака промена обично подразумева огромно, драматично, катастрофално покајање које их протресе до саме сржи."

„А до тога не мора никад да дође."

Грегово и Полино име су измењени

Илустрације: Том Хамберстон