Роба са нацистичком тематиком на Амазону

Амазон Image copyright Reuters
Натпис на слици Амазон треба да проверава каква се роба продаје на овој платформи

Према једном извештају, портал за електронску куповину Амазон помаже групама за ширење мржње у продаји робе са нацистичком тематиком, од чега оне зарађују.

Студија је показала да су многе групе за ширење мржње преко Амазонове продавнице продавале своју робу брендирану нацистичком тематиком, између осталог одећу, накит и реплике војних инсигнија.

У студији се наводи да су oдређене групе за ширење мржње такође продавале музику и књиге које величају њихове ставове преко Амазона.

Амазон је сада уклонио неке од огласа и навео да ће „брзо да реагује" против сваког ко прекрши њихова правила.

Спора реакција

Извештај који су сачиниле две америчке организације, Партнерство за радне породице и Акциони центар за расу и економију, истраживале су начин на који расисти користе Амазон ради зараде.

Према извештају, Амазонове „споре и недовољно примењиване" смернице су омогућиле многим расистичким, исламофобичним и антисемитским покретима различите начине за зарађивање новца, чиме су проширене и њихове идеје.

Ове две организације су пронашле различиту робу са добро познатим симболима мржње, као што су свастике, слике против црнаца, као и производи са савременом тематиком коју користе расистичке групе.

Аутори, музичари и активисти који отворено пропагирају расизам такође су продавали свој материјал преко Амазона, показује студија.

Иако Амазон има конкретна правила којим забрањује „производе који промовишу мржњу, насиље, расистичку, сексуалну или религијску нетолеранцију или промовишу организације са таквим ставовима", компанија је своју политику лоше спроводила у пракси.

У извештају пише: „У прошлости, Амазон је споро реаговао или није реаговао уопште, под притиском јавности у овој области, уместо да одмах ефикасно реагује у спречавању група које шире мржњу користећи њихову платформу".

Ове две организације позвале су Амазон да заузме „јасан јавни став" према покретима који шире мржњу и да им онемогући да зарађују.

Амазон је уклонио многе производе који су наведени у извештају и нагласио да ради на томе да онемогући неонацистичким музичарима да стримују свој садржај.

Амазон је у саопштењу навео да продавци на њиховим страницама „морају да прате наше смернице и они који то не чине подлежу брзој реакцији што подразумева и потенцијално уклањање њихових налога".

Више о овој причи