Користите мед против кашља, поручују нови здравствени водичи

Мед Image copyright Getty Images
Натпис на слици Топли напитак са медом је познат лек за кашаљ и болове у грлу.

Мед и лекови који се могу издати без рецепта треба да буду први корак у лечењу кашља код већине људи, препоручују нови здравствени водичи.

Доктори би ретко требало да преписују антибиотике због кашља, јер у већини случајева јако мало помажу при лечењу симптома, кажу медицински радници.

Кашаљ ће махом нестати сам од себе у року од неколико недеља.

Овакве препоруке за докторе имају за циљ да смање отпорност на антибиотике.

Прекомерном употребом антибиотика лечење инфекција постаје теже, како се ствара отпорност на лекове.

„Велики проблем"

Топли напитак с медом - и често са лимуном или ђумбиром - познат је лек за кашаљ и болове у грлу.

Сада, нови водич који су урадили Национални инстиут за здравље и негу (НИЦЕ) и Јавно здравље Енглеске (ПХЕ) поручује да постоје неки докази који би могли да помогну у лечењу кашља.

Лекови за кашаљ који садрже пелагронијум, гваифенезин или декстрометорфан би могли бити од користи.

Пацијентима се саветује да користе ове лекове и сачекају док се стање не побољша само од себе, пре него што се обрате изабраном лекару.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Антибиотици у већини случајева јако мало помажу при лечењу симптома, кажу медицински радници.

Већину кашљева изазивају вируси, који се не могу лечити антибиотицима и нестаће сами од себе.

Ипак, ранија истраживања су показала да 48 одсто лекара опште праксе пацијентима преписује антибиотике за кашаљ или бронхитис.

Докторка Сузан Хопкинс, заменица директора ПХЕ каже: „Отпорност на антибиотике представља велики проблем и сада морамо да предузмемо мере како би смањили употребу антибиотика..."

„Ови нови водичи ће подстаћи лекаре да у мањој мери преписују антибиотике и охрабрити пацијенте да слушају савете лекара."

Проверите симптоме

Ипак, у водичу се истиче да су антибиотици неопходни када је кашаљ део озбиљније болести или када постоји ризик да се ситуација додатно искомпликује, као што је то случај са хроничним болесницима или пацијентима са слабијим имунолошким системом.

Мед се не препоричује деци млађој од годину дана зато што повремено садржи бактерију која може да изазове ботулизам код беба.

Докторка Теса Луис, докторка опште праксе каже: „Људи могу да провере симптоме на сајтовима NHS Choices или NHS Direct Wales или да питају фармацеута за савет."

„Ако се кашаљ погоршава или се особа осећа заиста лоше и има проблема са дисањем, требало би да контактира изабраног лекара."

Више о овој причи