Да ли је могуће спречити штете од летњих непогода

Град је изазвао велику штету у Ужицу Image copyright Nikola Mitrovic FB profil
Натпис на слици Град је изазвао велику штету у Ужицу

После јаке кише и града који су погодили Ужице и околину, многи се питају да ли је могуће предупредити последице неочекиваних непогода.

Кад се очекују грмљавински облаци и кад се радарима процени да ће бити невремена ракете напуњене сребро јодидом се испаљују у облак.

Њихов задатак је да смањи могућност ставарања већих комада леда у облаку, објашњава за ББЦ метеоролог Недељко Тодоровић.

Упозорење може да се да на време, зато је и био издат наранџасти метео аларм.

Да ли је ракетама могуће победити облаке

Није могуће знати где ће бити градоносни облак ни неколико сати унапред. У теорији могуће је радаром проценити путању и јачину облака на основу чега се даје команда стрелцима да испале ракете.

Светска метеоролошка организација (СМО) не препоручује спровођене противградне заштите сем у научне сврхе. Ефикасност разбијања градоносних облака је 20 до 40 одсто, тврди он.

Далеко су већа очекивања од реалних могућности, закључује Тодоровић.

Жељко Раичевић, шеф радарског центра Ужице, каже за ББЦ да су противградне станице благовремено дејствовале и да су ракете испаљиване у првцу облака, али да су облаци били огромни.

„Штету смо смањили и била би већа да нисмо дејствовали", тврди Раичевић.

Међутим, он није хтео да одговори на питање да ли је било довољно противградних ракета: „Не смем то да вам кажем. Могу само да кажем да смо деловали и да би било лакше да се облак кретао подручјем где су станице гушће распређене. Ја сам задовољан како смо одреаговали. "

Подручја на којима су екипе противградне заштите дејствовале можете да видите овде.

Image copyright Fonet
Натпис на слици Биљке под градом

Уместо гледања у небо, пољопривредници морају да гледају унапред

Сељаци могу да спрече 90 одсто штете коју може да им проузрокује невреме, као оно што је јуче задесило ужички крај, ако се на прави начин заштите, тврде стручњаци.

Још нема података о томе колику је штету изазвало јучерашње невреме у Ужичком крају. Слике уништених засада круже друштвеним мрежама, а медији спекулишу о милионској штети на малињацима и пољопривредним засадима.

Стручњаци кажу да постоје начини на које пољопривредници могу да се заштите од великих губитака у оваквим ситуацијама.

Члан радне групе Министрства пољопривреде за унапређење производње малина у Србији и власник предузећа Флорива које производи саднице, плодове и откупљује јагодасто воће од сељака, Зоран Радовановић, каже за ББЦ да пољопривредници превише очекују од противградне заштите, која не може у потпуности да их заштити у оваквим ситуацијама. Постоје три начина на која могу да спрече финансијске губитке, каже он:

„Увек саветујем да се засади више различитих врста воћа које доспевају у различито време, па ако једна страда и буде уништена невременом, мала је вероватноћа да ће се то десити и са осталима.

Мрежом против леда

Други начин је улагање у противградну мрежу. Међутим, наши сељаци када на крају сезоне узму новац, тај новац радије потроше, него што мисле унапред и уложе у оно што им може сачувати род и новац".

Трећи, и не мање ефикасан начин, који препоручује Радовановић је осигуравање усева код осигуравајућих кућа: „Данас је конкуренција велика, више се не мора ићи по канцеларијама како би се осигурао засад, агенти излазе на терен и могуће је ефикасно и брзо договорити се са њима.

Ја рецимо, хектар рибизли осигуравам тако што прво платим само порез од 5 одсто, а остатак новца дам осигуравајућој кући после брања и продаје воћа. Држава рефундира чак 40 одсто укупне суме коју плаћам. Наши сељаци на жалост још увек мисле „неће ваљда мене" и немају навику да размишљају о губицима унапред".

Image copyright Fonet
Натпис на слици Становник Ужица хода потопљеном улицом

Ужице под ледом

Јака киша и град на територији Ужица изазвале потоп на неким од главних градских улица.

На снимцима објављеним на Фејсбуку види се Омладинска улица по којој се аутомобили једва крећу услед бујице воде која се слива низ пут.

На друштвеним мрежама може се прочитати да је слично и у другим деловима Ужица.

„Није било већих оштећења објеката, али локали у приземљу су претпрели штету јер је у њих одједном ушла вода. Бујица је носила контејнере, вода је улазила у аутомобиле који су се гасили. И колико чујем, људима су уништени засади малина", каже за ББЦ новинар из Ужица Никола Митровић.

Image copyright Nikola Mitrović FB profil
Натпис на слици Град је погодио Ужице

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) претходно је упозорио да ће у околини Ужица и Пожеге, као и у делу источне Србије пасти јаки пљускови праћени градом.

Image copyright Nikola Mitrović FB profil
Натпис на слици Још увек нема процене штете у Ужицу

Вода је продрла у Дом здравља, зграду општине, сви приземни објекти у граду су поплављени, извештава Никола Митровић.

У околним селима узгајивачи малина су претрпели велику штету.

Image copyright Nikola Mitrović FB profil
Натпис на слици Бели покривач у сред јуна

Невреме је такође погодило Прибој, Тополу и Пријепоље.

РХМЗ упозорава на могуће непогоде широм земље до краја недеље.

Очекује се и осетан пад температуре и до десет степени целзијуса.

Уколико је ваше место такође захватила олуја, или имате податке и фотографије о евентуалној штети, јавите нам се преко наше Фејсбук стране.

Повезане теме

Више о овој причи