Битка за тишину на београдском острву: Без музике и буке

  • Урош Димитријевић
  • ББЦ новинар
Потпис испод фотографије,

Велико ратно острво је заштићено природно добро и води се као предео изузетних одлика.

Музички фестивал Белгрејт 2018. ипак се неће одржати на Великом ратном острву у близини земунског кеја на Дунаву, како је то испрва било планирано.

Да ли је до тога дошло због притиска активиста, писања медија или реакције неке од институција није најјасније, али локација је промењена, а информацију је за ББЦ потврдила и ПР фестивала Јелена Влаховић.

Након гласне реакције еколошких активиста и орнитолога, огласило се и Министарство за заштиту животне средине.

„Подсећамо јавност да је Велико ратно острво заштићено подручје и да су недопустиве било какве активности које могу угрозити његове изузетне природне вредности због чега ћемо спречити одржавање Белгрејт фестивала", стоји у саопштењу министарства.

Колико је музички фестивал штетан?

Због животињског света који настањује овај природни резерват, на Велико ратно острво забрањено је уносити уређаје који производе буку.

„Бука која долази са звучника може да изазове огромну количину физиолошког стреса птицама које настањују Ратно острво", каже Драган Симић из Лиге за орнитолошку акцију.

Симић каже да би се одржавање оваквих догађаја косило са уредбом о заштити којом је забрањено узнемиравање настањених врста.

„Гласна музика у сваком смислу представља узнемиравање".

Чему „служи" Велико ратно острво

Велико ратно острво је заштићено природно добро и води се као предео изузетних одлика.

На острву и око њега може се наћи 185 врста птица, од којих су многе строго заштићене, са једнако великим бројем биљних врста карактеристичних за мочварна станишта.

Ратно острво представља ретку природну оазу на Дунаву на којој грађани Београда и његови посетиоци могу, бар накратко, да се искључе од гужве и звукова велеграда.

И можда зато што на природан начин штрчи у београдском бетону, свако мало, различите струје покушавају да га освоје и придобију за сопствене потребе.

Потпис испод фотографије,

Природно добро је заштићено 2005. године и чини га и свака друга површина тла Великог и Малог ратног острва

Затворени круг неиздатих дозвола

Поред питања откуд уопште идеја да се на оваквом природном станишту организује музички фестивал, једнако је занимљиво открити да ли је дозвола за одржавање таквог догађаја некад дата, као и ко је надлежан за њено издавање.

Великим ратним острвом управља Јавно комунално предузеће Зеленило-Београд. Као тело чије је право и дужност да води рачуна о свим активностима која се дешавају на подручју за које су надлежни, Зеленило би једино могло да дозволи одржавање фестивала.

Међутим, пре дозволе Зеленила, потенцијални организатори би морали да потраже мишљење од Завода за заштиту природе Србије, речено нам је у Секретаријату за заштиту животне средине града Београда.

Њима се нико није обратио за дозволу, нити се распитао о условима да се на Ратном острву организује фестивал, наводе у писаном одговору на питања ББЦ-ја из Секретаријата.

Из Завода су за ББЦ у телефонском разговору рекли да овако замишљен музички фестивал „апсолутно" не може да се одржи на Ратном острву.

Тако је речено и Туристичком центру Земун, који је затражио мишљење Завода.

Потпис испод фотографије,

Многи Београђани користе Ратно острво као бег од градске вреве

Ко је све организатор фестивала?

И данас, када је фестивал пресељен на другу локацију, није баш сасвим јасно ко су све организатори.

Фестивал су подржале Туристичка организација Београда и Туристички центар Земун.

„Ми смо били организатори и тражили смо мишљење. Нисмо добили забрану организовања, него само мишљење. Сагледавши све то, фестивал је отказан", кажу из Туристичког центра Земун.

Из ПР службе до објављивања текста нисмо добили одговоре на послата питања.

Министарство за заштиту животне средине је у саопштењу позвало „све организаторе културно-уметничких дешавања да у избору простора за различите музичко-сценске догађаје бирају места на којима неће нарушавати ничије здравље, безбедност и опстанак".

Безрезервна подршка

Туристичка организација Београда је подржала Белгрејт фестивал, али у тренутку када је подршка дата, нису знали да ће се фестивал одржавати на Ратном острву, каже вршилац дужности директора Миодраг Поповић.

„Ми не прејудицирамо локацију на којој ће се манифестација одржати. Ми подржавамо манифестације за које сматрамо да служе промоцији туризма", каже Поповић.

Он додаје да није био обавештен о мишљењу Завода за заштиту природе Србије или неке друге институције пре пружања подршке.

„Оне нису у обавези да нас обавесте. У обавези су да пошаљу допис организаторима. Претпостављам да су њима послали."

Потпис испод фотографије,

Речено је да фестивал апсолутно не може да се одржи на Ратном острву.

Мирољубива одбрана Ратног острва

Сазнавши да се планира одржавање музичког фестивала у резервату природе, многи посетиоци Лида и еколошки активисти су решили да покрену бројне акције да би покушали да спрече овај потез.

Битка за очување екосистема ратног острва водила се највише дигитално - на друштвеним мрежама.

Активисти Београдске омладинске акције су били најгласнији противници одржавања, делећи флајере са исписаним разлозима због којих једном таквом фестивалу „није место" у резервату природе.

Потпис испод фотографије,

Активисти Београдске омладинске акције су делили флајере на Лиду

Међу учесницима је требало да буду Никола Врањковић и бенд Канда, Коџа и Небојша. Они су јутро пре одлуке о "пресељењу" фестивала обавестили фанове да отказују наступе на Белгрејту 2018.

„То је била наша одлука, размишљали смо шта да радимо и одлучили да откажемо наступ", каже Ненад Пејовић, гитариста бенда ККН, за ББЦ на српском.

Да ли је ово еколошка победа?

На Ратном острву се средином јула 2003. године одржао петодневни фестивал Ехо (Echo) који је тада замишљен као престонички пандан новосадском Егзиту.

Фестивал који је, према тадашњим проценама, привукао неколико десетина хиљада људи, такође је наишао на критике и осуде јавности због неодговарајуће локације.

Ехо је одржан само једном и многи се надају да је то последња манифестација те врсте на Ратном острву.

Фестивал Белгрејт ће се одржати на другој, по природу безбеднијој локацији, али развијање еколошке свести људи треба да се настави.

„Не штете птицама само музички фестивали на самом острву. Много већу штету представља ватромет који се испаљује из хотела Југославија или концерти који се одржавају на Ушћу", упозорава Драган Симић.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk