Интервју петком: Човек који је Супермена довео у Србију

Виктор Богдановић
Натпис на слици Виктор Богдановић црта неке од најпознатијих суперхероја на свету

Супермен је већ осамдесет година на светском небу, али је тек ове године први пут слетео у Србију, тачније у Ниш.

Виктор Богдановић, илустратор српског порекла из Базела, један је од стрип цртача који раде на Супермену за америчку издавачку кућу ДЦ Комикс.

Поред Супермена у ДЦ-евој едицији Екшн комикс (Action Comics), Виктор је цртао Бетменов серијал Витез Аркама (Arkham Knight), антихероје Дедшота и Катану, али је визуелно удахнуо живот и новом Суперемену, хероју по имену Конг Кенан из Кине.

Виктор је гостовао на овогодишњем стрип фестивалу Стрипорама 2018 у Нишу који се одржава у оквиру Нишвил џез фестивала.

„Ово ми је први стрип фестивал у Србији. Одлично је", каже Виктор у паузи између цртања скица, окружен фановима и колегама цртачима на Зеленом стрип атељеу у нишкој тврђави.

Под светлима рефлектора, који су ту не како би догађају додали на ексклузивности, већ како би цртачи уопште могли да раде у мраку, Виктор повлачи наизглед несхватљиве линије које ће се, на захтев фана, ускоро трансформисати у лице Капетана Америка, хероја из „супарничке" стрип куће.

„Није проблем, и ја волим Марвел. Одрастао сам пре свега на њиховим стриповима", каже Виктор.

Цртачки почеци

Стрип се провлачио кроз читав Викторов живот. Одрастао је на суперхеројским стриповима и тој естетици, али цртањем је почео да се бави доста касније.

„Са 33 године сам ушао у професионалне воде, што је релативно касно за стрип цртача".

Пре тога се бавио музиком, писањем и филмом, углавном стварима које су га у том тренутку више занимале.

Тек је након студија на филолошком факултету у Београду, по повратку у Базел, Виктор почео да размишља о раду на илустрацијама.

„Радио сам неке мање послове и јавио ми се брат, који се бави веб дизајном, и рекао ми да су једном пирсинг студију потребни цртежи за сајт", присећа се Виктор једног од својих хонорарних послова.

Људи из пирсинг студија нису желели да каче фотографије радова на сајт, сматрајући их превише експлицитним, па су се одлучили за цртеже које је на крају радио Виктор.

„Најтеже је било тражити фотографије на интернету на основу којих је требало да се ураде цртежи. Такве слике не можеш да избришеш из главе када их једном видиш", каже Виктор кроз смех.

Ангажман за пирсинг студио није представљао никакву одскочну даску, али није ни пољуљао Викторову одлучност да настави са цртањем.

„Радио сам инди стрипове, имао неки пројекат за Имиџ комикс(Image Comics), а онда сам решио пробам нешто веће. Рекао сам себи да сам спреман".

Урадио је неколико табли са Бетменом и послао их уредницима ДЦ комикса. Одговор је добио након недељу дана.

„Послали су ми сценарио да бих урадио тест, да виде да ли могу да цртам те костиме и бетмобил из Аркам Најта који изгледа доста компликовано"

Недељу дана касније је званично почео да ради на серијалу Аркам Најт и није стао годину дана.

То је било крајем 2014.

Натпис на слици Рад на серијалу „Аркам најт" га је лансирао у сам врх стрип сцене

Притисак и одговорност

Поред притиска што црта тако култног лика као што је Бетмен, Виктор се суочио са много већом пошасти из света професионалних стрип цртача - роковима.

„Почетак је био бруталан. Мислио сам да не могу, да је то немогуће. Нисам био свестан колико је то посла, тако да су прва два-три месеца била јако тешка", прича Виктор.

Морао је да се навикне да црта десет, некада и дванаест сати дневно. Рокови су били такви да је готово потиснуо чињеницу да црта чувеног Мрачног витеза.

„Уопште нисам размишљао да ли ће то бити најбољи Бетмен. Само сам гледао како да стигнем на време и испоштујем рокове".

Али уредници су били и више него задовољни Викторовим радом, јер је ускоро био ангажован на другим пројектима.

Нови човек од челика

ДЦ је покретао серијал о новом Супермену, младом кинезу Конгу Кенану.

Сценарио је писао Џин Луен Јанг, а Виктор, кога су уредници с правом назвали „звездом у успону" је изабран за цртача човека од челика са далеког истока.

А како је уопште радити на Супермену, хероју који је готово неуништив и који у сваком смислу представља суперлатив људског постојања?

„Ово је било занимљивије. Заправо, подсећало ме је на инди стрипове које сам радио раније, јер смо имали доста слободе да креирамо нешто испочетка. База тога је Супермен, али је ипак нова прича", објашњава Виктор.

Image copyright Виктор Богдановић/Стрипорама
Натпис на слици Супермен надлеће Ниш

Дечачки сан

И док је уживао радећи на новом Супермену, није био свестан која му врата, још увек не толико познат суперхерој, Конг Кенан може отворити.

„Била је једна сцена у којој се појављује прави Супермен и ја сам га нацртао преко целе стране. Била је баш упечатљива сцена како пролази кроз зид."

И управо је та сцена била окидач. Супермен је пробио зид у стрипу, а самим тим и до Виктора.

„Уредници су ми се јавили после неколико дана и рекли 'разговарали смо, вагали и мислимо да је тренутак да почнеш да радиш на правом Супермену'", прича Виктор и додаје да му се тако испунио један од дечачких снова.

Почео је да црта Супермена на серијалу Екшн комикс.

Намерни контраш

Објашњавајући креативни процес и рад са писцима на стрипу, Виктор каже да се никада није само држао задатог сценарија.

„Увек сам покушавао да испричам причу на свој начин и кад мислим да треба да се игнорише сценарио и уради другачије, тако и поступим. Не питам ни за дозволу, ни за шта."

И нико му никада није замерао на таквој радној етици, јер, како каже, „шефовима није битно ако се мало одступи од сценарија, већ је много важније шта се дешава на страни и да прича може да се прати готово и без текста".

„Никада нисам дозволио да ми неки аутор превише диктира како треба да изгледа неки кадар. Некада урадим намерно супротно."

„На крају крајева, ја сам тај који прича причу, режисер филма", каже Виктор.

Са папира на велико платно

Стрипови данас представљају неисцрпну златну ризницу за друге формате, било да се ради о филму, телевизијским серијама или видео играма.

Као и многе његове колеге, Виктор би се такође опробао у неким другом медију.

„Оно што је најближе стрипу и том начину приповедања јесу филм и режија, и верујем да би ме то занимало једног дана", каже, али додаје да за рад на филму има времена.

Ипак, за једног фана и професионалног стрип цртача, Виктор није погледао превише филмова из продукције куће за коју ради.

„Нисам толико гледао ДЦ-јеве филмове. Као и сви, више сам гледао Марвелове и они су ми били занимљивији."

Каже да је одгледао трилогију о Бетмену коју је режирао Кристофер Нолан, али и те филмове сматра предугачким.

„Да су сат времена краћи, били би одлични", каже Виктор кроз смех, вероватно свестан на колико танком леду стоји са оваквом изјавом међу фановима.

Натпис на слици Иако ради за ДЦ, Виктор је ипак Марвелов фан

Цртање на екрану

Између папира и екрана, Виктор све чешће бира екран, када је рад, али и када је читање у питању.

„Радим превасходно дигитално, а тако и читам. Нисам један од оних носталгичара којима нужно треба папир, чак су на екрану и боје јасније".

А као представник нове генерације, превасходно дигиталних цртача, Виктор види предности рада у савременом стрипу.

„Радио сам сад са Деном Јургенсом, који је легенда над легендама, али га никад нисам упознао, све се то одвијало преко интернета. И тако је са скоро свим људима са којима сарађујем."

Нови планови

Виктор је скоро завршио серијал под називом Сајленсер (The Silencer), који је преузео од цртача Џона Ромите Џуниора, легенде америчког стрипа.

Али сада је време за нове пројекте.

„Сада прелазим на нову серију - Терификс (The Terrifics) - коју радим заједно са Џефом Лемиром", каже Виктор.

Што се тиче рада у ДЦ-јевом стрип универзуму, Виктор има ексклузивни уговор до априла 2019. године.

„Након тога ћу видети да ли ћу да продужим уговор, можда да радим нешто своје или за друге издаваче."

И како му се жеља да црта Супермена већ остварила и то двоструко, остаје још један јунак чије би авантуре волео да оживи.

„Спајдермен. Он ми је омиљени јунак од свих и на њему бих најрадије и радио", каже Виктор.

Али када у свету стрипа кренете да радите на Супермену и Бетмену, све делује оствариво.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи