Патриотизам, традиција и обука: ко организује војно-патриотске кампове

Заствае на кампу на Златибору
Натпис на слици Застава контроверзне руске организације ЕНОТ виjорила се на првом „војно-патриотском" кампу на Златибору

У густој боровини златиборске шуме све подсећа на затварање вишедневног извиђачког кампа. Само ужурбаност и изрази незадовољства на лицима полазника показују да им није све по вољи.

Четрдесетак младих, међу којима је било и млађих тинејџера, напустило је у петак, пре времена, „Омладинско-патриотски камп Златибор 2018", након што је полиција прекинула пројекцију патриотског филма који су организатори - српски и руски војни ветерани - изабрали како би им приближили пријатељске односе две земље.

Гумене пушке крај једног од шатора и застава руске организације ЕНОТ чији су чланови учествовали у сукобима у Источној Украјини противрече инситирању домаћег организатора, Жељка Вукелића из Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије, да су деца ту да би научила како да се сналазе у природи.

„Прво питање које се поставља је да ли та организација кроз камп врши регрутацију и припрему неких нових плаћеника, и за који их то рат припрема", објашњава за ББЦ Исидора Стакић из Београдског центра за безбедносну политику.

Два дана пре планираног завршетка десетодневног боравка на Златибору, Министарство унутрашњих послова је затворило камп због, између осталог, могуће злоупотребе деце и узнемиравања јавности.

„Нећемо одустати од кампова", поручио је Вукелић, председник Удружења, а ЕНОТ, партнери из Русије, објавили су на сајту да ће кампове организовати „уз помоћ мимикрије".

Шта је ЕНОТ?

Андреј Сошников ББЦ новинар, Москва

Приватне војне компаније су званично забрањене у Русији - плаћеницима прети казна до седам година затвора. Међутим, руске војне компаније отворено информишу јавност о активностима на друштвеним мрежама.

Плаћеници ових компанија боре се на ратиштима широм света - од Источне Украјине до централне Африке.

Зашто приватне војне компаније цветају у Русији? Верује се да њихови спонзори имају блиске везе са Кремљом који их користи у такозваним хибридним ратовима - сукобу који је комбинација конвенционалног, нерегуларног и информатичког.

Припадници ЕНОТ-а били су укључени у хибридни рат у Источној Украјини. Према подацима који се налазе на званичном сајту ове организације, учествовали су у више од десет мисија у Доњецку и Луганску.

ЕНОТ је познат као ултра-радикална, националистичка група. Један од њихових вођа, Игор Мангушев, некадашњи је вођа националистичког покрета „Светла Русија".

Чланови ове организације познати су по акцијама у којима су трагали за илегалним мигрантима и захтевали њихову депортацију из Русије.

Сам Мангушев је радио у неколико „патриотских" хуманитарних организација чији је спонзор конзервативни руски финансијски тајкун Константин Малофев.

Руски плаћеници гину у Сирији

Убиство новинара шокирало Русију

Према подацима који су процурили међу хакерима, Мангушев је био и вођа једне од група интернет тролова наклоњених Кремљу.

Сједињене Државе су званично оптужиле групу раније познату као Агенција за истраживање интернета за мешање у америчке председничке изборе 2016. године.

Ипак, већина тролова се бави дешавањима у Русији и користе локалне друштвене мреже. Сматра се да је главни спонзор ових група Евгениј Пригожин, власник приватне војне компаније Вагнера.

Чланови Вагнере су прошле године објавили фотографију на којој одмарају на базену у Сирији. Са њима је био и један од главних инструктора ЕНОТ-а, Алексеј Мичалов.

Мичалов, познатији по надимку Фриц, оптужен је у Санкт Петербургу због мучења животиња.

Фотографија на којој се види млади Мичалов како сече главу псу може се наћи претрагом његовог имена на интеренту.

Фриц је и на фотографијама на којима позира уз нацистички поздрав.

Милчаков и остали чланови ЕНОТ-а никада нису јавно демантовали нацистичке ставове. Себе називају патриотама.

Часови историје или индоктринација

Натпис на слици Огњен Поповић је на кампу у Русији научио како да користи оружје

Наташа Поповић је двоје деце уписала у камп на Златибору.

„Деца која овде долазе су деца која су завршила и музичке школе, која су се бавила и другим стварима. Ово је дружење у природи и не видим зашто не би научили како да преживе", каже за ББЦ.

Наташин син Огњен је већ био у кампу у Русији где је, поред преживљавања у природи, учио пуцање и тактичко кретање.

„Ту нема никавог насиља, деца се друже. Сви бране своје, зашто да и ми не бранимо своје?", каже Наташа.

Жељко Вукелић инсистира да децу уче само чињеницама, и информацијама „којих нема у књигама".

„Учимо их о руско-српском пријатељству од османлијских освајања Европе до актуелне подршке Русије да задржимо Косово као неотуђив део Србије", каже Вукелић.

Међутим, Стакић сматра да је патриотизам о коме организатори говоре заснован на етничком идентитету који може бити опасан.

„Још од деведесетих година екстремни националисти и други десничари имају монопол на дефинисање патриотизам и националну историју. Наводне историјске чињенице и такав патриотизам довели су до претходних ратова на Балкану", каже.

Она упозорава да су неопходне системске промене, а да забрана кампа није довољна.

„Овај камп идеолошки формира младе у складу са доминантном идеолошком матрицом етно-национализма. Идеолошка припрема се врши не само у камповима, него кроз све институције система, пре свега кроз образовни систем и медијски апарат", каже.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionКамп затворен због "злоупотребе деце и узнемиравања јавности"

Вукелић инистира да његова организација чува традицију.

„Поштујемо традицију српске војске, а наша традиција је одбрана. Свесни смо да у рату страдају најпре необучени и неспремни".

За седамнаестогодишњег Огњена Поповића камп на Златибру био је прилика да се „зближи са другарима из Србије" и научи нове ствари попут оријентације у природи.

У Русији је научио да користи оружје, што му је, сматра, потребно, обзиром да живи на некадашњем ратном подручју.

„Зашто да не знам? Остало је много мина и бомби из ратова. Када би нашло оружје из рата, дете би се одмах ухватило за обарач. Боље је знати руковати. Из предострожности", објашњава он.

Ко обучава децу?

Натпис на слици Руски инструктори Евгениј и Алекеј склапају шатор након што је полиција затворила камп

Вукелић инистира да Удружење не обучава децу, већ да „пензионисана војна лица и полицајци у пензији на високим фукнцијама младима желе да пренесу своја искуства".

Детаље о високим функцијама и конкретним достигнућима предавача нисмо сазнали, као ни о руским инструкторима који су учествовали на кампу на Златибору, а за које Вуковић каже да су такође ратни ветерани.

На питања о ЕНОТ-у, Вукелић, ратни војни инвалид, нема одговор. Оно што зна, каже, јесте да се ради о хуманитарној организацији која је „чисто патриотска и уредно регистрована."

А двојица Руса, Евгениј и Алексеј, не желе да открију презимена.

„Радимо на рибрендингу. Немамо више коментара", каже Алексеј.

Кажу да се, осим кампова за децу, баве и организацијом војних игара и да су полазници у Русији исти као у Србији - тинејџери.

Проблеми са полицијом су и у Русији, кажу, „нормална ствар". иако ниједан од кампова у Русији није отказан.

Мајкрософт „зауставио руске политичке хакере“

Где је све служење војног рока обавезно

„Имали смо провере докумената због пријаве локалног становништва. Били су забринути када су видели људе у униформама", кажу двојица Руса.

Понекад локална администрација нема довољно разумевања.

За разлику од руске, локална саомуправа у Србије је имала разумевања - општина Чајетина је дала подршку кампу. Њен председник, Милан Стаматовић из опозиционе Здраве Србије, тврди да је камп послужио властима да се обрачуна са њим.

Као и Вукелић, и Стаматовић не жели да одустане од кампова.

Док се нада да ће поново отпутовати у Русију, Вукелић каже да се, насупрот забрани, већ ради на скупљању средстава за наредне кампове.

„Трудићемо се да прикупимо средства да бисмо што више деце одвели у Русију како би могли да виде како то функционише у правој држави која држи до своје деце и патриотског васпитања", каже.

Камп без оружја и „прави ратници"

Натпис на слици На Златибору су коришћене пластичне и алуминијумске пушке

О „војно-патриотској" обуци писало се и неколико месеци пре кампа на Златибору, а организаторе из Русије су медији повезивали са приватним војним компанијама.

Пре само неколико месеци, учесници из Србије су на кампу у Русији који је организовао ЕНОТ „освојили прво место у гађању снајпером", на шта је Вукелић и данас поносан.

Медији су тада пренели изјаву Валерија Шамбарова из ЕНОТ-а да је циљ кампа да „млади људи постану прави мушкарци и ратници како би могли да бране отаџбину".

„Ситуација у свету је веома опасна, настављају се сукоби у многим деловима света", рекао је Шамбаров у априлу 2018.

Ипак, Вукелић каже да није тачно да су се у Србији полазници припремали за рат.

„Крива је перцепција да се припремамо за рат. Али, не можемо рећи ни не. Морамо бити спремни".

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме