Закон који (не)помаже породици: „Губитницама“ плата 7,5 евра

Фигурица маме
Натпис на слици Драгана Р. одгајаће дете са укупно 43.600 динара - за целу једну годину

Призренка Драгана Р. отворила је трудничко боловање само неколико дана након што је усвојен нови Закон о финансијској подршци породици.

Дочекала га је у шестом месецу трудноће. Пре тога је радила и волонтирала скоро три године. Отишла је да се распита колико ће добијати новца док има право на одсуство.

„Израчунали су да ће ми плата годину дана бити по 3.600 динара месечно.

Испоставило се да сам ја губитница закона."

Иако у свом називу има „помоћ породици", нова регулатива је поделила све постојеће и будуће мајке у Србији.

Трку су изгубиле труднице попут Драгане Р, које нису биле запослене за стално дуже од 18 месеци пре него што су отишле на боловање, предузетнице и пољопривреднице, као и мајке са више деце које су се породиле у погрешно време, односно пре доношења закона, објашњава Јасмина Михњак са портала Бебац.

Кроз имагинарни породични циљ су прве прошле оне које су четврто дете испланирале - мало пре овог лета и тако добиле 18.000 евра у наредних десет година.

„Ми немамо деце..."

Председник Србије Александар Вучић је нови закон најавио као решење за „кључни проблем земље."

„Ми немамо деце. Ако проблем наталитета не обрадимо одмах, изгубићемо земљу, а на то немамо право. Наша обавеза је да бринемо о отаџбини у будућности."

Губитнице и победнице закона

Изгубиле:

  • Мајке које не раде за стално или су запослене на неодређено, али краће од 18 месеци
  • Предузетнице и пољопривреднице
  • Мајке са двоје, троје или четворо деце које су децу добиле пре усвајања закона
  • Мајке које зарађују више од три просечне плате

Добиле:

  • Мајке са двоје, троје или четворо деце које су децу добиле након усвајања закона
  • Мајке које зарађују мање од три просечне плате, али раде нешто са стране

Слично је размишљала и дипломирана инжењерка из Призрена, када је остала у другом стању у 26 години.

На први поглед, Драгана је урадила све да би себи осигурала породичну рачуницу. Завршила је факултет у року, а онда је отишла да волонтира. Без инжењерске лиценце, за коју су потребне три године искуства, нико није хтео да је запосли. Пријавила се преко Бироа за запошљавање у једно јавно предузеће, да би имала - све на папиру.

Image copyright Science Photo Library
Натпис на слици Иако у свом називу има „помоћ породици", нова регулатива је поделила све постојеће и будуће мајке у Србији

Радила је годину и по без плате, а онда прешла на стручну праксу за 16.000 динара месечно.

„Затруднела сам, а онда је дошао закон. За мене - у најгорем тренутку."

Са 43.600 динара за целу годину породиљског боловања, биће принуђена да „зависи од других".

„Да сам знала да ће овако бити, вероватно не бих ни затруднела. Али, не због пара, већ зато што сам претрпела толики стрес у трудноћи. То није нормално."

Нико ни речи о трудничком

Последње на циљу су мајке које ће примати свега 900 динара месечно, јер су остале трудне два или три месеца пре него што је усвојен закон, објашњава за ББЦ Јасмина Михњак из Бебца.

„Жене су нам се јављале и свака је морала да рачуна посебно колико ће добити."

Највећи проблем је, додаје она, што велики број жена не ради за стално, а њих је држава директно оштетила. Каже да је њима држава поручила - да им се не исплати да имају децу.

Породиљско одсуство за очеве: први кораци с татом

Мајке које се кају због тога што су родиле децу

„Не причамо само о предузетницама и пољопривредницама, којима се не уплаћују порези и доприноси и које за треће дете имају само годину дана, а не две.

Говоримо и о женама које раде за државу, а које никада не могу да добију посао за стално."

Иако уплате породиљске плате више неће каснити, закон је остао слеп на - трудничку зараду, па она касни и по четири месеца, тврде са овог портала.

„Супер, ако имаш посао са стране"

Снежана Суботић, која је добила дете прошле године, каже да има осећај да ће јој бити лакше када буде планирала друго дете.

„Породиљско ће ми се уплаћивати директно, а не када до сада, да фирма плати мени, па онда држава фирми са закашњењем. То је супер решење."

Снежана мисли да је закон добар за „некога ко већ дуго ради и ко има примања са стране поред редовне плате". Јер, породиље које имају три пута већу плату од просечне, не могу да добију цео износ.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Мајке су се нашле у маратонском ријалитију

Татјана Мацура, народна посланица које је покренула иницијативу „Маме су закон", каже да су добре стране закона мере помоћи за друго, треће и четврто дете. Она данас организује протестну шетњу трудница и породиља испред зграде Владе Србије.

Мајке које су се породиле након 28. јуна добиће једнократно 100.000 динара за прво дете, док ће за друго добијати 10.000, треће 12.500, а четврто 18.000 динара месечно наредних десет година. Председник Србије је тако извео лаку рачуницу да је то - 18.000 евра за родитеље четвртог детета за деценију.

Мацура ову одлуку доживљава као „погодбу у којој може да се догоди да је четврто дете нацији вредније од првог", што је за њу погрешно. Као проблем види и то што је подзаконски акт који уређује породиљску накнаду каснио два месеца, па су мајкама толико - касниле и плате.

Породиљска мафија

Усвајање закона је пратила и изјава запослене у Министарству за рад у емисији на јавном сервису, која је коментарисала управо то да ће неке жене добијати свега 900 динара надокнаде док су на породиљском одсуству.

Она је рекла да послодавац неће запошљавати такве жене јер је „њему жена потребна да ради, а не да одмах оде на боловање."

Ресорни министар се извинио због ове изјаве.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи