Фотографија из личне карте Марка Драгосавића осванула на Твитеру

  • Катарина Стевановић
  • ББЦ новинарка
Твитер графика

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Занимљиво је да многи бот налози обавезно имају у називу неколико цифара

Закон у Србији јасно каже да службена лица немају право да личне податке које прикупљају по службеној дужности неовлашћено деле.

Али Београђанин Марко Драгославић тврди да се неко од службеника Министарства унутрашњих послова оглушио о закон и злоупотребио биометријску фотографију из његове личне карте.

Фотографија се појавила на Твитеру 27. октобра, на налогу под именом Милијана @Milijan95027889.

Уз слику је стајао и коментар „Ево она дежурна будала опозиције, оперативац из Земуна @tamodaleko".

Драгославић тврди да је фотографија могла да „процури" само из МУП-а.

За фотографију је сазнао од других Твитераша и за ББЦ на српском каже да осећа да му је угрожен живот.

„Некоме је засметало то што сам се дрзнуо да изнесем истину о руинираним болницама, условима где се људи лече и раде", прича Драгославић.

Он на Твитеру често пише, поставља фотографије и видео снимке о условима у болницама и мисли да је то разлог што се нашао на тапету. Такође, често и критикује власт.

Драгославић каже да је случај пријавио станици Унутрашње контроле Министарства унутрашњих послова 28. октобра, те да је поступак покренуо и Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

У писаном саопштењу достављеном ББЦ-ју на српском МУП Србије каже да по овој пријави поступа Одељење за контролу законитости у раду Полицијске управе за град Београд и да ће након утврђивања чињеница извештај доставити тужилаштву.

За сада није познато када ће извештај бити објављен.

У канцеларији Повереника за информације од јавног значаја нам је речено да су протекле седмице МУП-у упутили захтев у коме траже одговоре на питања да ли је фотографија из регистра МУП-а, као и ко је, када и зашто преузео фотографије.

Одговор МУП-а се очекује, а уколико се утврди да фотографија потиче из регистра, Повереник ће поднети кривичну пријаву надлежном јавном тужилаштву.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Повереник је поступио по службеној дужности

„Уколико се неспорно утврди да је у питању биометријска фотографија из збирке података МУП-а, то ће значити да је извршено кривично дело неовлашћено прикупљање личних података, за које је службеном лицу запрећена казна затвора до три године", додаје повереник Родољуб Шабић.

Налог Милијана @Milijan95027889, са кога је постављена фотографија, у међувремену је избрисан са Твитера.

Шта каже закон?

Уколико се докаже да је фотографија неовлашћено преузета из регистара МУП-а, реч је о кршењу одредбе Кривичног законика (члан 146), односно о неовлашћеном прикупљању личних података.

Према одредби овог законика - онај ко податке о личности који се прикупљају, обрађују и користе на основу закона неовлашћено прибави, саопшти другом или употреби у сврху за коју нису намењени, добија новчану или затворску казну до једне године.

Уколико је реч о службеном лицу, казна се повећава на три године.

Ово није први пут да фотографије из информационог система МУП-а „процуре", наводи у одговору Повереник.

„Пре скоро четири године такође је неовлашћено преузета биометријска фотографија заменика тужиоца за организовани криминал Саше Иванића, да би накнадно била објављена на више интернет портала", прича Шабић.

Потпис испод фотографије,

Службено лице за ово дело може да добије три године затвора

Овим поводом Повереник је у мају 2015. године поднео кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву у Београду - Посебном одељењу за борбу против високотехнолошког криминала.

Повереник до данас није упознат са исходом ове кривичне пријаве.

Здравствени картон

Ово није први пут ни да Драгославић „подигне медијску прашину".

У новембру прошле године медији су писали о инциденту који је имао са директором КБЦ „Звездара" Петром Сворцан.

Тада су у дневном листу Информер објављени и његови подаци из здравственог картона због чега је такође поднео жалбу Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Како Драгославић прича за ББЦ на српском, поступак надзора у КБЦ „Звездара" је покренут.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk