Бела књига 2018: Напредак у трећини области

Јана Михајлова Image copyright FONET
Натпис на слици Михајлова каже да је одоворност и Владе и Савета иста

Привреда Србије у последњих годину дана није забележила значајан напредак - показују две листе објављене у последњих десет дана.

Крајем октобра објављено је да је по лакоћи пословања на Дуинг бизнис листи Светске банке Србија на 48. позицији. То је пад за пет места у односу на прошлогодишњу најбољу позицију Србије икад на овој листи.

Недељу дана касније и Савет страних инвеститора (ФИЦ) објавио је најновији преглед реформи у последњих годину дана. У Белој књизи за 2018. годину наводе да је Србија наставила стабилан, али умерен напредак у реформама.

То је, наводе, осигурало стабилност, али није довољно да се оствари постављен циљ - одржива и конкурентска пословна клима, јака привреда и висок животни стандард грађана.

У 34 одсто области забележен је напредак. Али, значајан напредак забележен је у само четири одсто области, што значи да су препоруке из прошле године у великој мери само у њима остварене.

С друге стране, у 66 одсто области напредак није забележен.

Према речима Јане Михајлове, не може се рећи ко је тачно за овакве резултате одговоран.

„Бела књига посматра две групе стејкхолдера. Владу Србије и Савет страних инвеститора.

То колико смо напредовали у односу на прошлу годину је заједничко дело. Морамо да будемо фер и то кажемо", каже за ББЦ на српском Михајлова.

Како додаје, у 34 одсто препорука остварен је некакав напредак, али то није оно што је био циљ.

„Желели смо да будемо близу 50 одсто. Треба рећи да је стандард добро постављен, да радимо.

Савет страних инвеститора је као машина, ипак ово није убрзање које нам је потребно, нарочито у овом тренутку. Србији је потребно веће убрзање, европске интеграције га захтевају", каже Михајлова.

Прошлогодишња Бела књига садржала је 513 препорука, док овогодишња садржи готово двоструко мање њих - 272.

Image copyright FONET
Натпис на слици Политичари су сагласни да мора више да се ради

Број препорука је смањен како би био остварен и бољи напредак - објашњавају у Савету страних инвеститора за ББЦ на српском.

„Смањили смо број препорука, јер желимо да се усмеримо на одређене области. Закључили смо да је потенцијални проблем око неостварености препорука - њихов број.

Одлучили смо да одаберемо оне области које су приоритетне и смањили број препорука", кажу у ФИЦ-у за ББЦ на српском.

Најбољи учинак - као и прошле године

Овогодишња Бела књига садржи 67 области. Три са најбољим учинком исте су као и прошле године.

На првом месту је грађевинско земљиште и изградња, друга позиција припада заштити корисника финансијских услуга, док је на трећем месту транспорт.

Од осам приоритетних области само је у две забележен видљив напредак. Реч је о некретнинама и изградњи и инспекцијској контоли.

Дигитализација, стечај и прописи о девизном пословању бележе умерен напредак, док области попут пореза, радног права и безбедности хране не бележе никакав напредак.

Три првопласиране

Када је о грађевинском земљишту и изградњи реч, која је на скали од један до три, што је лествица оцене напретка у Белој књизи, добила 2,14. То је и највиша овогодишња оцена додељена једној области.

Аутори Беле књиге наводе да, иако је учињен највећи напредак, велика препрека изградње је још увек питање својинских односа.

Највећи пробелем је и даље конверзија права коришћења на грађевинском земљишту у право својине.

Друго место у ФИЦ индексу и оцена 2 припало је заштити корисника финансијских услуга.

Издвојена је одлука Народне банке Србије донела о поступању банака, даваоца финансијског лизинга и трговаца по приговору корисника. Њом је прописан начин подношења приговора,

Проблем који је преостао је то што корисници финансијских услуга и даље нису упознати с процедуром, те је потребно њихово непрестано информисање и образовање.

Натпис на слици Транспорт трећа најбоље раниграна област

Нерешено је и питање решавања проблематичних кредита, наводе аутори.

И електрични аутомобили

На трећем месту се и ове, као и прошле године, нашао транспорт.

Оцена му је два, а добром резултату допринела је изградња бројних саобраћајница.

Безбедност у саобраћају је и даље највећи проблем у овој области. Осим тога, како се наводи, средства од прихода државе, као и страних услуга нису довољна за одржавање, санацију и изградњу путева.

Једно од нерешених питања је и одсуство ефикасне процедуре и пракси за регистрацију електричних возила, као и непостојање одговарајућих подстицаја за куповину и увоз електричних возила.

Добар корак ка побољшању стања је најава постављања 10 пуњача за електрична возила на главним путним правцима у земљи.

Железнички саобраћај и његова модернизација, упркос бројним најавама - и даље су један од водећих транспортрних проблема.

На зачељу, као области са најслабијим учинком, нашли су се секотр осигурања, закон о централној евиденцији привремених ограничених права и процес регистрације средстава за заштиту биља.

Није све тако црно

Иако напредак није учињен у две трећине области, на макроекономском нивоу Србија бележи добре резултате, речено је приликом представљања Беле књиге.

Инфлација је у 2018. на нивоу испод два одсто, стопа раста БДП-а креће се нешто изнад четири процента, док је стопа раста запослености у прва два квартала ове године изнад 3,5 процента.

Како би се убрзало спровођење препорука, у јануару 2017. формирана је и радна група за Белу књигу. Она засад није дала очекиване резултате, наводе аутори.

Шта је Бела књига

Савет страних инвеститора издаје Белу књигу од 2003. године, дајући у њој приказ пословне климе и нудећи низ препорука за њено унапређење.

Припрема се уз ангажовање независног уредника. То је овог пута био Мирољуб Лабус.

За овогодишњу књигу писало је 49 аутора, припремили су 71 текст и 272 препоруке.

Савет страних инвеститора чини више од 120 компанија из различитих делова света које послују у Србиј. Уложиле су више од 33 милијарде евра и запослиле више од 100.000 људи.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи