Стен Ли: „Онај чикица за ког се питаш на шта би ми личио живот да није њега"

Стен Ли Image copyright Getty Images

Суперхероји су на небу, на крововима облакодера, у технолошки опремљеним базама или по угловима мрачних улица. Али када помислите на њихово овоземаљско отелотворење, представника у нашем свету - помислите на Стена Лија.

„Отац суперхероја", како га многи с правом називају и некадашњи први човек Марвел Комикса, преминуо је у 95. години.

И тешко је не писати о Стену Лију у суперлативу.

Иако сам за Марвелове хероје које су произишли из његовог пера сазнао много раније, за самог Стена сам сазнао 2000. године, када се у улози наратора јавио у Спајдермен игрици за Плејстејшн конзолу.

Имао сам девет година и тада се чуо сигнални пуцањ који је означио импулсивно копање по стваралаштву једног од најплоднијих сценариста сребрног доба стрипа.

Фантастична четворка, Спајдермен, Хулк, Ајрон Мен, Ник Фјури, Црни Пантер, Ент мен, само су неки од десетине ликова које је Стен Ли сам, или у тандему са Џеком Кирбијем и Стивом Дитком осмислио.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Стен Ли је створио више десетине ликова

Стен је оставио неизбрисив траг и невероватно попкултурно наслеђе, а његов утицај досеже много даље од саме уметности стрипа.

Инспирисао је многе сценаристе, цртаче, режисере, глумце и остале који су радили на Марвеловим причама, невезано о ком је медију реч.

Интернет је преплављен порукама опроштаја и фотографијама сећања на Стена Лија. Ко год је имао прилике да га упозна, било кроз рад или панел на фестивалу стрипа, послао је последњи поздрав стрип легенди.

Незаобилазно, Стен Ли је утицао и на генерације читалаца и стваралаца са ових простора.

Анђелија Благојевић, једна од ауторки стрип збирке Буђење каже да је Ли „несумњиво оставио један од највећих трагова у свету стрипа".

„Баш као што смо се везали за ликове и светове које је створио, осећам да смо се, као љубитељи стрипа, везали и за тог шармантног господина који се крио у многим Марвел филмовима."

„Живео је дуг и испуњен живот, забављао се забављајући све нас", каже Анђелија за ББЦ.

Златибор Станковић, сценариста и власник стрипарнице Јужни Дарквуд, који се са Лијевим радом први пут срео осамдесетих година преко стрип магазина Екс Алманах, описује га као „Хомера атомског доба, који ће наставити да инспирише".

„Тада то нисам схватао, и још покушавам да увидим како је то радио, али главна супермоћ Стенових ликова била је суперкомуникација са читаоцима."

„Кроз једног Спајдермена, рецимо, Стен је успео више него било ко пре њега, да Њујорк учини градом сваког од нас. Бројност ликова које је створио је фасцинантна сама по себи", каже Станковић.

За Алексу Гајића, београдског стрип цртача, Стен Ли је био оно што је Дизни био за наше родитеље.

„Онај чикица за ког се питаш на шта би ми личио живот да није њега. Човек који је направио већи тектонски померај него многи политичари или научници или генерали заједно".

„Стен избија из сваке свеске, пернице, качкета, филма или мајице као какав бог", каже Гајић за ББЦ, коме су омиљени делови свих Марвел филмова управо они када се накратко појави Стен.

„Ако постоји рај, сигурно се тамо сада шетка у белим хеланкама и плаштом уместо крила", додаје.

У прилог томе колики су ликови које је Стен створио говори и то да велики број људи није био свестан ко је аутор њихових омиљених авантура.

Дарко Тушевљаковић, писац и уредник Чаробне књиге, једног од издавача који издаје Марвелове стрипове за домаће тржиште, каже да је тек током професионалног рада постао свестан Лијевог утицаја.

„Што у неку руку није лоше, јер његовим именом нисам барато као наученом ставком из Википедије, већ сам га 'проверио' кроз директан рад на стриповима. И ту сам увидео колику снагу он носи."

„Иако није био савршен аутор, увек ме је обарала с ногу његова живахност, заљубљеност у језичке игре, полет и маштовитост", каже Тушевљаковић.

Додаје да је животна енергија коју је Ли поседовао у својим делима „једна од ретких којима не можемо да се не дивимо".

„Поживео је готово читав један век и тај век с правом можемо да назовемо веком суперхероја."

Стрип цртачица Јелена Ђорђевић каже да захваљујући Стеновом успеху „уметници данас имају право да уопште помисле да стварање стрипова може да буде легитиман посао, а не само хоби који се ради у слободно време".

„Дозвољено нам је да сањамо да ликови које стварамо могу да постану важни за целу једну културу и да дотакну милионе читалаца."

„Да мејнстрим стрип у Америци није тако успешан, ни друге форме стрипа не би имале могућност да се развију у мери у којој то јесу", каже Ђорђевић за ББЦ.

За писца и преводиоца Ота Олтвањија, Стен Ли је одувек био „симбол разноврсности и шароликости избора".

„Мислим да ћу вечно остати онај клинац који стоји пред трафиком на Јадранском мору и буљи у сва та непрегледна немачка издања Марвелових стрипова који нису излазили код нас."

„Од њихових стрипова који се јесу редовно појављивали код нас, мислим да ми је Спајдермен у Екс Алманаху био најважнији, а Спајдермен јесте чист Стен Ли."

Олтвањи додаје да Лијева „максима о односу моћи и одговорности уопште није лоша животна филозофија".

Виктор Богдановић, стрип цртач који ради за конкурентску издавачку кућу ДЦ комикс је у интервјуу изјавио да му је највећа жеља да ипак некада црта Спајдермена.

„Спајдермен је за мене увек био изнад свих осталих. Све што дете треба да зна о животу је у тим стриповима", истиче Виктор.

Марко Стојановић, награђивани стрип сценариста, као млађи није могао ни да сања да је све његове омиљене јунаке створио исти човек.

„Мислим да није претеривање ако се каже да је свет девете уметности јуче изгубио једног од својих последњих, првобитних дивова, а сви ми који се бавимо стрипом неког на чијим смо раменима све ово време чврсто стајали."

И Стен ће, како доликује, наставити да живи кроз јунаке и универзум који је створио. Видећемо га у Капетаници Марвел и четвртом делу Осветинка, како је унапред снимио те сцене.

И треба се са њим поздравити, узвиком који не захтева превод на српски, јер га прави фанови знају као химну.

Excelsior!

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи