Јесу ли 38-годишње труднице ризик за путно осигурање

трудница Image copyright Mikhail Tereshchenko
Натпис на слици Ако си трудна и идеш на пут - ОК. Али, ако си трудна и хоћеш на исти пут, а имаш 38 година - то већ не може

Маша Вучковић је имала 38 година и један месец када је покушала да купи путно осигурање за труднице.

Само тај један месец делио ју је од куповине - у свим осигуравајућим кућама у Србији у којима је покушавала да извади осигурање пред пут - рекли су јој да постоји граница за труднице: 38 година.

Србија, барем начелно, подржава жене које покушавају да постану мајке до 42 године, до када финансира вантелесну оплодњу.

Ова подршка, по свему судећи, ипак није довољно за осигуравајуће куће. У некима од њих кажу да полисе издају, али без покривања било каквих трошкова који имају везе са трудноћом.

„Чим чују колико имам година, одмах ми кажу да не може. Нико ме није ни питао у ком сам месецу и да ли ми је ризична трудноћа.

„Можда је требало да отпутујем пре те судбоносне 38. године. Изгледа да сам после тог рођендана - свакако у црвеном, барем по њима", каже за ББЦ на српском Вучковић.

Шта кажу осигуравајуће куће

ББЦ на српском је контактирао пет великих осигуравајућих кућа у Србији.

Трудница од 38 година не може да добије путно осиграње које ће покривати ризике везане за трудноћу ни у једној од ових кућа.

Ограничење у годинама имају три осигурања, док друге две куће не издају трудничке полисе ни млађим будућим мајкама.

На питања ББЦ су до закључења овог текста одговориле четири финансијске установе (Винер штедиша, Уника, Дунав и ДДОР Нови Сад).

У прве две, трошкове везане за трудноћу не покривају ни млађим трудницама, док у ДДОР Нови Сад и Дунав осигурању имају ограничење година - већ познатих 38.

„Полису путног осигурања издајемо и трудницама које су старије од 38 година, али их упозоримо да су трошкови у вези са трудноћом и порођајем искључени, изузев у случају озбиљних компликација које угрожавају живот мајке, односно детета, под условом да је трудница млађа од 38 година и да није навршена 30. недеља трудноће", кажу из компаније ДДОР.

Из Делта ђенерали осигурања није стигао одговор до обајвљивања овог текста, али на интернет страни ове куће су објављена упутства и услови за ову врсту полисе. Међу њима је ограничење у годинама.

Међу условима се изједначавају труднице старије од 38 година у било којој недељи трудноће са млађима од 38 година које су у седмом месецу.

Image copyright Mikhail Tereshchenko
Натпис на слици Пре него што крену на пут, труднице морају добро да се информишу - да ли им полиса покрива и ризике у трудноћи?

У чему је проблем

„Труднице изнад 37-38 година и млађе труднице које су ушле у 28-30 недељу трудноће (зависи од осигуравајуће куће) не могу да уговоре полису путног осигурања. Односно - могу, али ризици везани за стање у којем се налазе неће бити покривени полисом", објашњава Дајана Петић Шобот, власница агенције за посредовање у куповини осигурања

То практично значи да ако 38-годишња трудница купи путно осигурање у Србији, па у иностранству сломи прст - полиса ће јој покрити трошкове лечења. Међутим, уколико се суочи са проблемима везаним за трудноћу, они неће бити покривени полисом.

„Осигуравајуће куће имају могућност да полису сами пропишу и то и чине", каже Петић Шобот.

Образложење је да је у питању ризична трудноћа због година. Чак и да је жена тек остала у другом стању, погодба је иста.

Петић Шобот додаје да поједине осигуравајуће куће остављају клаузулу да ће покрити ризик евентуалних компликација које могу довести до опасности по живот мајке и бебе.

„Наше искуство говори да велики број трудница ипак узме полису која не покрива ризике трудноће. Наравно, са горчином и осећајем да су на неки начин доведене у безизлазну ситуацију", каже она.

Image copyright Mikhail Tereshchenko

НБС контролише тржиште, али не и услове полисе

Народна банка Србије има посебни орган који контролише рад осигуравајућих кућа у земљи.

Ипак, у НБС за ББЦ кажу да су услови по којима се полисе издају ствар „пословне политике осигурања".

Додају да „Народна банка Србије, као регулатор и супервизор осигурања, не даје сагласност на производе осигурања, нити на услове осигурања."

Контролор додаје и да незадовољни грађани могу да се жале НБС:

„Сагласно прописима, корисник услуге осигурања може да поднесе приговор друштву за осигурање, уколико је незадовољан пружањем услуга тог друштва, а нарочито у вези са уговором о осигурању.

,,Приговори корисника услуга осигурања обрађују се у Сектору за заштиту и едукацију корисника финансијских услуга Народне банке Србије".

Калкулација

Маша Вучковић је на пут отишла без осигурања и све је, на срећу, прошло добро.

„Сваки службеник осигурања је био јако фин, али ме је одмах одбио иако сам чак предложила да платим већу премију. Схватила да сам ја превисоки ризик, чак и за банкаре", каже она.

А тај ризик су "одредиле моје године", закључује Вучковић.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи