Ниш: Судар аутобуса и воза - пет погинуло, повређено на десетине

Воз Image copyright Иван Динић
Натпис на слици Након судара са возом, аутобус је преполовљен

Пет особа је погинуло, а неколико десетина је повређено у судару воза и аутобуса на пружном прелазу код Ниша, саопштили су званичници.

Медији преносе да је у судар био толико јак да је аутобус преполовљен, а да је воз испао са шина.

Директор полиције Владимир Ребић потврдио је за телевизију Прва да је пет људи погинуло, а више од 20 повређено. Он је нешто касније изјавио и да је до несреће „највероватније дошло због пропуста возача".

Међу погинулима је и једно дете, преноси Н1.

У првом билансу било је троје погинулих, али је двоје умрло током операција. Тешко је повређено више од десет људи, а лекари се боре за живот две особе.

Из Ургентног центра у Нишу наводе да је код њих збринуто 33 повређених, од чега је десеторо деце.

Мештани села Доње Међурово, у којем се судар догодило, кажу да на том месту нема рампе и да ово није први пут да се тамо догоди несрећа.

„Ратно стање"

Директор Ургентног центра Миодраг Лазић изјавио је за РТС да је у болници било као ратно стање, додајући да је за 15 минута збринуто 30 особа.

„Поред траума, то су тешке повреде више система. Хирурзи свих других клиника су дошли да помогну јер је у тим тренуцима неопходна брзина јер је у питању крварење и све се решава веома брзо", рекао је Лазић.

Медији преносе да је у аутобусу било много средњошколаца.

Министар здравља Златибор Лончар посетио је нишки клинички центар и изјавио да се лекари боре за живот двоје 16-годишњака, преносе Јужне вести.

„Девојка има изузетно озбиљне повреде централног нервног система, неурохирурзи су је оперисали, она је и даље у коми. Дечко има озбиљне повреде горњег дела кичме", изјавио је Лончар.

На интензивној нези је смештено укупно 13 пацијената, од тога осам малолетника који су засад добро.

Image copyright Иван Динић
Натпис на слици Мештани наводе да ово није први пут да се на том месту деси несрећа.

Шеснаестогодишњи Димитрије Јовановић, који има лакше повреде испричао, каже да је несрећа била стравична и да је у аутобусу било доста његових другова.

„Изашао сам напоље, они су плакали. Само сам чуо кад је аутобус ударен на два дела", наводи он за РТС.

Шта се догодило?

Несрећа се догодила у петак око 7.30 у селу Доње Међурово, када је воз који је од Ниша ишао ка Прокупљу ударио у аутобус „Ниш експреса", који је саобраћао на локалној линији.

Железнички саобраћај је у том делу у прекиду.

Ненад Станисављевић из предузећа „Инфраструкутра Железница Србије" изјавио је за Бету да ће железнички саобраћај на прелазу Доње Међурово бити успостављен до 19 часова.

Како наводи, тачан узрок несреће ће бити познат после завршетка истраге.

„Железничка комисија је обишла место несреће и утврдила да је путни прелаз био прописно обележен знацима вертикалне друмске сигнализације и да је видљивост на путном прелазу била добра", каже Станисављевић.

„Инфраструкутра Железнице Србије изражава велико жаљење због несреће и саучешће породицама погинулих", додаје он.

Image copyright Иван Динић
Натпис на слици Још увек није утврђен кривац за судар

На месту несреће се још увек налази полиција и друмски и железнички саобраћај је и даље обустављен.

Воз је враћен на колосек, радници раде на његовом оспособљавању, а чека се и локомотива која би одвукла оштећен воз.

На пружном прелазу код Доњег Међурова нема рампе, али је постављен андрејин крст и други знакови који упозоравају да се наилази на пружни прелаз.

Ко је крив?

Иако је истрага још увек у току, директор Полиције Владимир Ребић наводи да је до судара са возом дошло због пропуста возача, преносе Јужне Вести.

„Истрага ће утврдити да ли је тако. Испитаће се да ли је возач испуњавао психо-физичке услове за управљање возилом, а проверићемо и друге околности везане за услове пута", рекао је Ребић.

Заменик генералног директора Ниш Експреса Новица Тасић сумња да је неадекватан пружни прелаз узрок несреће која се догодила у раним јутарњим часовима.

Тасић додаје да је возач аутобуса био алкотестиран, здрав, одморан и спреман за пут.

Ипак, Тасић признаје да се досад нису знанично обраћали градским институцијама у вези необележених пружних прелаза у Нишу и Србији.

Из Инфраструктуре железнице Србије тврде да су јутрос сва правила била поштована и „одбацују одговорност" за судар, најављујући да ће током следеће године поставити рампу на овом прелазу.

Како наводе, путни прелаз је био „уређен по свим прописима, видљивост и прегледност су били добри, а прелаз је био обележен како је прописано".

Image copyright Иван Динић
Натпис на слици На пружном прелазу нема рампе, али је је постављен андрејин крст

У Међурову дан жалости

Градско веће Ниша је донело одлуку да 22. децембар прогласи даном жалости.

„У овом тешком тренутку, када је нажалост дошло до саобраћајне несреће трагичних размера, Град Ниш ће пружити сву неопходну помоћ породицама настрадалих и повређених", наводе у Кабинету градоначелника.

„Небезбедан прелаз"

Мештани Доњег Међурова наводе да ово није први пут да се на том месту деси несрећа, као и да већ годинама траже да се пружни прелаз уради како треба, јавља РТС.

Они пружни прелаз сматрају „изузетно небезбедним" и труде се да пругу прелазе на другом месту.

Томислав Стојановић каже да пругу прелази код Новог села.

„Овај прелаз никако није безбедан. Нема рампу, овде се види воз када наилази, али тек испред самог прелаза", каже Стојановић за ББЦ.

Image copyright Иван Динић
Натпис на слици Мештани одлазе до другог места како би прешли пругу

Томислав Стојичић, становник Доњег Међурова и шофер у пензији каже да возачи на оваквим прелазима морају да буду посебно опрезни.

„Морате да будете опрезни, без обзира да ли има или нема рампе", каже Стојичић.

„Мени је много жао. Моји људи из Међурова су страдали."

А када има рампи, не раде

Према ранијем писању Јужних вести, Нишлије су се више пута жалиле да пружне прелазе код којих је рампа подигнута у тренутку док воз пролаз.

Нишлије сматрају да је тиме угрожена безбедност пешака и возача, али из Железница Србије тврде да „ниједна сметња у раду поменутих путних прелаза није евидентирана", преносе Јужне вести.

И док рампа није спуштана на три различита пружна прелаза у граду, у селу Вртишту је рампа била спуштена данима.