Тинтин: Деведесет година најпознатијег стриповског новинара

Натпис на слици Тинтин је један од најпознатијих стрипова у историји девете уметности

Плавокоси репортер у беж кишном мантилу и у пратњи белог теријера упустио се у прву авантуру ухвативши воз за, тадашњу земљу Совјета, пре тачно деведесет година.

Да сам мало старији - неких шездесет година - вероватно бих на сличан начин могао да започнем романсирану аутобиографију, како са протагонистом делим професију, боју косе, а неретко и фризуру.

Овако само могу да честитам деведесети рођендан Тинтину - једном од најпознатијих белгијских стрип јунака.

Тинтин је својим авантурама обележио један период историје двадесетог века, али стрипови о овом, пре храбром него спретном, новинару и дан данас потпадају под незаобилазну литературу љубитеља девете уметности.

Па шта је то Тинтинов отац Жорж Реми, много познатији као Ерже, почео да ствара 1929. године?

Ко је Тинтин?

Нико заправо са сигурношћу не зна. Све што је о Тинтину познато јесте да је новинар из Брисела кога у задацима, које најчешће сам одабере и неретко немају никакве везе са његовим послом, прати мали пас по имену Снешко или Милу, како се одазива на француском.

Уме да управља сваком врстом возила, од мопеда до ракете за Месец, и говори неколико страних језика, али његово порекло, године, па чак и презиме, права су непознаница.

Тинтин
Натпис на слици Стрип је први пут објављен у часопису „Двадесети век", 10. јануара 1929. године.

Али можда Тинтиново порекло треба потражити међу ранијим Ержеовим радовима, јер радознали репортер није прва креација белгијског аутора.

Ерже је од 1926. године радио на Авантурама Тотора - стрипу о вођи извиђача који је излазио у листу Le Boy Scout Belge. Многи познаваоци стрипа истакли су бројне сличности између Тотора и Тинтина, од визуелних до наративних, упоређујући чак и хумор ова два стрипа.

Ерже је чак у једном тренутку Тинтина назвао „Тоторовим млађим братом" и то је једина повезница о њиховом крвном сродству, поред чињенице да, лаички посматрано, ова два лика изгледају идентично.

Легендарни Алан Мур одаје почаст родном граду

Кошмари српских војника у Првом светском рату

Али фанови Ержеовог стрипа се нису толико обазирали на Тинтинову магловиту прошлост, већ су просто уживали у причама које је доносио из читавог света, заједно са ликовима попут професора Калкулуса, капетана Хадока и Томсона и Томпсона - агентима који се, водећи се потпуно погрешном дедукцијом, на крају ипак нађу на правом месту и у право време.

Да, када већ разбијамо митове о породичним везама и сличностима, испоставило се да малтене пресликани Томсон и Томпсон заправо нису браћа и да их дели нешто много више од безвучног сугласника - само добро загледајте њихове бркове.

Уосталом, зар је битно ко је Тинтин и одакле долази? Можда би он, као многи чувени ликови из стрипова, требало да остане благо мистериозан. Неки људи просто не желе да сазнају тачно Џокерово порекло, можда исто треба да важи и за Тинтина.

Тинтин
Натпис на слици Филм „Авантуре Тинтина" изашао је 2011. године, а режирао га је Стивен Спилберг

Где је све Тинтин био?

Оно што је Артур Конан Дојл за криминалистички, а Јан Флеминг за шпијунски роман, то је отприлике Ерже за авантуристички стрип.

Тинтин је током својих путовања посетио Совјетски Савез, Америку, Индију, Тибет, Конго, Кину и бројне друге државе. Можда не све државе, али све оне које су у тренутку настанка стрипа биле битне за историјски контекст.

Тако се Тинтин, хтео не хтео, нашао у фиктивној источноевропској краљевини Силдавији, као и у фашистичкој Бордурији, чији је лидер Мистлер представљао очигледан комбиновани омаж нацистичком немачком вођи Адолфу Хитлеру и италијанском фашисти Бениту Мусолинију.

Тинтин је чак завршио и на Месецу - и то петнаест година пре Нила Армстронга. Црвено-бела ракета у којој су капетан Хадок и он откривали свемир и данас представља један од најпрепознатљивијих цртежа свемирске летелице.

Кроз Тинтинова путовања, Ерже није само доносио забавне стриповске авантуре, већ је и осликавао, коментарисао и критиковао тадашња дешавања на геополитичкој мапи света. Додуше, некада својевољно, а некада по директиви уредништва, у зависности од политичке климе у којој се Белгија тада налазила.

А колико је заиста далеко отишао?

Иако је Ерже за живота створио само 24 албума, Авантуре Тинтина су преведене на више од 70 језика, а продато је више од 230 милиона примерака.

Фигуре, постери и разгледнице које се могу наћи у скоро свакој продавници сувенира у Француској и Белгији, као и бројни осликани мурали на зидовима бриселских зграда потврђују да се не ради само о бренду и парчету попкултурне маније која је захватила читав свет, већ о јединственом културном наслеђу франкофоних држава.

Тинтин
Натпис на слици Више од 200 милиона копија Тинтина је до сада продато

Чак је и бивши француски председник Шарл де Гол једном приликом изјавио да је Тинтин његов „једини интернационални ривал".

Тинтинове авантуре су преточене у бројне цртане филмове, а режисер Питер Џексон - најпознатији по раду на трилогијама Господар прстенова и Хобит - 2011. године је заједно са Стивеном Спилбергом у биоскопске сале донео дугометражни анимирани филм о Тинтину у коме су гласове позајмљивали Енди Серкис, Данијел Крејг, Џејми Бел и Сајмон Пег.

Филм је акциона авантура, препуна изненађења, преврата и хумора, која је у модерном руху успела да пренесе Ержеов цртачки стил, али и, што је много важније, његову бескрајну стваралачку визију.

Многи критичари Авантуре Тинтина сматрају Џексоновим најузбудљивијим филмом након серијала Господар прстенова.

Планирана су три наставка, сценарио за други филм је већ написао Ентони Хоровиц, аутор нових романа о Шерлоку Холмсу и Џејмсу Бонду, само се чека да Питер Џексон нађе времена.

Критичари о Аквамену: „Као филмски гулаш"

Творац Спајдермена тражи милијарду долара од издавача

Политика, пропаганда и спорни „Тинтинови ставови"

Ерже је имао идеју да током прве авантуре Тинтин посети Сједињене Државе, међутим, његов тадашњи издавач Норберт Валез је имао другачије планове.

Како је Тинтин „излазио" у конзервативним католичким новинама Двадесети век, Валез му је наредио да радњу стрипа смести у Совјетски Савез, како би послужио као анти-социјалистичка пропаганда за децу.

Под Валезовом директивом, Ерже је урадио и други албум, Тинтин у Конгу. Годинама касније, Ержеа ће критиковати због неадекватног и расистичког представљања локалног становништва.

Тинтин ће бити оптужен и за антисемитизам и претерано окрутан третман према животињама.

Тинтин
Натпис на слици На нашим просторима „Авантуре Тинтина" су објављиване у Екс алманаху и Политикином забавнику.

Чланови француског парламента су 1999. године расправљали да ли је Тинтин лево или десно оријентисан, али је дискусија завршена без јасне одлуке.

Како су долазила мирнија времена, а уредничке стеге попуштале, Ерже је могао Тинтина да шаље где је сам хтео.

А шта ради Тинтин данас?

За разлику од његових нацртаних колега, Спируа, Таличног Тома, Астерикса и осталих бисера француско-белгијске школе, Тинтин није наставио авантуре након Ержеове смрти 1983. године.

Али можда је Тинтин један од ретких примера када нове авантуре нису нужно неопходне. Уосталом, ко зна како би се наивни добри репортер снашао у данашњем, благо речено, превртљивом свету?

Фанови немају ништа против ишчитавања старих епизода, док би оним новим, млађим читаоцима, уз објашњавање друштвено-историјског контекста и оправдану критику, могле бити забавне и инспиришуће. Ако не да мењају, онда барем да откривају свет око себе.

Сам Ерже је једном приликом рекао да је „Тинтинов свет је оптимистичан", а то је баш оно што нам је последњих година неопходно.

Срећан деведести рођендан, колега. Чекамо стоти.

Grey line

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи