Јелена Карлеуша: Заштита приватности у доба друштвених мрежа

Јелена Карлеуша Image copyright Anadolu Agency

Пажња коју је изазвала наводна афера популарне певачице Јелене Карлеуше у медијима и на друштвеним мрежама претила је да засени посету руског председника Владимира Путина.

Певачица тврди да особа на фотографијама које су објављене није она, већ да се ради о фотомонтажи.

„Неки од садржаја су фотографије украдене с мог телефона, дорађене и пласиране да се науди мени и мојој породици", каже Карлеуша у саопштењу које је поставила на друштвене мреже.

Она тврди да иза објављивања фотографија не стоји један човек, већ читава организација, али није понудила информације о коме се ради.

Певачица је затим објавила фотографије фудбалера, кога таблоиди спомињу као њеног љубавника, као и његов број телефона на свом Твитер налогу. У међувремену, налог јој је суспендован.

У дискусији које се одвијала на друштвеним мрежама, подршку певачици у одбрани приватности пружили су љубитељи њеног рада, али и друге јавне личности.

Међу њима је било неколико политичара, о којима таблоиди често пишу на сличан начин.

Овим поводом реаговала је и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, која је у писаном саопштењу позвала медије да престану с објављивањем порнографских, непримерених и увредљивих садржаја, наводећи да се тиме вређа достојанство певачице и фудбалера, као и грађанки и грађана Србије.

Након што су четири дневна листа објавила фотографије на којима се наводно налази певачица без одеће и у експлицитним позама, Министарство културе и информисања поднело је захтев за покретање прекршајног поступка због кршења члана 78. Закона о јавном информисању и медијима.

У последњој објављеној анализи дневних новина, Савет за штампу уочио је 3.615 прекршаја Кодекса новинара у периоду од августа 2018. до краја године, међу којима и већи број оних који су слични овој скандалу.

Сер Клиф Ричард добио ББЦ на суду

ББЦ се неће жалити поводом пресуде у користи Клифа Ричарда

Да ли Карлеуша може да тужи таблоиде?

Закон о јавном информисању и медијима предвиђа да се путем медија објављују информације, идеје и мишљења о појавама, догађајима и личностима о којима јавност има оправдан интерес да зна.

Објављивање информације којом се неком лицу наноси повреда части и угледа или се она приказује у лажном светлу није допуштено, ако интерес за објављивање информације не претеже над заштитом достојанства и права на аутентичност - поготову ако се тиме не доприноси јавној расправи о појави, догађају или личности на коју се информација односи.

Карлеуша има могућност да поднесе тужбу за накнаду штете због повреде части, угледа и права на приватност - под условом да су фотографије заиста њене - односно, права на аутентичност, уколико се ради о фотомонтажи, каже Круна Савовић из канцеларије „Живковић Самарџић".

Информације из приватног живота, без обзира да ли је у питању запис из дневника, фотографија или видео клип са мобилног телефона, као и запис гласа не сме да се објавити без пристанка лица чијег се приватног живота та информација тиче.

Суштински, пред Карлеушом је једноставан избор - ако сматра да јој је повређена приватност, мора да потврди да је она на фотографијама.

Image copyright Anadolu Agency
Натпис на слици Јелена Карлеуша и Душко Тошић

Од случајева повреде права на приватност или права на аутентичност који су се водили пред српским судовима, Савовић издваја случај немачког глумца Андреса Кауфмана, чија је фотографија искоришћена у тексту дневног листа Политика без дозволе.

Уз текст, који је потписао извесни доктор Петар Величковић, форензички психијатар из Канаде, објављена је Кауфманова фотографија.

Такође, случај насловне стране магазина Плејбој на којој је наводно била приказана певачица Гога Секулић довео је до тога да издавач изгуби лиценцу, јер је доказано да је у питању фотомонтажа.

Снимао 34 жене док се купају и направио порно филм

Поштују ли се у Србији дигитална права грађана

Познате личности у сталном рату с таблоидима

Пракса да се фотографије познатих личности објављују без њиховог одобрења није својствена само српској медијској сцени.

Најпопуларније звезде на свету „воде рат" на суду са папарацо фотографима и уредницима који објављују фотографије без дозволе фотографисаних.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Џенифер Лоренс

Наге слике глумице Џенифер Лоренс које су се налазе на Епловом сервису iCloud су хаковане 2014. и постављене на сајтовима Reddit и 4chan.

Друге познате личности које је погодио овај скандал су глумице Кирстин Данст и Кејт Аптон.

Након што је њена адвокатица запретила да ће тужити Гугл, јер су фотографије биле доступне на сајту овог претраживача, ова компанија је повукла инкриминисани материјал.

Хакер који је нарушио приватност глумице крађом фотографија осуђен је на осам месеци затвора.

Image copyright Pool
Натпис на слици Халк Хоган

Рвач Халк Холган, чије је право име Тери Џин Болеа, тужио је компанију Гокер медија, власника портала Gawker.com због објављивања видео клипа сексуалног чина у коме је учествовао.

Хоган је тврдио да му је нарушена приватност и да је претрпео душевну бол, због чега је захтевао надокнаду у износу 110 милиона долара.

Уредници Гокера су тврдили да ова тужба угрожава слободу штампе у Сједињеним Државама, али су ипак изгубили на суду.

Због тога што су власници Хогану морали да плате надокнаду од 31 милион долара, сајт убрзо након тога престао са радом.

Тужба против ББЦ

Британска полиција је 2014. извршила претрес куће певача Клифа Ричарда због истраге покренуте након што је један човек тврдио да га је Ричард сексуално злостављао када је био дете.

ББЦ је снимао певачеву кућу у покрајни Беркшир из ваздуха и емитовао снимак у прилогу о овом случају. Ричард је сматрао да се ради о нарушавању приватности и покренуо тужбу против медијске куће.

Ричард никада није ухапшен нити је оптужен за сексуално злостављање дечака.

Судија, који је Ричарду досудио одштету у износу од 210.000 фунти, рекао је да је ББЦ нарушио Ричардово право на приватност на „озбиљан" и „сензационалистички" начин.

Челници ББЦ су одлучили да се не жале на пресуду, али су истовремено упозорили јавност да оваква пресуда угрожава извештавање о кривичним истрагама.


Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи