Не давимо Београд: Покренута апликација за мерење загађености ваздуха у Србији

Магла и смог око споменика Победник у Београду Image copyright ANDREJ ISAKOVIC / Getty Images
Натпис на слици У Београду, као и у другим градовима у Србији, почетком 2019. забележене су екстремно високе концентрације честица прашине у ваздуху

Ниво загађења ваздуха у градовима и општинама у Србији од сада је могуће проверити и преко мобилне апликације AirCare, објавила је иницијатива Не давимо Београд.

„Наш основни циљ је да грађани и грађанке Србије могу сами да провере стање квалитета ваздуха у својим заједницама и да реагују на аларматно стање загађености", Влада Радојчић, активиста иницијативе Не давимо Београд, рекао је за ББЦ на српском.

Апликација AirCare преузима и приказује податке са више од 65 мерних станица широм Србије.

Овај софтвер направио је активиста и програмер Горјан Јовановски из Македоније. Македонска верзија апликације преузета више од 100.000 пута и Радојчић слично интересовање очекује и у Србији.

Image copyright BBC / AirCare app
Натпис на слици Апликација приказује индекс квалитета ваздуха, као и појединачну концентрацију ПМ 10 и ПМ 2.5 честица, угљен-моноксида, озона, азот-диоксида и сумпор-диоксида у ваздуху

Више од 5.000 људи годишње у Србији прерано умре од респираторних обољења повезаних са загађењем ваздуха, указују подаци Светске здравствене организације.

Београд, Ваљево, Панчево, Суботица и други градови неретко се помињу у медијима као места са прекомерним загађењем ваздуха.

„Побољшање јавног превоза, масовно озелењавање и пошумљавање града, промоција урбане мобилности и прелазак са фосилних горива на обновљиве изворе енергије" су мере потребне за побољшавање тренутног статуса загађења ваздуха, наводе из иницијативе Не Давимо Београд.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи