Кар:Го у Србији - Рупа у закону, модеран превоз или нешто сасвим треће

  • Наташа Анђелковић
  • ББЦ новинарка
Таковска улица, Београд, март 2019.

Када у Београду видите неког да седа у аутомобил на предње седиште, а не љуби се или бар поздравља са оним за воланом, знајте да је сео у Кар:Го возило.

Искусне муштерије чине баш то, јер су мање шансе да ове возаче „ухвате" надлежни органи.

Министарство саобраћаја сматра да је њихово пословање нелегално. Кажу, ако возачи под заставом компаније Кар:Го желе да наставе са тим послом, морају да се региструју као такси удружења и испуне бројне прописане законске обавезе.

Вук Губеринић, директор фирме Кар:Го која истоименом удружењу грађана уступа апликацију, каже да немају намере да послушају ове захтеве.

„Ми нисмо такси, ми смо нешто боље", каже он.

Шта је то боље?

Кар:Го је интернет апликација за заказивање вожњи до жељеног одредишта коју по Београду, за сада, може да обавља свако ко поседује дозволу „Б" категорије - у ауту без икаквих ознака.

Муштерије су, углавном, задовољне услугом, скоро двапут јефтинијом од такси вожње. Може се платити само картицом, и ово возило не можете да зауставите на улици.

„Не желимо радио везе у 21. веку кад имамо интернет, нити хоћемо баждарене таксиметре који ће се касније злоупотребљавати", напомиње Губеринић.

На вишегодишње критике таксиста да су нелојална конкуренција, додаје да ниво и квалитет услуге треба да диктира цену.

Упркос опсежној рекламној кампањи у медијима, многима у Србији није довољно познато шта је Кар:Го. Често их поистовећују и са апликацијом Јандекс, која преко интернета организује такси удружења.

Забуну можда уноси и лого фирме - на ћирилици звучи као реч латинског порекла карго и означава превоз терета. Написан латиницом, асоцира на причу о царевом новом оделу, док му је примарно значење у енглеском језику које би могло да се преведе као - „Кола: Идемо".

„Врло једноставно, уместо да зовете бабу или тетку да дођете да је покупите, кликнете једно дугме", описује Губеринић.

Подвлаче да то није јавни превоз и не користе жуту траку ни такси стајалишта. Безбедност им је, кажу, на првом месту, те сваки возач има осигурање и возила и путника.

„Сваки члан удружења који нуди услугу помоћи на путу мора да има лекарски Б плус преглед, дозволу и потврде да није кривично осуђиван, нити да се против њега води поступак", каже за ББЦ на српском председник удружења Кар:Го Александар Вучић.

Аутор фотографије, Кар:Го/ББЦ

Потпис испод фотографије,

Кар:Го у бројкама

Правне вратоломије

До пре три месеца, Кар:Го је пословао у складу са Законом о туризму, подводећи се под услуге лимо сервиса (изнајмљивање лимузина и комби возила).

Изменама Закона о друмском сабраћају, ова услуга је пребачена у надлежност овог акта и прецизније дефинисана.

„Закон је измењен и лимо сервис је додатно лимитиран, тако да људи са путничким аутомобилима не могу да превезу путнике, ако нису такси", напомиње Губеринић.

Почетком фебруара су се прилагодили том новом закону - организовањем приватне иницијативе и удружења грађана, које користи модерне технологије.

Министарство саобраћаја сматра да је ово коришћење „рупа у закону".

„Њихова изјава да ће се и даље бавити превозом путника, али да за њих више не важе одредбе Закона о превозу путника, указује да никада нису ни имали намеру да се озбиљно баве превозом путника у складу са прописима државе.

„Било какав језички слалом, немушта објашњења и правне доскочице не могу да сакрију покушај ове компаније да и даље крши важеће законе", наводи се у саопштењу министарства.

Сукоб државе са овом компанијом, која постоји пуне четири године, прошао је неколико фаза - од уличних протеста, измена прописа, до заплене аутомобила.

Министарство се доследно држи постојећих правних оквира закона, не уважавајући специфичности и овакве новине, присутне у бројним земљама.

Последња фаза је почела у децембру, изменама закона и формирањем Радне групе Владе Србије за анализу предлога прописа такси превоза.

Између осталог, циљ им је сузбијање сиве економије у области друмског транспорта.

Аутор фотографије, Фонет

Потпис испод фотографије,

Удружење Кар:Го тражи оставку министарке Зоране Михајловић

У пракси то значи да држава, користећи тимове у којима су представници криминалистичке и комуналне полиције, одељења за привредни и високотехнолошки криминал, пореске управе и разних инспекција, покушава да фирмама попут Кар:Го и буквално стане на пут.

„Постали смо ловина и против нас се води хајка. Одузета су три аута, а пре неколико дана покушали су да, уз помоћ прикривених иследника, нашем партнеру одузму и четврто возило, као да смо највећи криминалци. То смо, срећом, спречили" каже Вучић.

Судски поступци о одузетој имовини нису завршени.

Министарка Зорана Михајловић тврди да питање пословања фирме Кар:Го није више у ингеренцији Министарства саобраћаја.

Она каже да је „Србија демократска земља" и да су сви „добродошли да раде у Србији, било да се зову Кар:Го или другачије".

„Али морају да се поштују закони једне земље. То је једина ствар која је овде важна, а све друго што се дешава је питање за друге органе, у чијој надлежности је нелегално пословање, као и ометање службеног лица", рекла је Михајловић новинарима.

Потпис испод фотографије,

Београдски таксисти су протестовали против увођења интернет таксија у мају 2018.

„Такси мафија", тврди Кар:Го

Представници копманије Кар:Го тврде да иза свега стоји интерес „такси мафије".

„Они функционишу као картели. У време кад се број туриста утростручио, а број таксиста остао исти, јасно је да ту постоји интерес да убирају екстрапрофит", каже Вучић.

Себе сматрају најбољим примером дигиталне Србије: по њиховим проценама, фирма Кар:Го вреди више милиона евра, а не дугује ни динар пореза.

Први дан марта је резервисан за протест „Будућност Србије - борба против мафије" - сличног назива као кампања председника Србије Александра Вучића.

Најважнији захтев је смена министарке Михајловић, јер је „злоупотребила институције".

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk