Пред 8. март: Српски великани у борби за женска права

Кецеље на споменицима
Потпис испод фотографије,

„Наука је женског рода", тврди Тесла.

Без обзира на достигнућа током живота, неколико српских великана, чији се споменици налазе на различитим локацијама у Београду, јутрос је, уочи 8. марта, послало другачије, понекад за њих можда и неуобичајене, поруке.

„Абортус је женско право", поручио је патријарх Павле.

„Наука је женског рода", додао је Никола Тесла, док је Борислав Пекић рекао да „подржава женски штрајк".

Јован Цвијић, Јосиф Панчић и Доситеј Обрадовић имали су сличне поруке исписане на љубичастим кецељама окаченим на њихове споменике у Студентском парку.

Потпис испод фотографије,

Кецеље су љубичасте боје, која је симбол међународног штрајка жена и феминистичког отпора.

Кецеље које су споменици мушкарцима српске историје „навукли" јутрос део су акције које је у сусрет Осмомартовском протестном маршу спровела група феминистичких организација - Мрежа Жена у црном, Центар за женске студије Београд, Задруга Октобар, Иницијатива #МамеСуЗакон, Не давимо Београд и друге.

„Овом акцијом скренута је пажња на невидљив и неплаћених женски рад, угрожавање радних и репродуктивних права жена, замах у клерикализацији друштва, одлагање увођења сексуалног образовања у школама, као и на значајно мање присуство споменика важним женама из наше историје у јавном простору", наведено је у њиховом саопштењу.

Кецеље су љубичасте боје - симбол међународног штрајка жена и феминистичког отпора.

Да су поруке одштампане на овим кецељама заиста изговорили мушкарци у чију част су подигнути ови споменици, друштво у Србији би „свакако било боље место за све да су бројни мушкарци чије личности и достигнућа славимо и изливањем у споменике у јавном простору, тада стајали уз своје сународнице", каже за ББЦ на српском Ксенија Радовановић из иницијативе Не давимо Београд.

„Нажалост, простор за напредак је и данас неподношљиво широк. Наша борба је непрестана", објашњава она.

Потпис испод фотографије,

„Овом акцијом смо желеле да истакнемо непристајање на сужавање простора за наш глас", истиче Радовановић.

„Наше поруке су чињенице. Наука јесте женског рода, абортус јесте женско право, а подржавање женског штрајка јесте пут ка бољем друштву", додаје Радовановић.

Ово је била јединствена флешмоб акција, а кецеље су убрзо скинуте са споменика патријарха Павла и Николе Тесле.

Ксенија каже да не зна „који су разлози за хитро уклањање ових порука са статуа истакнутих личности наше скорије историје".

„Како статуе не говоре, рекла бих да акт уклањања кецеља говори јасно о потреби да поруке солидарности и позивања на поштовање права жена буду још гласније", додаје.

Потпис испод фотографије,

Кецеље су убрзо уклоњене са споменика.

Потпис испод фотографије,

Призор који свештеници не виђају сваког дана.

Све фотографије: Срђан Вељовић

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk