Протест 13. априла: Дан за одмеравање снага власти и опозиције

  • Марија Јанковић
  • ББЦ новинарка
протести у Београду 2019.
Потпис испод фотографије,

Пуно се говорило о томе колико је људи било на протестима, а број демонстраната биће тема и ове недеље, закључују аналитичари

Након четири месеца протеста широм Србије, обележених скупом „Стоп крвавим кошуљама", шетњом за Оливера, упадом у РТС и одустајањем од Пинка - управо се протест 13. априла сматра као „дан Д" за даљи однос власти и опозиције.

Без најављене маршуте, говорника и конкретног плана, једино што се зна о овом протесту јесте да га организатори најављују као „велико окупљање незадовољних грађана".

„Овај протест ће бити кулминација свих наших окупљања", каже за ББЦ на српском Борко Стефановић, један од лидера Савеза за Србију.

„Доћи ће и људи из других градова Србије да се боре за две ствари - слободне и фер изборе и медије, али и за отварање дијалога између власти и опозиције".

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да се не плаши „претњи које стижу из опозиције пред наступајући опозициони митинг", а аналитичари сматрају да ће се дан касније знати једно - колико је опозиција јака.

„У питању је пре одмеравање снага власти и опозиције него идеја да ће протест донети конкретне резулате", каже за ББЦ на српском Ђорђе Павићевић, професор на Факултету политичких наука у Београду.

„Ако на улице изађе 50.000 или више људи, власт ће морати да разговара са опозицијом. Све испод тога је неуспех."

Да је важно да „окупљених буде што више да би власт добила јасну поруку да не може да ради све што јој се прохте" мисли и Јово Бакић, професор Филозофског факултета у Београду.

Потпис испод видеа,

Како је све почело: Први протест у децембру

Шта се очекује - колико је пребројавање битно

Након што су демонстранти пре неколико недеља упали у зграду РТС-а, Бакић каже да је јако „битно да не буде непромишљених потеза вођа Савеза за Србију, али ни ризичних изазивања властодржаца и њихових провокатора."

Људи који излазе на улице не везују протесте толико за опозицију, већ их доживљавају активизмом против власти, каже Павићевић.

„Ово није прича о новом 5. октобру.

„Ипак је на неки начин тест опозиције, да би се видело колико може да привуче људи из других градова, који су суштински важни за власт.

Павићевић мисли да је позив на отварање икаквог дијалога први корак.

„Ако држава на било који начин започне преговоре, не о одласку са власти, већ опозицији учини било какав уступак, то је знак да је протест успео."

Његов колега са Факултета политичких наука, професор социологије Чедомир Чупић, отворено је подржао демонстранте.

Чупић сматра да постоје три сценарија за суботњи протест, који је„ једна велика проба за нас".

„Први је да дође велики број људи из целе Србије и да Александар Вучић види колико је незадовољних. Тада би морао да пристане на разговор.

„Уколико дође исти број људи као и раније, видећемо да су протести питање средње класе Београда и да су ти људи највише против власти."

Чупић последњу опцију доживљава као неуспех, а она је да протести заправо не изазову никаву реакцију. Ипак, мисли да ни у том случају не треба одустати.

Зашто се ћути о рути - шта каже опозиција

Неки протести носе посебан значај, а за Борка Стефановића је то донекле разлог зашто не желе унапред да говоре о томе куда ће демонстрантни шетати.

Лидер Левице Србије каже да „овако велики протест захтева хладну главу и јасне циљеве".

„Постоји више предлога како ће протест бити организован, али је претходних месеци власт неколико пута покушавала да минира протесте.

„Зато више не смемо да будемо наивни и одлучили смо да им не допустимо да знају сваки наш корак".

За организаторку протеста „1 од 5 милиона" Јелену Анасоновић прича о протесту 13. априла као „дану Д" није пресудна. Али и она сматра да није исто да ли ће на улицама бити 10.000 или 50.000 људи.

„Не можете увек да будете креативни и да зовете људе да се боре из недеље у недељу. Зато је битно да овај пут имамо сву могућу подршку, а ако власт унапред не буде знала куда идемо, неће моћи ни да нас минира и додатно нам отежа.

„Зато млади имају посебну снагу јер свако од њих лично зове своје вршњаке, али и родитеље и баке и деке. Надам се да ће тако бити и овај пут", каже.

Потпис испод видеа,

Правда за Павла: Како су ученици тражили правду за ухапшеног друга

Април: Месец протеста - шта каже власт

Вучић поручује грађанима да не треба да брину.

„Немојте да се секирате. Неки маштају да имају много више снаге него што имају. Али врло брзо ће на изборима бити враћени у реалност", рекао је Вучић у Мостару.

И власт ће овог априла, само неколико дана касније, окупити своје присталице. Председник Србије најавио је 19. априла у Београду одржавање „највећег скупа у историји Србије".

Владимир Ђукановић, члан Председништва СНС каже за ББЦ на српском да „свако има право да протестује у складу са законом".

„Надам се да протести неће постати насилни.

„Чујемо свакакве најаве, да ће подићи шаторе и штрајковати глађу. Немају право да узурпирају улице. То смо већ видели у Кијеву на Мајдану.

„Моје савет им је да на цивилизован начин у парламенту покрену разговор."

Штрајк глађу као вид протеста су, међутим, планирали званичници попут министра одбране Александра Вулика и заменика градоначелника Београда Горана Весића због, како су рекли, „опозиције и њеног насиља над грађанима."

Ипак, после савета председника Вучића, обојица су, кажу, привремено одустали од овог потеза, али су неки чланови Српске напредне странке решили да остану у зградама скупштинских институција и тако их „сачувају" од могућих упада опозиционих присталица.

Потпис испод фотографије,

Док су демонстрантни протестовали испред зграде Председништва, Александар Вучић је играо шах унутра са Небојшом Стефановићем

Протести који су се издвојили

Потпис испод видеа,

Тиха шетња за Оливера Ивановића

Обрадовић, Ђилас или студенти: Ко организује овај протест

Протести су почели као грађански, али су последњих месеци поличари почели да се појављују на челу колоне, а неки од њих су држали и говоре.

Предводили су и улаз у РТС, а организују и овај протест.

Јелена Анасоновић водила је прва окупљања:

„Не мислим да су нам политичари украли протесте, али јесте важно да се зна да су они почели као студентска и грађанска опција" каже она.

Сматра да ће се у суботу, 13. априла, „окупити један шири фронт незадовољних за који је потребна озбиљна организација".

„Позвали смо људе да дођу и из других градова Србије и не можемо све сами.

„Зато се протест зове 'Сви као један', а не '1 од 5 милиона', који је била наша иницијална идеја."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk