Пожар у Нотр Даму: Друштвене мреже на Балкану скоро да горе

Париз, Француска, 15. април 2019 Image copyright EPA
Натпис на слици Поглед на катедралу у пламену узнемирио је многе у Паризу

Од шока и туге, преко сећања на Косовски бој, НАТО и српске манастире, до ликовања - овако се укратко могу описати реакције грађана Србије на вест да је пожар захватио средњовековну париску катедралу Нотр Дам.

„Поред мене је прошао човек који је причао телефоном на енглеском и рекао је „Изгледа да Нотр Дам гори".

„После тога сам сишла у метро и буквално сви људи су пратили ту вест на телефону. Било је страшно", каже за ББЦ на српском Дуња Субашић, која је из Србије у Париз отишла на студије.

Ватрогасцима је требало девет сати да ставе под контролу пожар који је у катедрали Нотр Дам избио у понедељак поподне. Један ватрогасац лакше је повређен, јавио је АФП, а кров и звоник зграде су урушени у пожару.

Француски председник Емануел Макрон најавио је да ће покренути међународну акцију прикупљања средстава за обнову катедрале.

Срби у Паризу: Туга за катедралом

Студенткиња на докторским студијама у Паризу Ања Јанковић каже за ББЦ да је била надомак пожара, али није у први мах знала шта се догодило - све док јој другарица није јавила.

"Седела сам у кафићу на десној обали, јако близу Нотр Дама када ми је стигла порука од другарице, која ме пита да ли су угасили ватру. Када сам кренула у правцу катедрале, видела сам да је настао тотални хаос - стотине људи је закрчило улице и мостове, а полиција је блокирала све прилазе ка Нотр Даму.

"На вестима су јавили да је пожар почео нешто пре седам, али до пола девет нисам могла да се мрднем од силне гужве, јер су у међувремену затворили доста околних улица, па сам једва успела да се вратим кући", каже Јанковић.

Она истиче да су људи различито реаговали - неки су истински плакали, други у тишини гледали, снимали, док некима није било јасно шта се дешава.

„Било је и оних који су говорили - то је само камен, кога брига".

Урош Гуглета, туриста из Ниша, сасвим случајно искористио је последњи тренутак да посети Нотр Дам.

„Прекјуче сам посетио катедралу, а неколико сати пре пожара сам прошао поред ње. Сада је изгорела. Ово је стварно историјски тренутак."

Image copyright Reuters
Натпис на слици Ватра је угашена у уторак ујутру

Шта Нотр Дам значи Французима?

Ништа не представља Француску као Нотр Дам. У тесној је конкуренцији за државни симбол са Ајфеловим торњем - старим тек мало више од сто година.

За разлику од њега катедрала посвећена Богородици уздиже се над Паризом од 1200-тих година.

Нотр Дам није само једно од најпосећенијих туристичких атракција у Западној Европи, већ и место где се сваке године одржи око 2.000 верских служби.

По њој је књижевно ремек-дело Виктора Игоа добило име - „Звонар Богородичине цркве", о чувеном Квазимоду.

Последњи пут катедрала је озбиљније оштећена током Француске револуције, када су усијане главе - противници свештенства, оштетили статуе светаца.

Грађевина је преживела устанак Париске комуне 1871. године, као и два светска рата, готово нетакнута.

И Парижани који нису често одлазили у њу као верски објекат у сузама су посматрали како пламен гута врх катедрале - и верници и они који нису католичке вероисповести.

Пожар на Твитеру: Од туге до ликовања

Многи су на Твитеру жалили за овим спомеником светске културне баштине.

Многе је пламен у париској катедрали подсетио на страдање манастира Српске православне цркве на Косову и Метохији.

Поједине је то подсетило на рушење вишевековних грађевина на Балкану.

Било је и коментара да је пожар у Нотр Даму последица карме, јер је тамо била истакнута застава Косова током обележавања 100 година од почетка Првог светског рата.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи