Дан Војске Србије - модерна технологија и наоружање, али војницима недостају униформе и чизме

Војска Србије Image copyright Fonet

Двеста четири године после подизања Другог српског устанка у Такову, Војска Србије свој дан дочекује низом манифестација широм Србије, док се представници војног синдиката жале да је стање „катастрофално".

Општа војна обавеза, која је у Србији постојала од 19. века и кнеза Михаила, укинута је 2011. године - тада војска постаје професионална, уз могућност добровољног служења војног рока. На тај начин и тако је заокружен процес промена започет распадом ЈНА после ратова деведесетих година.

Данас припадника Војске Србије има укупно 32.000 - 21.000 под оружјем и њима командује председник државе, док је начелник Генералштаба, војно лице, највиши је стручни саветник у овој области и њему и министру одбране, такође цивилу.

„Кораци од седам миља"

Председник Србије Александар Вучић пре неколико месеци оценио је да нико на простору бивше Југославије не може да се мери са Војском Србије.

Вучић је за РТС, после војне вежбе на Пасуљанским ливадама у новембру 2018, изјавио да „ми драматично снажимо нашу војску".

„Ти наши кораци нису од миље, то су кораци од седам миља", рекао је председник.

Челник Војног синдиката Новица Антић за ББЦ на српском потврђује да српска војска располаже модерним авиониома, тенковима и артиљеријом.

Међутим, улагања у техничку опремљеност не могу да надоместе недостатак људи и лоше услове у којима раде, каже он.

„Војницима недостаје квалитетна лична опрема - чизме и униформа, али и војничке кациге".

Он тврди да су војници изложени раду у врло тешким околностима, иако се Србија налази у мирнодопским условима.

„Српски војник ради као да је ратно стање - у неким случајевима његово радно време месечно може износити и до 500 сати", каже Антић.

Image copyright ББЦ

То значи да поред 160 редовних радних сати, неки војници имају и 340 сати прековременог рада или чак 42.5 радна дана.

„При чему им се не плаћа прековремени рад, топли оброк, регрес", каже Антић.

Објашњава да се то дешава када војник у Kопненој зони безбедности, где је на једном од најодговорнијих задатака, добије смену патролирања уз административну линију са Kосовом од 12 сати, а да је пре тога шест сати приправан, а после смене проведе сат и по на стражи.

„То је 19,5 радних сати дневно, а то се дешава некад и 20 дана заредом" у овој осетљивој области, додаје он.

Антић напомиње да се дешава да професионални војници, поред бројних обавеза, добијају и задатке који се не могу подвести под војне.

„Официри косе траву по касарнама - професионалци, који треба да изводе вежбе гађање, принуђени су и да чисте лишће или грабуљају".

Министарство одбране и министар Александар Вулин нису одговорили на питања ББЦ-а овим поводом.

Image copyright Fonet
Натпис на слици Главнокомандујући војском - председник Вучић на смотри

Повећане плате

Вулин је у фебруару ове године оценио да се стање у војсци мења на боље - зараде су увећане за девет одсто ове године, а и прошле су биле увећане за десет одсто.

Министар је навео да после повећања, пуковник ВС просечно има нето плату од 999 евра, а да су 2011. године добијали 803 евра.

„Тад је просечна плата професионалног војника била 276 евра, а данас је 359", навео је Вулин.

Према званичним подацима, просечна нето зарада у Србији је у јануару 2019. била 100 евра већа - приближно 462 евра.

Антић тврди да је и повећање плата игра бројки и да већина припадника ВС није осетила тај бољитак.

„Када урачунате инфлацију, курс евра и оно што нам је одузето кад је било смањење плата у јавном сектору, повишица је свега шест процената", напомиње он.

Представник синдиката истиче да су лоши и услови лечења војске, али да је одлив стручних кадрова највећи проблем.

„Џабе вама тенк, ако немате људе који ће њим да управљају или авијација без пилота".

Он подсећа да држава много уложи да обучи једног официра, а да је за само две године војску напустило око 3.000 људи.

„Имали смо случај командира тенка, који је отишао да вози камион за плату од 1.800 евра", истиче Антић.

Станови по нижој цени

Колико држава „цени, поштује и воли" припаднике безбедности и њихове породице, показало се, према наводима министра Вулина у уторак, када је у Краљеву и Крагујевцу започела изградња станова за њих.

Он је најавио да ће око 800 станова у Крагујевцу бити готово током 2020. године, а да ће цена квадрата бити 430 евра без ПДВ-а.

„Није реч о било каквим социјалним становима, јер су то станови грађени по највишим стандардима струке и професије, а држава и локална самоуправа су ту да обезбеде да цене буду прихватљиве и да буду далеко ниже од тржишних", нагласио је Вулин.

Према подацима синдикалаца, око 10.000 припадника војске је стамбено незбринуто, а још 9.000 су неадекватно збринути - на пример, имају једнособан, а следује им већи стан.

Image copyright Getty Images

Србија тенковска велесила у региону

Вучић је прошле године истакао да је, када је дошао на место министра одбране 2012. године, у Војсци био само један неисправан МИГ авион, да би их данас у вежби учествовало осам од 10 колико их Србија има.

"Ми имамо много тенкова, тенковска смо велесила по броју, али највећи проблем је увек био са посадама - имали смо максимално 65 посада, а данас имате 100 посада из активног састава, то показује озбиљну снагу", закључио је Вучић.

Вучић је тада најавио да очекује у овој години од Русије нова оклопна возила, модернија, и још 30 тенкова, а од Kине прве беспилотне летелице вредне око 30 милиона евра.

Најавио да ће до марта 2019. стићи још четири авиона МИГ 29 из Белорусије - ипак, до априла, према званичним подацима, они нису стигли у Србију.

Више најава, мање наоружања

Kатарина Ђокић из Београдског центра за безбедоносну политику раније је за Ал-џазиру оценила да се, кад је реч о набавкама наоружања за ВС, уочавају два тренда.

Први је, каже, да јавност о детаљима набавки или донација дознаје из медија и кроз обраћања политичара, док Министарство одбране ретко објављује службене информације што набавља и под којим условима.

Такође, набавке се много чешће само најављују, него што се спроведу у дело.

„Јавност има утисак да се Србија озбиљно наоружава, док је у стварности више реч о одржавању минимума одбрамбених способности", рекла је она.

Пре руске донације шест авиона, „борбена авијација била је на ивици гашења", подсетила је Ђокић, додавши да су, према подацима расположивим у медијима, ваздухопловне снаге Војске Србије располагале са три авиона МИГ 21 и три МИГ 29, који су морали на ремонт у 2018. години.

„Донација је нека врста краткорочног решења, начина да се одложи одговор на питање шта даље са авијацијом", додала је она.

Дугорочни план развоја система одбране ВС, за разлику од, на пример, Хрватске и Црне Горе, тајни је документ.

„То омогућава опортунизам - ако јавност не зна што држава планира да набави или развије, неће ни приметити да је дошло до промене плана или питати зашто обећано није испуњено" рекла је тада Ђокић.

Image copyright Fonet
Натпис на слици Војна парада у Београду

Војне вежбе - са Русима 12, са НАТО, унутар Партнерства за мир, 150

Стратешко опредељење које је опште познато јесте политика војне неутралности о којој је министар Вулин говорио у више наврата.

„Она нам омогућава да успешно сарађујемо са НАТО пактом кроз форму Партнерства за мир, коју сматрам оптималном, али и са земљама истока", изјавио је Вулин.

Према подацима невладине организације Београдски центар за безбедносну политику за 2018. годину, Србија је од приступања Партнерству за мир 2006. учествовала у 150 вежби са земљама чланицама, док је са Русијом одржала 12 вежби.

Обука резервиста - од министра, па надаље

Новина у српској војсци је одлука Министарства одбране од октобра 2018. да широм земље спроводи обуку резервног састава за људе који нису одслужили војни рок.

Међу њима се нашао и Вулин. Он је у марту прошао двонедељну војну обуку, а војничку заклетву положио је у Ваљеву у касарни „Војвода Живојин Мишић".

Резервни састав ВС чине сви мушкарци и жене који су одслужили војни рок или цивилну службу, као и сви мушкарци старији од 30 година, који нису одслужили војни рок.

Они могу да очекују „плаве коверте" са позивом на војне вежбе у трајању од 20 или 25 дана годишње.

Они који не желе да употребљавају оружје и позивају се на приговор савести, биће распоређени у јединици цивилне заштите и проћи ће обуку без оружја.

Ако је позвани спречен, има право на одлагање, а ако се не одазове, казна је 50 хиљада динара, објаснио је министар.

„Ви се само пријавите на време, реците шта је ваш проблем и неко други ће заменити ваше место", рекао је Вулин за РТС.

Војна обавеза - тиме и обавеза у резервном саставу - престаје када војни обвезник наврши 60 година за мушкарце, односно 50 година за жене.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи