Београд на води: Шта је изграђено четири године од потписивања уговора

Београд на води Image copyright BBC/Lazara Marinković
Натпис на слици До сада изграђени објекти

У априлу 2019. године, Београд на води требало је да изгледа овако - да има кулу Београд, велики шопинг центар, два хотела, неколико стамбених и пословних зграда.

Како је у јуну 2014. године на представљању мастер плана најавио тада први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, све то требало је да „никне" 2016.

Четири месеца пре тога, у предизборној кампањи на телевизији Пинк, Вучић је најавио да ће читав пројекат бити завршен до краја 2019. године.

Ипак, након нешто више од годину дана, када је потписан уговор за изградњу Београда на води, било је јасно да се све помера - за две-три деценије.

У уговору је предвиђено да пројекат „траје максимално 30 година, од чега 50 одсто мора да буде завршено у првих 20".

Уговор су 26. априла 2015. у Београду потписали министарка грађевинарства Зорана Михајловић, члан Управног одбора компаније Игл хилс Мохамед Алабар и тадашњи директор предузећа Београд на води Александар Трифуновић.

Image copyright BBC/Lazara Marinković
Натпис на слици Градња је почела 2015, постављањем камена темељца

Била је недеља, а потписи на документ стављени су у згради Геозавода, која је постала изложбени простор, седиште фирме и део пројекта.

Шта је изграђено, који радови су у току и колико је новца до сада уложено питали смо компанију Београд на води и Владу Србије, али смо остали без одговора до објављивања овог текста.

Београд на води у бројкама

Уговор, који је објављен 147 дана након што је потписан, предвиђа између осталог да ће Република Србија бити власник 32 одсто капитала, а да ће преосталих 68 одсто припадати партнеру из Емирата.

Упућени тврде да је вредност уговора три и по милијарди евра, а компанија Игл хилс обезбеђује 300 милиона евра и то 150 милиона у капиталу и 150 милиона кроз позајмице.

Image copyright BBC/Lazara Marinković
Натпис на слици Београд на води изазива бројне полемике од када је почело да се о њему прича

Како је наведено на сајту Београда на води, овај „нови урбани центар вредан је три милијарде америчких долара" - што је према тренутном курсу 2,7 милијарди евра - и „смештен је на 1,8 милиона квадратних метара".

У савском амфитеатру налазиће се шест хиљада станова, живеће 14 хиљада људи, биће осам хотела, 165 апартмана и кула Београд висока 168 метара.

За кулу Београд, најављену као највишу зграду у Србији, која ће имати 40 спратова и у чију ће изградњу бити уложено 12 милијарди динара, тек у фебруару ове године издата је дозовола за градњу.

Неки важни датуми

 • 8. март 2014. - почело уклањање шина - почетак припреме терена
 • 10. март 2014. - почела обнова зграде Геозавода, где је смештено седиште фирме
 • 28. јун 2014. - представљен мастер план у Београду
 • 1. август 2014. - почетак рушења првих зграда на простору будућег Београда на води
 • 31. децембар 2014. - усвојен Просторни план подручја посебне намене за Београд на води
 • 8. април 2015. - усвојен лекс специјалис за Београд на води
 • 26. април 2015. - потписан уговор за Београд на води
 • 20. септембар 2015. - објављен уговор на сајту Владе Србије
 • 27. септембар 2015. - постављен камен темељац
 • 3. октобар 2015. - почетак продаје станова
 • 24/25. април 2016. - рушење објеката у Савамали
 • 14. јул 2018. - отворена прва зграда и усељени први станари
 • 14. септембар 2018. - погибија двојице радника на градилишту

За и против

Прича о Београду на води, која је покренута током кампањи за градоначелника престонице 2012. године, од првих дана изазива полемику.

С једне стране су стручњаци и опозициони политичари који у медијским наступима и на протестима говоре о недостацима пројекта, не би ли га зауставили.

Image copyright BBC/Lazara Marinković
Натпис на слици Према првим плановима, велики део пројекта до данас је требало да буде завршен

Власти, с друге стране, хвале пројект, као „замајац, који ће заувек променити слику града".

Оно у чему се сви слажу је да ће то заувек променити слику града, али се та слика не допада свима.

Шта је до сада завршено

Првобитно планови предвиђали су и да ће због пројекта Београд на води уз железничку станицу која је добила нову локацију, ове године и аутобуси кретати са нове локације.

Градња нове станице у Блоку 42 на Новом Београду почела у фебруару 2018. и планирано да све буде готово у року од 18 месеци, али се са радовима није далеко стигло.

У међувремену, према писању медија рокови су померени, па је 2020. нови термин за премештање станице, а 2021. за кулу Београд.

Објашњење да ли се и зашто са радовима касни нам је ускраћено, јер одговоре од компаније Београд на води и Владе Србије нисмо добили.

Image copyright BBC/Lazara Marinković
Натпис на слици Након три године није познато ко је рушио у Херцеговачкој

На основу онога што је наведено на сајту Београда на води, за сада су завршене две стамбене зграде, још две се тренутно граде, а ниче и BW Galerijа - са будућим највећим тржним центром у земљи.

Завршен је део шеталишта и бициклистичке стазе, игралишта за децу, али и Саванова - ресторан - први објакат Београда на води.

Фазе градње и трајање

Београд на води би требало је да буде изграђен у четири фазе.

Image copyright BBC/Lazara Marinković
Натпис на слици Све би требало да буде готово до 2045.

Прва фаза обухвата радове у средишњем приобалном делу, са четири пословне зграде, укључујући и највећи тржни центар, кулу Београд, део хотелског комплекса, јахт клуб и први стамбени објекат. У овој фази је била планирана градња пешачко-бициклистичког моста преко Саве, али се накнадно од њега одустало.

У другој фази је планирано уређење простора код Бранковог моста и између моста Газела и сајмишта. Овде је планирана изградња више стамбених зграда, али и реконструкција зграда које су заштићене законом.

Централни део према Савској улици са стамбеним и пословним објектима требало би да буде изграђен у трећој фази.

За четврту фазу остају станови, али и забавни и културни садржаји.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи