Србија и Косово: Да ли ће Београд признати независност

  • Катарина Стевановић
  • ББЦ новинарка
Српски воз за Митровицу на београдској железничкој станици, јануар 2017

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Куда иде овај воз?

Признање реалности, издаја, једини могући исход - овим речима описивана је изјава председника Србије да ће Косово добити пуну независност.

Изјава је поделила опозицију, али и грађане на друштвеним мрежама. Док једни кажу да Александар Вучић само признаје реалност, други га оптужују за издају интереса Београда и кажу да председник покушава да избегне одговорност. Неки аналитичари, међутим, изјаву виде као излив фрустрације и најаву нових избора.

Курт Басунер из Савет за политику демократизације из Берлина верује да је Вучић незадовољан што се са састанака са лидерима региона, као и са председником Француске и канцеларком Немачке у Берлину, није вратио са подршком за решење које би подразумевало размену територија Србије и Косова.

„Делује ми да је ова изјава последица фрустрације што није успео да постигне 'победу', али и позиционирање пред још једно расписивање ванредних избора против несложне и неорганизоване опозиције", каже Басунер за ББЦ на српском.

Шта је Вучић рекао?

На недавном самиту у Берлину српска и албанска страна састале су се први пут после шест месеци, а поред Вучића и косовског председника Хашима Тачија, присуствовали су немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон.

Након повратка из Берлина, Вучић је за телевизију Пинк рекао да „оно што је нудио није могло да прође због страховитог притиска појединих земаља и њихових обавештајних служби које су покренуле комплетне агентуре по различитим земљама политичке, медијске и друге".

Рекао је да су они који га критикују прво наводили да нису чули никакво решење ни предлог од њега, али да су га ипак нападали.

„Видите какво је то лицемерје свеукупно. Кажете нисте чули шта садржи тај предлог, сагласан сам нисте чули, а што сте га нападали.

„Због тога сте ми главу откинули метафорично, а нисте ни чули о чему се ради, а сад кад кажем да је пропало кажете нисмо ни чули. Па чекајте људи, па што сте нападали онда и рушили све, а нисте ни хтели да чујете", питао је Вучић.

Рекао је и да је био организован унутрашњи дијалог, али да део опозиције није изнео свој предлог о решавању косовског питања.

„И ја вас питам шта је решење сад осим што ће Косово у будућности, не мојом вољом и зато што ћу ја да га признам, добити независност и сувереност на целој својој територији, па ћу онда да питам многе који су протестовали и говорили многе ствари зашто сте то радили и како је могуће да нисте могли да сагледате реалност и што сте ометали могућност да Србија извуче нешто за свој народ и своју земљу", рекао је Вучић.

Потпис испод фотографије,

Косово је прошле године прославило 10 година независности

Вучић је два дана пре тога за телевизију Н1 изјавио да је његова идеја о разграничењу дефинитивно пропала, те да ће то скупо коштати Србију.

На питање о којој је идеји реч, рекао је да је то „идеја о којој говорим све време, о коначном успостављању компромисне границе између Срба и Албанаца".

Шта каже опозиција?

Бошко Обрадовић на Твитеру Вучића је назвао „издајником" и написао да „Косово никад неће бити независно ако га Србија не призна".

Лидер Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је Вучић изјавом да је „његова идеја о разграничењу на Косову пропала, јер је народ мислио другачије" нанео тежак ударац преговарачком капацитету Београда и да је послао поруку да ће косовска страна добити све што је захтевала декларацијом приштинског парламента.

„Питам Вучића да ли га је бар мало срамота што окривљује народ за пораз историјских размера, а оно што он описује би било управо то. Вучић на потпуно бизаран начин релативизује своју одговорност.

„Данас више не постоји ниједан разлог да косовска страна, бар док је Вучић на власти, иде и јоту испод онога што је он рекао да ће добити. То се у међународним преговорима не ради", рекао је Јеремић у емисији Утисак недеље.

И председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак прокоментарисао је Вучићеву изјаву, рекавши да је хипокризија и лицемерје то што се председнику Србије пребацује да издаје Косово, те да некима није јасно, а неки се праве да им није јасно да је „питање Косова завршено 1999. године".

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Да ли је Вучићева изјава најава да ће Србија ускоро признати Косово?

Проблем Косова, рекао је Чанак, ескалирао је 1981. године, а завршен је 1999. године „капитулацијом коју је потписао Слободан Милошевић и његова влада".

Председник Српског патриотског савеза (СПАС) Александар Шапић рекао је да нико никада није објаснио шта значи појам „разграничења" и да га зато није ни коментарисао.

„До данас нисмо сазнали шта то значи. Сада смо чули да тога више нема. Пошто разграничење није више тема, не занима ме", рекао је Шапић.

Курт Басунер каже за ББЦ на српском да Вучићева изјава, међутим, не указује на спремност Србије да призна Косово у садашњим границама.

„Вучић се никада није јавно обавезао да ће признати независност Косова чак и уколико би дошло до демаркације према којој би Србија поново добила формално признату контролу над делом или целим Косовом северно од Ибра", каже Басунер.

Шта кажу Твитераши?

Изјава председника Вучића изазвала је бројне коментаре на друштвеним мрежама.

Неки се питају ко ће донети одлуку о признању и потписати је.

Има и оних који кажу да је Косово има све атрибуте државности и да је одавно независна држава.

Скупштина Косова је 17. фебруара 2008. једнострано прогласила независност стварајући Републику Косово.

Генерална скупштина УН усвојила је у септембру 2010. резолуцију којом се отварају врата почетку дијалога Београда и Приштине и поздравља спремност ЕУ да посредује у преговорима.

Аутор фотографије, Anadolu Agency

Потпис испод фотографије,

Могерини остаје посредница у преговорима који трају од 2011.

Први састанак у том дијалогу одржан је у марту 2011, а преговори су прекинути прошле године, након што је Косово увело таксе од 100 одсто на производе из Србије.

Прошлонедељни самит у Берлину био је покушај да се дијалог оживи. Нови састанак догодиће се у Паризу почетком јула, али у „ужем формату", како је то најавио председник Србије Александар Вучић.

Једанаест година након проглашења независности, Косово је признало више од 100 земаља. Ипак, тачан број није познат.

Приштина наводи бројку од 116 земаља, а Београду кажу да их је далеко мање.

Међу земљама Европске уније које нису признале Косово су Шпанија, Словачка, Кипар, Грчка и Румунија, а када је реч о светским силама, то су Русија, Кина, Бразил и Индија.

Косово је од 2008. године постало члан неколико међународних организација, као што су ММФ, Светска банка и ФИФА, али не и Уједињене нације.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk