Игра престола: Фанови петицијом траже нову последњу сезону

Image copyright Sky Atlantic
Натпис на слици Џон Снежни је један од главних кандидата за Гвоздени престо, али...

Упозорење, у тексту има спојлера

Зима је стигла, али велики број љубитеља „Игре престола" из недеље у недељу нимало није задовољан.

Последње епизоде изазвале су бурне реакције на интернету, што је довело до петиције којом се од ХБО тражи да поново сниме читаву сезону.

Петицију је на сајту Change.org до сада потписало нешто више од 750.000 људи.

Гледаоцима се углавном не свиђа начин на који се прича развија, кажу да све изгледа збрзано и да аутори потпуно занемарују досадашњи развој ликова.

„Аутори серије Дејвид Бениоф и Д.Б. Веис су доказали да не знају да напишу сценарио ако немају оригинални материјал на који могу да се ослоне", наводи се у петицији.

Серија је заснована на „Песми леда и ватре" Џорџа Р.Р. Мартина и раније је пратила дешавања у књигама, али оне нису завршене, па многи сумњају у крај аутора серије.

„Ова серија заслужује последњу сезону која има смисла", истиче се у петицији.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionВалар моргулис: Питали смо Београђане ко заслужује да влада Вестеросом

Шта кажу фанови из Србије?

Наравно, мишљења су подељена.

Невена Здравковић наводи да није разочарана, а свиђа јој се што је сезона „много емотивнија", попут Подрикове песме испред камина.

„Међутим, не свиђа ми се што и даље нисмо добили одговоре на нека питања, а чини ми се да их уопште нећемо добити - пре свега мислим на Брена и Ноћног краља, јер не може све да се заврши сценом са Арјом и бодежом", истиче 26-годишња Невена.

Како каже, највише јој је засметао начин на који је Серсеи убијена, али „наравно да ХБО неће поново снимати последњу сезону".

Двадесетосмогодишњи Александар Срећковић сматра да „већина критика стоји", али да је велики део публике имао превелика очекивања.

„И поред очигледних проблема, посебно због лоше написаног сценарија, и даље уживам у серији. Глума је добра и серија нас је толико увукла да је немогуће да нам последња сезона упропасти цео доживљај.

„На страну што мислим да је свака врста онлајн петиција глупост савременог доба, поновно снимање нити је реално, нити могуће".

Нешто слично сматра и његова вршњакиња Ана Матијевић, истичући да општи утисак није сјајан, али да серији и даље пружа шансу.

„Критике на интернету ми личе на оно када наш тим не игра добро, па онда сви знају како би они то боље. Да, сви смо се некако везали за серију и ликове, па разумем да смо разочарани кад се деси оно што баш и не бисмо желели, али нисам сигурна какав крај не би изазивао критике".

Вањи Ђокић се не свиђа начин на који је Варис убијен, јер је „фалило емоција", док као позитивну ствар истиче „рањивост коју Арја показује, а које раније није било".

„Што се критика на интернету тиче, сећам се да су сви гунђали и на крају серије Изгубљени(Lost)и исто хтели да потписују неке петиције. Не можеш да очекујеш од масе да им се нешто допадне, нарочито не серија која има овакву популарност и за коју су људи толико везани.

„Свако је имао неки свој крај у глави и свог омиљеног лика, али не бих волела да се сними опет последња сезона, задовољна сам како су то урадили".

Daenerys Targaryen and Drogo in Game of Thrones Image copyright HBO
Натпис на слици Емилија Кларк као Денерис Таргарјен и Џејсон Момоа као Дрого

Рекорди

Имајући у виду да су епизоде последње сезоне коштале по 15 милиона долара, тешко да ће ХБО испунити захтеве незадовољних.

Ипак, бројке и даље говоре да велики број гледалаца широм света одгледа сваку епизоду.

Из ХБО-а истичу да је рекордних 18,4 милиона људи гледало последњу епизоду на њиховим платформама.

Бениоф и Веис су и раније изјавили да ће крај увек бити споран.

„Добра прича није добра прича ако је крај лош. Наравно да бринемо", изјавио је Бениоф за Ентертејмент викли.

ББЦ је контактирао ХБО за коментар о петицији.

Последња епизода Игре престола биће емитована у недељу увече у САД, што значи да ће гледаоци у Србији моћи да је гледају у ноћи између недеље и понедељка.

Grey line

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи