Како је Ники Лауда завршио други на трци у Београду

Ники Лауда
Натпис на слици Ники Лауда. фотографисан марта 1976. године

У тркачком свету, све се одвија брзо. И колико год дуго су били присутни, на стази или у животу, када нас хероји напусте, то увек делује пребрзо, прерано.

Легенда најбржег спорта на свету, троструки шампион Формуле 1, Ники Лауда, преминуо је у 70. години.

Лауда ће остати упамћен по невероватној посвећености спорту, која се огледала и у неочекивано брзом повратку на стазу после несреће која га је замало коштала живота, али и скромности.

Детаљи из живота Никија Лауде, као возача, а касније и авиопревозника, председника и пре свега ментора у Мерцедесовом Ф1 тиму, нашироко су познати, између осталог захваљујући и аутобиографији До пакла и назад.

Међутим, мали број људи зна да је пре 50 година Ники Лауда био у Београду, и то не као туриста, већ радећи оно у чему је био најбољи - возећи трке.

Вози, Ники!

Велика награда Београда одржавала се трећи пут заредом на Ушћу.

„Формула 5 је била веома популарна у Аустрији и Немачкој, па су неке трке вожене у Будимпешти и, између осталог, у Београду", каже за ББЦ Небојша Ђорђевић, председник Удружења историчара аутомобилизма и аутор књиге Велика награда Београда 1967-1969.

Више од 20 возача Формуле 5 дошло је у југословенску престоницу, како би пред скоро 40.000 Београђана возили Grand Prix.

Међу њима је био и тада још непознати двадесетогодишњак Ники Лауда.

Већ после три круга, Лауда је доминирао стазом.

„Водио је у трци, али је пред сам крај изгубио контролу и окренуо се. Претекао га је сународник Гералд Панкл", каже Ђорђевић.

Лауда је завршио на другом месту. И то је све што се зна о његовом учешћу у овој трци.

Image copyright PA
Натпис на слици Лауда и Луис Хамилтон

Последњи круг на Ушћу

Како је Велика награда Београда била једна од ретких прилика да домаћа публика види болиде формуле, посетиоци су знали да присуствују великом спектаклу.

Оно што нису знали је да је улицама пролетео будући шампион мотоспорта, као и да ће га тада последњу пут видети у Београду, барем како вози.

Београдски Гран при одржавао се од 1967. године. Последњи, на ком је и Ники Лауда учествовао, одржан је 1969. године.

„Трка је отказана због безбедносних проблема на стази, али и гледалаца, који нису били дисциплиновани, па су претрчавали", објашњава Ђорђевић.

„Ушће је било прилагођено Формули 5, било је то далеко од правих тркачких писти."

Како је говорио Ники Лауда

Човека који је преварио смрт, тркајући се док му се крв сливала низ завоје на свежој опекотини, пријатељи памте као скромног, директног и невероватно духовитог.

Ево неких његових цитата.

„Многи критикују Формулу 1 као непотребан ризик. Али какав би живот био када бисмо радили само оно што је потребно?"

„Осећате се као да сте уморни и да би требало да спавате. Али знате да то неће бити само сан. То је нешто друго. А онда се само борите са мозгом... Како би наставио да ради и како би се тело борило са болешћу. Урадио сам то и преживео" - о доласку у болницу након несреће на Нирбургрингу.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Лауда (десно) и његов ривал, британски возач Џејмс Хант, 1974. годне

„Када сам чуо да је Хант умро од срчаног удара, нисам се изненадио. Само сам био тужан. Људи стално мисле да смо ми били ривали, али он је био један од ретких који су ми се допадали и један од још ређих које сам поштовао. Остаће једини човек коме сам завидео" - о ривалству за британским возачем Џејмсом Хантом.

„Овај качкет ме штити од глупих погледа глупих људи" - о његовом чувеном црвеном качкету.

У аутомобилу до самог краја

Небојша Ђорђевић каже да је након потписивања уговора са Фераријем, 1974. године, љубитељима Формуле 1 постало јасно да је Ники Лауда врхунски возач.

„У свакој епохи би се нашао неки утицајан возач који би имао харизму и био успешан, али освајањем три титуле, Лауда је заиста оставио неизбрисив траг у Формули 1, а и шире у ауто-мото спорту."

Душан Борковић, најпознатији српски аутомобилиста, тек се родио када је Ники Лауда освојио последњи шампионат у Формули 1.

Како се као мали заљубио у аутомобилизам, временом је сазнао за Никија Лауду.

„Био је један од најинтелигентнијих возача, а и најхрабрији, с обзиром на онакав повратак након повреде", каже Борковић за ББЦ.

Борковић је посебно велики фан филма Трка Живота (Rush), са Данијелом Брилом у улози Никија Лауде и Крисом Хемсвортом, који глуми његовог ривала Џејмса Ханта.

„Гледајући тај филм сам можда највише научио о Никију Лауди и његовом начину рада."

Српски возач је међу многобројнима који посебно цене посвећеност Никија Лауде.

„Био је у аутомобилизму до самог краја, тако да су победе Мерцедесовог тиме делом и његове."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи