Нови пасош: Чекање и гужве на шалтерима - на коме је одговорност

Никола се нашао пред шалтером у полицији јер му ове године истиче биометријски пасош.

Због тог пасоша су пре десет година владале велике гужве, а иста ситуација се понавља и ових дана.

„Нисам ни покушавао да закажем преко еУправе јер сам чуо да је озбиљна конфузија настала", објашњава Никола за ББЦ на српском зашто се по захтев за нови пасош запутио директно у Полицијску управу Стари град у Београду.

Око 140.000 нових пасоша је издато у Србији само у последња два месеца, саопштено је из МУП-а. Полиција је објаснила да је до „великог интересовања" дошло због тога што ове године истичу први биометријски пасоши који су важили 10 година.

Грађани кажу да су у МУП-у могли да предвиде да ће великом броју грађана ове године истећи пасоши и томе прилагоде рад, али сматрају да су и сами одговорни што пасоше нису заменили раније.

Редови и нервоза

За оне који планирају да почетком сезоне оду на летовање, заказивање преко интернет портала еУправе није опција јер су сви термини попуњени.

„Немогуће је онлајн заказати термин до, рецимо, јула. Ја сам отишао у пола осам у ПУ Врачар и успео да дођем на ред након сат и по времена. Мој колега је отишао у Љермонтову у седам ујутру и завршио све релативно брзо", каже за ББЦ на српском Стефан Шпаравало.

Он ће нову путну исправу чекати између седам и десет дана, док је законски рок за издавање максимално 30 дана.

У многим полицијским управама се на истом шалтеру чека и за предају и за подизање пасоша, али и за друга документа - као што је промена пребивалишта, возачка дозвола или лична карта.

„У чекаоници је врло напето јер су људи бесни. Неки људи тако уђу, а сви остали нагађају ко је дошао јер има заказано, а ко преко везе", објашњава Стефан.

Каже да су му претходно саветовали да проба да захтев преда у неком приградском насељу, као што је Гроцка, где би требало да гужве буду мање. Међутим, запослени у тим полицијским управама су му рекли преко телефона да су и код њих гужве.

Незадовољство због нефункционисања система за заказивање и стварања гужви на шалтерима многи су поделили на друштвеним мрежама.

Grey line

Где поднети захтев за нови пасош

  • у свим полицијским станицама на територији главног града шалтери управних послова раде од понедељка до петка у периоду од 7:30 до 20 часова
  • радно време суботом је од 7:30 до 15:30, док Управа за управне послове Полицијске управе за град Београд у Љермонтовој 12, тог дана ради до 20 часова
  • захтеве за издавање путних исправа грађани могу поднети и недељом, у периоду од 7.30 до 15.30 сати, у згради СИВ-а 3 у Улици Омладинских бригада 1 у Новом Београду
  • грађанима су недељом у истом радном времену на располагању шалтери Управе за управне послове Полицијске управе за град Београд у Љермонтовој 12
Grey line

Упркос додатним мерама које је недавно увео МУП, неки грађани кажу да су у редовима провели неколико сати.

Полиција је након критика у јавности позвала грађане да провере датум истицања важења пасоша како би благовремено извадили нови документ.

Из МУП-а је саопштено да нико неће остати без пасоша, односно неће бити враћен уколико директно у полицијској станици преда захтев за издавање новог.

„Министарство унутрашњих послова максимално је подигло капацитетe за подношење захтева за издавање пасоша, како у погледу броја шалтера на којима се подносе захтеви, тако и у броју запослених који примају захтевe за издавање пасоша", рекла је заменица начелника Управе за управне послове Министарства унутрашњих послова Лидија Јоксовић.

Одговорни и грађани и МУП

Стефан сматра да је и сам делимично одговоран за чекање у реду јер се „машио" вађења новог пасоша у последњи час, али каже је то „платио" тиме што се пробудио „у цик зоре" и чекао у реду.

Гужве су очекиване, каже Никола, „зато што смо сви вадили пасоше у исто време, а посебно је јасно да иде сезона летовања и да људима то сада треба и да је то горућа ситуација".

И сами грађани су мало заборавни, оптерећени другим стварима, не размишљају увек унапред и чекају задњи час, додаје он.

Међутим, Стефан верује да је држава морала да предвиди да ће бити навале, јер су ови пасоши уведени 2009. године.

Grey line

Шта је потребно за нови пасош?

  • важећа лична карта или друга исправа из које се може утврдити идентитет подносиоца захтева, уколико се захтев подноси у надлежном дипломатско - конзуларном представништву Републике Србије
  • пасош чији је рок важења истекао или који не може служити намени
  • доказ о уплаћеној накнади за образац пасоша
  • није обавезно, али се по жељи подносиоца захтева може приложити и фотографија величине 50х50мм ("an fas", на једнобојној сивој позадини);
  • за хитне случајеве - доказ који потврђује разлог хитности поступка (у писаној форми)
Grey line

„Није изненађење, никакво. Када сам ишао на шалтер, само су две службенице радиле. Сигурно постоји начин да се гужве умање - да их више ради, да можда у ових пар месеци отворе неке ad hoc шалтере у самим полицијским управама", каже он.

Да је људима омогућено да кроз лакшу процедуру и без посебних образложења и доказивања изваде пасош можда шест месеци пре истека, сматра Никола, вероватно не би дошло до овога.

На питања упућена МУП-у од ББЦ на српском зашто се није раније ове године апеловало на грађане да благовремено замене документа како би се смањиле очекиване гужве на шалтерима, одговор није стигао до објављивања текста.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи