Поплаве 2019: Шта значи ванредна одбрана

Евакуација из поплављеног домаћинства на гуменом чамцу Image copyright MUP
Натпис на слици До сада евакуисано 159 особа из превентивних разлога

Стотине кућа под водом, обустава друмског и железничког саобраћаја у централној Србији и Војводини, ванредна ситуација у Краљеву, Сремској Митровици, Книћу и Лучанима - то су за сада последице поплава падавина и изливања потока и канала за одводњавање.

„Становници села Сирча код Краљева претпрели су велику имовинску штету када је у зору са оближње планине бујична вода нанела крш и лом. У деловима Краљева водостај је угрозио саобраћај, реке се за сада држе у коритима, али је напрегнуто", каже за ББЦ на српском Предраг Воштинић, одборник Локалног Фронта у скупштини Краљева

Након проглашења ванредне ситуације у неколико општина, ЈВП Србијаводе прогласило је ванредну одбрану од поплава на територији целе Србије због хидрометеоролошких прогноза о порасту водостаја у целој земљи.

Како из овог предузећа најављују, очекују се значајне падавине које могу изазвати изливања и плављења на сливовима свих бујичних токова на свим водним подручјима у надлежности Србијавода".

Пет година од поплава: Бујица воде, али и „криминалног немара"

Image copyright Boris Herman
Натпис на слици Село Закута, општина Краљево

Шта значи „ванредна одбрана од поплава"?

Општи план одбране од поплава доноси Влада Републике Србије. Њиме се дефинишу све активности, одговорности и обавезе при спровођењу одбране од поплава.

Одбрана од поплава се спроводи на заштитним објектима - као што су насипи и регулисана корита - по фазама које се одређују према достигнутом водостају на Водомерној станици.

„Ванредна одбрана од поплава (последња фаза одбране) се уводи када водостај достигне вишу коту и приближава се круни заштитног објекта. Спроводи се непрекидно дежурство, негде и радови (хитне интервенције). Треба напоменути да се на бујичним токовима, због брзине појаве таласа, вандредна одбрана од поплава уводи одмах", објашњавају из Србијавода за ББЦ на српском.

Image copyright Lokalni Front
Натпис на слици Река Ибар у Краљеву

Када је водостај и даље у порасту (изнад нивоа ванредне одбране) и када постоји опасност да линија одбране може бити преливена, главни руководилац писменим путем предлаже увођење вандредне ситуције коју проглашава Штаб за ванредне ситуације на локалном нивоу, објашњавају у овом предузећу.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода у следећем периоду ће бити значајних падавина широм земље.

„Обзиром на хидролошку ситуацију и стање засићености трла, ЈВП Србијаводе превентивно уводи ванредну одбрану од поплава у циљу подизања привправности свих надлежних субјеката и правовремене спремности за хитне интервенције", додају.

Image copyright Lokalni Front
Натпис на слици Настрадала и сеоска продавница

Како грађани могу да помогну?

Кроз село Сирча је у зору протутњала „огромна количина воде", објашњава Воштинић.

„Али велике проблеме створило је и то што су околни потоци запостављени, нечишћени и затрпавани ђубретом", додаје он.

Из Србијаводе подсећају да је основни принцип смањења одбрана од поплава управо превентива.

„То значи да је потребно успоставити систем заштите (национални и локални) као и да треба обезбедити простор у речном кориту за слободно отицање великих вода. Када је вандредна ситуација проглашена, грађани се могу ангажовати пре свега за личну заштиту и заштиту сопствених вредности", наводе.

Додају и да није оправдано штитити све површине у приобаљу - оправдано је штити насеља, индустријске комплексе, инфраструктуру и уређене пољопривредне површине.

За све информације о порасту водостаја, упозорења о кишама, ризицима, мерама одбране, као и ванреедној ситуацији надлежан је локални Штаб за вандредне ситуације који је оформљен у свакој локалној самоуправи.

Превентивне евакуације

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да се вода у местима у којима је дошло до плављења домаћинстава, полако и постепено повлачи.

Image copyright Lokalni Front
Натпис на слици Мештани села Сирча ће тек сагледати последице поплава

„Ситуација се у свим овим местима смирује, а сада следи посао црпљења воде и стварања услова да се људи врате кућама, што је на локалним самоуправама и припадницима Сектора за ванредне ситуације", рекао је Марић и додао да је до сада евакуисано 159 особа, углавном из превентивних разлога.

Марић је истакао да у овим бујичним поплавама није било повређених и страдалих.

„У току ноћи дошло је до велике количине падавина, у неким местима од 80 до 100 литара кише по квадратном метру. Зато је на територији централне и западне Србије, у девет општина и градова, проглашена ванредна ситуација", рекао је Марић.

Начелник СВС је објаснио да се није радило о циклону, већ великој количини падавина које су изазвале изливање малих речица и бујичних потока, што је проузроковало одроне и плављења дворишта и подрума кућа.

„Све екипе Сектора за ванредне ситуације су од раног јутра на терену. Ангажовано је седам специјалистичких тимова за спасавање и рад на води, а у погођеним местима и све расположиве снаге Сектора за ванредне ситуације", рекао је Марић.

Додао је и да ће припадници сектора за вандредне ситуације остати у приправности и наставити са радом како би се живот у општинама погођеним поплавама нормализовао.

Ванредна ситуација проглашена је на територији града Краљева и општина Кнић, Ариље, Лучани, затим у Врњачкој Бањи, Тутину, Трстенику, Новом Пазару и Сремској Митровици.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи