Хламидија и друге полне болести: Симптоми и лечење

Жена и мушкарац на кревету Image copyright Getty Images
Натпис на слици Жена и мушкарац на кревету

Свака 25. особа на свету има неку полну болест, показује статистика Светске здравствене организације.

И не само то, на дневном нивоу се јави чак милион нових сексуално преносивих инфекција, процене су ове организације.

Тако се на годишњем нивоу развије више од 376 милиона нових случајева четири инфекције - хламидије, гонореје, трихомонијазе и сифилиса.

У Србији је за годину дана регистровано око 900 случајева хламидије, подаци су Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут".

Из СЗО кажу да су ови подаци „позив на буђење" и да нема много напретка у борби против ових болести.

Како да знате да имате полно преносиву болест

Симптоми полно преносивих болести код жена су појачани секрет, мокрење и крварење између циклуса. Међутим, у многим случајевима нема симптома.

У озбиљним случајевима хламидије и гонереје, може да дође до упале карлице и неплодност код жена, као и кардиоваскуларних и неуролошких болести у случајевима сифилиса.

„Примећујемо да нема напретка у заустављању ширења полно преносивих инфекција широм света", каже доктор Питер Салама из СЗО.

„Ово је позив на буђење, потребно је да сви, свуда, имају приступ услугама које су им потребне како би спречили и лечили те болести".

Из Светске здравствене организације додају да су најбоље превентивне мере - сигуран секс, коришћење кондома и чешће тестирање.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Мушкарац са кондомом

Симптоми хламидије код жена

 • Пецкање при мокрењу
 • Појачан вагинални секрет
 • Бол у доњем делу леђа
 • Неуобичајен бол приликом секса
 • Вагинално крварење између циклуса

Симптоми хламидије код мушкараца

 • Пецкање при мокрењу
 • Секреција из пениса
 • Упаљени или натечени тестиси, болови у тестисима
 • Неугодан свраб

* Институт за јавно здравље Крагујевац

Бактеријске полне болести, у које спада у хламидија, могу да се лече и лако доступним лековима.

Међутим, лечење сифилиса отежано је због недостатка специфичног пеницилина, и дошло је до пораста случајева такозване „супер-гонореје", коју је готово немогуће лечити.

„Хитно морамо да смањимо ширење инфекција и да уложимо новац у проналажење нових антибиотика и третмана како бисмо заменили лекове који више не помажу", каже доктор Тим Џинкс, директор Wellcome's Drug Resistant Infection програма.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Одлазак код гинеколога најбољи је начин да се тиха хламидија брзо уочи

Све више инфекција

Стручњаци су посебно забринути због пораста полно преносивих болести које су отпорне на лекове.

Ако се подаци о инфекцијама пореде са 2012. година, забрињава и чињеница да нема значајног пада у броју нових или борби са постојећим инфекцијама.

Бројке указују на то да је међу људима старости између 15 и 49 година у 2016. на светском нивоу било:

 • 156 милиона нових случајева трихомонијазе
 • 127 милиона нових случајева хламидије
 • 87 милиона нових случајева гонореје
 • 6.3 милиона нових случајева сифилиса
Image copyright Getty Images

Имате хламидију - шта онда

Лечење хламидије је прилично једноставно, јер је у питању полна болест која се може лечити употребом антибиотика, саветују из Института за јавно здравље Крагујевац.

„Приликом примања терапије, оболела особа мора привремено да престане са сексуалним односима, с обзиром да је и даље заразна и да може заразити свог партнера или партнере, који онда опет могу заразити њу", стоји међу упутствима овог Института.

„Не могу се сви антибиотици користити против хламидије. Када започнете прописану терапију, пратите упутства дословце и водите рачуна да је спроведете до краја. Ни случајно немојте прекидати узимање лекова само зато што су симптоми нестали, већ будите доследни и спроведите терапију до краја, иначе ће се хламидија вратити."

Шта ако се не лечите

Почетна штета коју узрокује хламидија често остаје незапажена. Међутим, хламидијаза може довести до озбиљних здравствених проблема, савети су „Батута":

„Код жена се нелечена хламидијаза може проширити на материцу и јајоводе, изазивајући упалу мале карлице (ПИД). ПИД често протиче без симптома, али неке жене могу имати болове у стомаку или малој карлици. Чак и када у почетку протиче без симптома, ПИД може довести до трајног оштећења репродуктивног система, дуготрајног бола у карлици, немогућности да затрудните и потенцијално смртоносне ванматеричне трудноће."

Мушкарци ретко имају здравствене проблеме повезане са хламидијазом. Инфекција се понекада шири на цев која носи сперму из тестиса, узрокујући бол и грозницу. Нелечена хламидијаза код мушкарца може бити узрок стерилититета, додају из Батута.

Такође, нелечена хламидијаза може повећати ризик за добијање или преношење ХИВ-а, вируса који узрокује АИДС.

Повезане теме

Више о овој причи