Дојење на јавном месту у Србији: Беба бира где и када ће да једе, поручују маме

дојење у парку Image copyright Getty Images
Натпис на слици Многим мајкама у Србији је још увек непријатно да доје у јавности

Био је хладан фебруарски дан када је једна млада и преплашена жена ушла у кафе Шупа у центру Београда и бојажљиво питала да ли сме да подоји бебу унутра. Из суседног локала су је избацили.

„Не желим ни да замислим шта јој је све пролазило кроз главу када ме је питала", каже за ББЦ на српском власник овог кафића Сава Јокић, који је моментално позвао жену унутра.

На улазу његовог локала истакнута је налепница #БебаБираГде, која означава да маме које уђу у овај простор могу да се осећају безбедно и слободно да ту нахране бебу.

Због ситуације у каквој се нашла мајка из приче, многе жене у Србији се устручавају да подоје дете у јавности.

Ипак, има и неких мама које желе да личним примером раде на разбијању табуа око дојења, а међу њима је и Марија Мијатовић, мајка двогодишњишњег Алексе и седмомесечне Калине.

„Ма колико смо 'еманциповани', наравно да ће увек бити погледа и коментара", каже Марија за ББЦ на српском.

Чак 90 одсто мама мисли да дојење у јавности није адекватно подржано од стране шире заједнице, резултати су истраживања које је спровео Центар за маме раније ове године.

Због тога је покренута кампања #БебаБираГде, а у њој, како каже за ББЦ Јана Савић Растовац, извршна креативна директорка из агенције Мекен Београд, бебе воде главну реч.

Мапа локација у Србији које подржавају дојење на јавном месту и #БебаБираГде кампању

Кликните на мапу за више информација

(your browser does not support his map): Žao nam je, vaš pretraživač ne podržava ovu mapu

Мапа направљена уз помоћ „Carto tool"

Дојење као основно право детета и мајке

Након што су недавно једну маму која је дојила бебу на клупици у близини здравствене установе у Београду замолили да се помери унутра јер је то ипак „институција", иако је била покривена, она се запитала какво је то друштво којем не сметају голе груди на насловним странама и ТВ-у, али му сметају невидљиве груди које хране децу.

„Да, невидљиве јесу, али проблем је изгледа што могу да се наслуте, што се зна да су ту а не виде се, па су самим тим врло интригантне за замишљање", поентирала је ова мајка у објави на својој Фејсбук страни Идеје за маме.

Да људи треба да схвате да је дојење нешто природно и да ту нема места за вулгарност, сматра и Невена Веселиновић, 33-годишњакиња која на Инстаграм налогу Мој живот са бебом са другим мајкама дели савете и искуства.

„Што више олакшају мамама са нормалним реакцијама, то ће више њих дојити и биће задовољније и испуњеније маме, јер нису затворене у четири зида", истиче она.

„У име беба боримо се да дојење у јавности буде нормална појава, а не предмет осуде. Нека дојење буде природно, баш као што је природно пијење воде", каже Јана Савић Растовац, из агенције која је за компанију Роса воде радила на осмишљавању кампање за подршку мама у дојењу на јавном месту.

Имајући у виду податке о броју дојених беба и са жељом да се он повећа, сматрали су да је неопходно да охрабре маме и по изласку из породилишта, али и да едукују друштво и утичу на разбијање предрасуда о дојењу у јавности.

Подршку дојењу на јавном месту дало је и више мама блогерки које су уз хештег #БебаБираГде на својим Инстаграм профилима поделиле своја искуства и речи подршке.

Реакције на Инстаграму су биле различите.

„Чуш, 'дојење је природан чин'?! Па има још ПРИРОДНИЈИХ ЧИНОВА, па се не раде на било ком месту, у било које време", гласио је један од коментара испод фотографије једне мајке са бебом.

„Зашто бих ја док шетам парком или улицом или седим у аутобусу морала да гледам како нека жена доји дете, мени је то одвратно", гласио је други коментар.

Скривање и изолација

Истраживање Центра за маме утврдило је да скоро једна трећина испитаница које нису дојиле на јавном месту кажу да то нису радиле зато што им је било непријатно и стиделе су се.

Tо је бројка на којој треба највише радити, закључак је овог истраживања.

Истраживање показује и да је две трећине мама које нису дојиле бебу осећало да је њихово кретање било ограничено јер су дојиле само код куће.

Једна петина испитаница је рекла да мисли да се то ради само код куће у интимној атмосфери.

Те бројке показују да је чак трећина мама у периоду када је требало да слушају себе и своју бебу, више пажње обраћале на околину и на то шта околина мисли, закључује Центар за маме.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionОчеви у Србији могу да користе породиљско одусуство током прве године живота бебе.

Свакодневни изазови

Невена има синове Вукашина од 2 године и бебу Душана од 2 месеца. Живи у насељу где јој ништа није на дохват руке.

„Ниједну обавезу не бисмо довршили да он не ручка баш на месту када тражи. Немамо сви баку сервис на располагању па да оставимо бебу када идемо у пошту, банку, на контролу, код фризера", објашњава Невена за ББЦ на српском.

Она сматра и да је подршка супруга је јако битна у овом процесу, као и да многе жене не доје у јавности јер се њихов "муж плаши да ће неко да му гледа жену".

Марији се после објављивања фотографије са бебом на инстаграму јавила једна жена из унутрашњости која је рекла да је и она желела да тако доји бебу, али јој је свекар рекао да је то „ружно" и да се склони у кућу.

„Маме не морају да седе у кући затворене и да чекају када је беба гладна да би је подојиле", истиче Марија.

На коментаре мушкараца, али и жена, који кажу да је дојење у јавности у реду, али да жена треба да се покрије да не би „изазивала", Невена одговара да управо ти људи треба да се покрију када виде жену да доји.

„Можда ће им пријати да буду покривени и да мање гледају", каже ова одлучна мама.

За Марију и друге маме које доје, важно је да постоје сигурни простори за које знају да подржавају дојење и да им нико неће рећи „зашто вадиш груди овде".

„Ако би дошло до неког конфликта, битно ми је да је то место обележено и да постоји неки знак, просто да бих могла да било коме запушим уста тиме што бих показала да тај ресторан или кафић подржава дојење. Просто, да бих се у том простору лепше осећала него негде другде" - објашњава Марија.

Иако каже да нема проблем да нахрани сина где год, Невена сматра да треба обезбедити што више места која отворено подржавају дојење како би се свака мама осетила пријатно где год иде са својом бебом, а не само на забаченој клупи у парку.

„Страшно је глупо и напомињати да је у неком простору дозвољено, јер дојење мора бити социјално прихватљиво. Жена бира где, на који ће начин и под којим условима подојити дете и то је само њена ствар", рекао је Сава Јокић, чији је кафић један од бројних места које подржавају маме и бебе.

Подршка мамама и бебама

За Марију је сам почетак дојења био „хорор". Она каже да у породилишту није добила адекватну подршку.

„Никакву помоћ нисам добијала, већ сам се са првим дететом очајнички мучила. Једва сам и догурала до четвртог месеца да га дојим па сам одустала на крају. Са другим дететом сам била спремна и искусна и очекивала сам нешто тако", каже она.

Маме попут Марије и Невене су одлучиле да својим примером утичу на друге жене, али сматрају да је мајкама потребна подршка окружења.

Невена додаје да треба направити што више клупица и просторија које су за дојење. Ширити списак локала и објеката који ће носити стикер #бебабирагде, те ће се временом разбијати предрасуде и стигма.

„Што више олакшају мамама тако што ће нормално реговати на дојење у јавности, то ће више њих дојити и биће задовољније и испуњеније маме. Јер добра мама је мама која се осећа добро".

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи