Кошутњак: Сеча дрвећа по закону, грађани и активисти најављују протест

Посечена стабла бора у Кошутњаку Image copyright BBC/FB grupa Petlovo brdo
Натпис на слици Посечена стабла бора у Кошутњаку

После низа мањих окупљања грађана и бурних реакција на друштвеним мрежама, протест због сече стабала на парцели на којој се гради спортски комплекс у београдском парку Кошутњак најављен је за суботу 22. јун.

Горан Чабради, посланик и председник Зелене странке, најавио је „мирну, породичну, грађанску шетњу", којом ће се послати порука политичким елитама да воде рачуна о природи.

„Свесни смо да град мора да се гради, то нико не спори, али при градњи мора да се води рачуна о еколошким критеријумима", каже он.

Снимак сече дрвећа у Кошутњаку објављен на друштвеним мрежама је узнемирио грађане, али је касније објављено да су стабла посечена у складу са законом и да ће бити засађена нова.

На земљишту Републичког завода за спорт и медицину спорта на коме се гради комплекс, посечено је десет стабала бора.

Дејан Јовановић, независни одборник у општини Раковица и представник удружења Петлово брдо, снимио је одношење дрвећа и поставио клип на Фејсбук страници ове иницијативе.

Пошто је сеча и одношење обављено у уторак увече, ван радног времена јавних служби, Јовановић је упоредио овај случај са рушењем у Савамали.

Он тврди да при сечи дрвећа мора да буде присутан шумарски техничар и да постоји документација, а да то вече никог од надлежних није било ту.

И Јовановић је најавио протест против изградње спортског комплекса и даље сече шуме у суботу 22. јуна, као и покретање иницијативе за одржавање референдума на општини Чукарица.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionДрвеће кришом прича - и ево шта каже

Да ли је сеча обављена по закону?

У јавном предузећу Србијашуме тврде да је за сечу борова обезбеђена техничка документација, да је израчунат број стабала који је било неопходно уклонити и да су она обележена.

Кажу да се површина на којој су посечена стабла налази изван шумског комплекса којим газдује ово предузеће, те да је за тај простор задужен Републички завод за спорт и налази се изван заштићеног подручја.

Како Заводу за спорт шумарство није основна делатност, Србијашуме обавља неке од техничких послова на овој површини, попут одржавања стабала око трим стазе.

Након изградње дворане биће посађено сто нових стабала, изјавио је Горан Бојовић, директор Републичког завода за спорт за Вечерње новости.

Иако не сумња да сви неопходни документи за изградњу постоје, Чабради сматра да је могло да се нађе друго место за вештачку стену и дворану, а да се не сече дрвеће.

Адиба Џудовић из Србијашума има разумевање за бурну реакцију грађана, али каже:„Ако треба да се посече старо стабло, грађани зову. Кад се посече стабло, грађани поново зову".

Ко сме да сече дрвеће у шуми?

Јавно предузеће Србијашуме је задужено за бригу о шумама, самим тим, и сечу стабала.

Међутим, стабла која се налазе на површинама предвиђеним за градњу могу да посеку и извођачи радова, уз сву неопходну документацију.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionИлегалном сечом шума Микуља остала је без 80 одсто стабала.

У случају незаконите сече шуме, екипе овог предузећа излазе на терен, праве записник у коме процењују насталу штету и прослеђују је тужилаштву.

Предвиђена новчана казна за предузетника који сече стабла у шуми је између 100.000 и 500.000 динара, док за физичка лица затечена у чину сечења шуме казна износи између 10.000 и 50.000 динара.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи