Комунална милиција: Од нових боја до бибер спреја

Људи у аутобусу градског превоза у Београду
Натпис на слици Већина Београђана се са комуналном полицијом до сада сретала на инсистирање контролора у јавном превозу

Нове боје униформе, али и рад у цивилу, више комуналних полицајаца и дозвољено коришћење бибер спреја - ово су само неке од новина које уводи нови Закон о комуналној милицији.

Комуналну милицију моћи ће да оснују и општине, а не само градови, како је то предвиђао закон који је на снази од 2010. године.

Док је за Министарство државне управе и локалне самоуправе нови закон резултат десетогодишње примене Закона о комуналној полицији и потребе грађана да буду заштићени, не само у градовима, већ и у општинама, критичари новог закона кажу да нема релевантних података о томе да ли постоји потреба за комуналном милицијом.

„Било је најава званичника Београда да ће новим законом бити запослено хиљаду нових комуналних полицајаца, а јавно није објављена ниједна анализа која објашњава зашто толико људи и које проблеме они треба да реше", каже за ББЦ на српском Саша Ђорђевић, истраживач Београдског центра за безбедносну политику.

Он подсећа да је 2016. године, када је постојао предлог измена и допуна Закона о комуналној полицији, тадашња министарка државне управе и локалне самоуправе, а садашња председница владе Ана Брнабић најављивала анализу о томе у којој је мери комунална полиција допринела комуналном реду.

„Резултате те анализе никада нисмо видели. Или бар није објављена јавно, ако тај извештај уопште постоји", каже Ђорђевић.

Шта доноси нови Закон о комуналној милицији?

Комунална полиција постаје комунална милиција.

Како је објаснио државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу Иван Бошњак гостујући на Радио-телевизији Србије, за нови назив заслужан је Закон о полицији донет прошле године.

Овај закон прописује да назив полиција могу да носе само припадници МУП-а и Министарства одбране.

Он је додао да је радна група остала при називу милиција због овлашћења која је комунална полиција до сада имала, те да су се определили за „традиционалнији назив".

Из Београдског центра за безбедносну политику кажу да је назив милиција само једна од нелогичности које доноси нови закон.

„Милиција је назив службе која није адекватна за демократско друштво јер се обично ради о паравојним формацијама у којима су људи који су најчешће наоружани", каже Ђорђевић.

Осим тога што ће јединице локалне самоуправе које буду формирале комуналну милицију, саме моћи да одлучују о бојама и амблемима на униформама, комуналним милицајцима неће увек бити потребна униформа за излазак на терен - једна новина овог закона је рад у цивилу.

„То је исто што и рад у тајности. То није одлика комуналне полиције јер се они не баве криминалистичким истрагама и не хватају криминалце. Другачија је логика посла", каже Ђорђевић.


Нови закон предвиђа и нова овлашћења комуналних милицајаца:

  • Заустављање и преглед возила
  • Употреба бибер спреј
  • Позивање на информативне разговоре ради прикупљања обавештења

Ђорђевић каже да „бибер спреј није ништа ново, ни страшно."

„Комуналци су до сада имали право да користе физичку снагу и службену палицу", наводи Ђорђевић.

Ипак, он каже да постоје проблеми са новим овлашћењима.

„Стиче се утисак да ће се више користити сила и страх како би људи почели да плаћају градски превоз", каже.


Од Комуналне полиције до Комуналне милиције

  • Закон о комуналној полицији донет је 2009. године
  • Крајем 2010. године, комунална полиција почела је да ради у осам градова Србије
  • Две године касније, начелница комуналне полиције Горјана Обреновић поднела је оставку и отишла на пензију. Месец дана раније, догодио се инцидент у јавном превозу - Београђанина без карте за јавни превоз наводно је претукао комунални полицајац
  • Заштитник грађана Саша Јанковић 2015. године издао је 32 препоруке комуналној полицији - најзначајније препоруке односиле су се на незакониту и неправилну употребу физичке снаге, неутемељено упозоравање грађана да је снимање забрањено, као и разрешење тадашњег начелника комуналне полиције Београда Николе Ристића
  • Заштитник грађана је реаговао након што је комунална полиција забранила новинарској екипи Истиномера снимање и претила новинарима да ће им уништити опрему
  • Никола Ристић остао је на функцији начелника Комуналне полиције Београда до јула 2018. године када је на ово место дошао Иван Дивац
  • Почетком јуна 2019. Скупштина Србије усвојила је Предлог Закона о комуналној милицији

Стоп „бахатости"

Натпис на слици Уколико грађани одбију да поступе по налогу, комуналним милицајцима сада је на располагању и бебер спреј

Након што је Скупштина Србије почетком јуна усвојила предлог Закона о комуналној милицији, заменик градоначелника Горан Весић детаљно је објаснио је нова овлашћења комуналних милицајаца.

Увођење комуналног реда и заштита грађана од „свих врста бахатости" циљеви су новог Закона, рекао је Весић.

Нелегална продаја, бесправно заузеће јавних површине, нелегални такси превоза и бука у угоститељским објектима - области су у којима је прекопотребан рад милицајаца у цивилу, додао је.

„Рад у униформи показао се недовољно ефикасним јер се прекршиоци уочавањем обележених возила и милиционара на терену удаљавају са лица места, утишавају прегласну музику или други извор буке, чиме онемогућавају патроли да затекне и констатује на лицу места чињење прекршаја, што је основни услов да буду санкционисани", рекао је Весић.

Весић је рекао да ће комунални полицајци бити опремљени таблетима који ће бити повезани са градским сервисом и којима ће снимати бахато паркиране аутомобиле, бацање смећа, пуштање гласне музике и друге прекршаје.

Осим снимања, комунални милицајци имају право да прекршиоцу дају налог да поступи на одређен начин.

„Сви прекршиоци комуналног реда имају обавезу да поступе по налогу комуналног милиционара, што у досадашњој пракси није био случај", рекао је Весић.

Уколико грађани одбију да поступе по налогу, комуналним милицајцима сада је на располагању и бибер спреј.

Комунални ред и сила у региону

Ђорђевић сматра да употреба силе није потребна када је комунални ред у питању.

„Када је ситуација таква да постоји опасност да дође до напада на комуналне полицајце, такве акције је потребно испланирати унапред и позвати регуларну полицију", каже.

Ипак, објашњавајући нова овлашћења, Весић је истакао да је новина и то што се у комуналној милицији уводи унутрашња контрола, као посебна организациона јединица која ће кажњавати сваког милиционара који буде прекршио закон или правила службе.

Пре ступања на дужност, сваки комунални милицајац ће морати да прође безбедносну проверу.

У суседној Хрватској, комунални редари, попут српских колега комуналних милицајаца, такође могу да проверавају идентитет, узимају изјаве, снимају фотографије и видео записе.

Међутим, хрватски Закон о господарству комуналним редарима не дозвољава коришћење принуде.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи